NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Eκδήλωση για την ελληνοαμερικανική συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης

Eκδήλωση για την ελληνοαμερικανική συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης

Πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση του «Pharos Summit 2022», της Συνόδου για την Ελληνοαμερικανική Συνεργασία στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, παρουσία εκπροσώπων από όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας και από 30 κορυφαία Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, καθώς και εκπροσώπων των κυβερνήσεων των δύο κρατών.

Η εκδήλωση, στην οποία καλωσόρισε τους προσκεκλημένους ο Πρωθυπουργός, διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και το Ίδρυμα Fulbright και έλαβε χώρα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η Υπουργός Νίκη Κεραμέως, η οποία είχε δρομολογήσει τη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων των δύο χωρών ήδη από το 2019, κατά την εναρκτήρια ομιλία της, έκανε λόγο για την επίσκεψη των εκπροσώπων ως «μόνο την αρχή για ό,τι βλέπουμε ως ένα σημαντικό ταξίδι που θα οδηγήσει σε ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των ελληνικών και των αμερικανικών πανεπιστημίων, οι οποίοι θα ωφελήσουν αμφότερες τις ακαδημαϊκές κοινότητες».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με την Υπουργό Παιδείας ώστε να τεθούν τα ΑΕΙ της χώρας σε μια νέα τροχιά εξωστρέφειας και ποιοτικής αναβάθμισης. Προέτρεψε τα πανεπιστήμια να συνάψουν νέες συνεργασίες και να εμβαθύνουν τις υφιστάμενες, και επεσήμανε, χαρακτηριστικά, ότι το πιο πολύτιμο κεφάλαιο της χώρας είναι οι άνθρωποί της και ιδιαίτερα η νέα γενιά.

Τη Σύνοδο χαιρέτισαν, επίσης, ο George J. Tsunis, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, η Lee Satterfield, Assistant Secretary of State για εκπαιδευτικά και πολιτιστικά θέματα των ΗΠΑ και ο Allan E. Goodman, Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης ΗΠΑ. Όλοι μίλησαν με ενθουσιασμό για τις νέες ακαδημαϊκές συνεργασίες και ιδιαίτερη προσμονή για τα αποτελέσματά τους.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν, ενδεικτικά, τρεις συνέργειες που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του διεθνούς ακαδημαϊκού προγράμματος συνεργασιών που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2019: α. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Πανεπιστήμιο Columbia, β. Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, γ. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πανεπιστήμιο Yale. Οι εκπρόσωποι των Ιδρυμάτων αναφέρθηκαν στα σχέδια και τις προσδοκίες τους από τα νέα προγράμματα, που αναμένεται να ωφελήσουν τα πανεπιστήμια και των δύο πλευρών του Ατλαντικού, να προάγουν την έρευνα και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Αξιοσημείωτη είναι η νέα συνεργασία μεταξύ του ΕΚΠΑ και του Yale, η οποία προβλέπει την ανταλλαγή φοιτητών από τα δύο ιδρύματα και την παρακολούθηση μαθημάτων άνευ διδάκτρων. Στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές του ΕΚΠΑ θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα διάρκειας ενός εξαμήνου ή ενός έτους στις θετικές επιστήμες και τις πολυτεχνικές, ιατρικές, περιβαλλοντολογικές σχολές του Yale, τα οποία θα προσμετρώνται στην απόκτηση του πτυχίου τους. Η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί πρότυπο για τη δημιουργία νέων συνεργασιών που θα επιφέρουν απτά οφέλη στους φοιτητές της Ελλάδας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και ευκαιρίες. Επίσης, η εν λόγω συνεργασία θα προωθήσει την προσέλκυση αριστούχων φοιτητών από το Yale, συνδράμοντας στην ενδυνάμωση της χώρας ως παγκόσμιου πόλου εκπαίδευσης. Τέλος, με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Υγείας του ΕΚΠΑ θα συν-διδάσκουν καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Yale.

«Ως παιδιά, μεγαλώσαμε σε νησιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ν.Θωμαϊδης, καθηγητής Χημείας στο ΕΚΠΑ για τον ίδιο και τον συνεργάτη του, κ. Β.Βασιλείου, καθηγητή Περιβαλλοντικής Υγείας του Yale, «όπου ο δρόμος προς τη γνώση δεν είναι πάντα προφανής και οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καθιστούν τον δρόμο προς τη γνώση - στο υψηλότατο επίπεδο - για τους νέους της χώρας μας πιο εύκολο από ποτέ».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι μαρτυρίες δύο φοιτητριών από το Πανεπιστήμιο Harvard, οι οποίες συμμετείχαν στο θερινό πρόγραμμα που διενεργείται στη Λέσβο, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, και αφορά τις προσφυγικές ροές, τομέα στον οποίο η χώρα έχει αναπτύξει τεχνογνωσία λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης. «Ήταν μια μοναδική ευκαιρία να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα του φαινομένου της μετανάστευσης και να καταλάβουμε τις δυσκολίες στην κατάρτιση μεταναστευτικής πολιτικής», δήλωσε μια εξ’ αυτών.

Τις επόμενες ημέρες, οι εκπρόσωποι θα επισκεφθούν, ανά ομάδες ενδιαφέροντος, τα πανεπιστήμια όλης της Ελλάδας, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο σύναψης περαιτέρω συνεργασιών ή εμβάθυνσης αυτών που δρομολόγησαν την τελευταία τριετία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη, από την πρώτη ημέρα της επίσκεψης στην Ελλάδα, ανακοινώθηκε η Ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Columbia στην Αθήνα, για ακαδημαϊκή διάδραση με τους καθηγητές, φοιτητές και ερευνητές. Πρόκειται για άλλη μία απτή ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ΑΕΙ και την πανεπιστημιακή μας κοινότητα και επιστέγασμα μίας εντατικής προσπάθειας που γίνεται από τα τέλη του 2019, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΥΠΑΙΘ για τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια της ανώτατης εκπαίδευσης και των ελληνικών ΑΕΙ. Το Κέντρο αναμένεται να υποδεχτεί τους πρώτους φοιτητές το 2023, με στόχο να εμπλουτίσει το διδακτικό, επιστημονικό και ερευνητικό έργο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr