NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

«Λυδία λίθος» για την Ευρώπη, το ρίσκο μίας μεγάλης ανατροπής

«Λυδία λίθος» για την Ευρώπη, το ρίσκο μίας μεγάλης ανατροπής

Διψήφια ποσοστά πτωχεύσεων καταγράφονται στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Στο μάτι του κυκλώνα από τα μέτρα που πήρε η ΕΕ μαζί με τις ΗΠΑ απέναντι στις διαφορές που υπήρξαν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και το πόλεμο που ξεκίνησε ένα σχεδόν χρόνο πριν με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για τις εδαφικές διεκδικήσεις και τον έλεγχο των λιμανιών και της ενέργειας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να φορέσει τα ρούχα της αλλιώς, αναθεωρώντας το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ με αλλαγές που φέρνουν αυστηρή εποπτεία για μεταρρυθμίσεις και στόχους διαφάνειας, αλλά όχι σε ό,τι αφορά τους όρους του χρέους προς το ΑΕΠ ή το έλλειμμα.

Πλήγμα για ξενοδοχεία, εστίαση, υπηρεσίες B2C

Σήμερα το 60% κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους της οικονομίας βρίσκονται υπό το φόβο της πτώχευσης, διατυπώνει η Allianz, μεταξύ αυτών των κλάδων: τα ξενοδοχεία, η εστίαση, η μεταποίηση, και οι υπηρεσίες B2C. Χαμηλά είναι τα ποσοστά των πιθανών οικονομικών προβλημάτων, πτωχεύσεων και αφερεγγυοτήτων σε επιχειρήσεις στην Γερμανία, στις ΗΠΑ, στην Κίνα, Ιταλία, Βραζιλία, υψηλά τα ποσοστά πτωχεύσεων ΜμΕ σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία Ισπανία, Ολλανδία, Ελβετία, Βέλγιο, Ελλάδα.

Οι τρεις λόγοι - στην χειρότερη θέση η Ευρώπη

Μετά από δύο χρόνια μείωσης των πτωχεύσεων, αναμένεται να υπάρξει μεγάλη αύξηση στη βάση παγκοσμίως +10% το 2022 και +19% το 2023. Στην Ευρώπη, οι πτωχεύσεις προβλέπεται να ξεπεράσουν τις 53.000 περιπτώσεις στη Γαλλία το 2023 (+29% από έτος σε έτος), 27.000 περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο (+10%), 17.000 περιπτώσεις στη Γερμανία (+17%) και 10.900 περιπτώσεις στην Ιταλία (+36%). Στην Ασία, η Κίνα αναμένεται μία αύξηση 15% το 2023

Η κρίση που ξεκίνησε από τα μέτρα για το περιορισμό των ορυκτών καυσίμων και επιταχύνθηκε από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας προκάλεσε τεράστιο σοκ στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, το οποίο οι κυβερνήσεις δεν μπορούν με μέτρα να το αντισταθμίσουν. Κάποιες επιχειρήσεις στην Ευρώπη που μπόρεσαν να περάσουν το ¼ των αυξήσεων στους πελάτες τους, σήμερα δυσκολεύονται να συνεχίσουν, αν δεν δοθεί τέλος στην κρίση, καθώς τα ταμεία τους μπορούν να αντέξουν αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας μέχρι 50%. Αυτό το είδος της τιμολόγησης έχει περιορισμένη διάρκεια και εμβέλεια, καθώς διαβρώνεται από τις υψηλότερες τιμές και το δελτίο τιμών. Με τα σημερινά δεδομένα υπολογίζεται ότι κινδυνεύουν με μπλακ άουτ περίπου 42.0 00 εταιρείες στο τομέα της ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο ή το 17% του συνόλου, 18.700 στην Γαλλία (13%) και 28.400 στη Γερμανία (6%).

Λίστα κινδύνων για 8 κλάδους της οικονομίας

Το σοκ επιτοκίων και το υψηλότερο μισθολογικό κόστος στον απόηχο του άνευ προηγουμένου πληθωρισμού θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με ένα σοκ κερδοφορίας παρόμοιο με αυτό που παρατηρήθηκε μετά το lockdown του Covid-19.

Το 2023, μια πρόσθετη αύξηση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης θα μπορούσε να μειώσει τα περιθώρια κερδοφορίας κατά -1,5 ποσοστιαίες μονάδες στις ΗΠΑ, -2,2 ποσοστιαίες μονάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο και -3 μονάδες βάσης στην Ευρωζώνη, με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία να επηρεάζονται περισσότερο. Μια αύξηση του μισθολογικού κόστους κατά 4% - 5% το 2023 θα μπορούσε να κοστίσει -0,5%. έως -1%. των περιθωρίων κέρδους στην Ευρώπη.

Οι τομείς των κατασκευών, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, των μηχανημάτων και εξοπλισμού, του λιανικού εμπορίου, του οικιακού εξοπλισμού, των ηλεκτρονικών, της αυτοκινητοβιομηχανίας και της κλωστοϋφαντουργίας έχουν μπει στη λίστα με τους κινδύνους.

Νέες προσεγγίσεις αν βαθύνει η κρίση

Εάν η αναμενόμενη ήπια ύφεση μετατραπεί σε πιο σοβαρή, οι αφερεγγυότητες θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά +25% το 2023 στην Ευρώπη. Οι κυβερνήσεις θα καταφύγουν σίγουρα σε μια νέα προσέγγιση «ό,τι χρειαστεί» και θα πρέπει να δαπανήσουν τουλάχιστον το 5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο για να αποφύγουν ένα κύμα αφερεγγυότητας όπως το 2009.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr