NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Μειώσεις φόρων και το 2023 αλλά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες στις οικονομίες

Μειώσεις φόρων και το 2023 αλλά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες στις οικονομίες

Γιατί η κυβέρνηση προκρίνει στοχευμένες μειώσεις φόρων αντί για επιδόματα.

Στρατηγική επιλογή είναι η μείωση φορολογίας και όχι τα επιδόματα τόνισε ο κ. Σταϊκούρας στο φορολογικό συνέδριο TAX Forum του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου απαντώντας σε βολές επιχειρηματικών στελεχών για την πολιτική επιδομάτων. Σε ότι αφορά την μείωση του ΦΠΑ, δεσμεύθηκε ότι κάποιοι συντελεστές θα παραμείνουν χαμηλοί. Η κυβέρνηση προκρίνει στοχευμένες μειώσεις φόρων επειδή σαφέστατα θέλει να διατηρήσει την δημοσιονομική ισορροπία, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Έχει μπροστά της δύο μεγάλα στοιχήματα.

Το πρώτο είναι η επενδυτική βαθμίδα (ευελπιστεί μέσα στο α τρίμηνο 2023) και το δεύτερο είναι οι Εθνικές εκλογές (όταν αυτές γίνουν) μέχρι τον Ιούλιο 2023.

Ο κ. Σταικούρας δεσμεύθηκε ότι την 2η τετραετία (εάν εκλεγεί κυβέρνηση της ΝΔ) θα συνεχιστεί η πολιτική μείωσης φόρων.

Αναφερόμενος στην επενδυτική βαθμίδα, τόνισε ότι θα προέλθει πάνω στην υψηλή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών και στην δημοσιονομική εξυγίανση.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταικούρας μιλώντας με τον πρόεδρο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Μπακατσέλο, τόνισε ότι η Ελλάδα με τις επενδύσεις των τελευταίων ετών αναμένεται να είναι πρωταθλήτρια στις δημόσιες επενδύσεις στην Ευρώπη μέχρι το 2024.

«Στόχος μας είναι η υψηλή ανάπτυξη και η διατηρησιμότητα των μεγεθών». Η Κυβέρνηση υλοποίησε τις φορολογικές της υποσχέσεις, δήλωσε ο κ. Σταικούρας, και επεσήμανε ότι «θα μπορούσαμε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο τους φόρους αλλά είχαμε τις γνωστές δυσκολίες (πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία).

Σε ερώτηση εάν προτιμά τα επιδόματα αντί για τις φορολογικές μειώσεις, ο κ. Σταικούρας δήλωσε ότι δεν είμαστε «κυβέρνηση επιδομάτων». Μειώσαμε συνολικά 68 φόρους. Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με μόνιμες (τα τελευταία χρόνια) μειώσεις φόρων.

Σε ότι αφορά τις οικονομικές εξελίξεις του 2022 ο κ. Σταικούρας τόνισε ότι θα έχουμε ανάπτυξη 5,6% το 2022 ενώ του χρόνου οι προβλέψεις είναι, ότι θα διαμορφωθεί στο 3πλάσιο του μέσου όρου της Ε.Ε. Η ελληνική οικονομία έδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα , αν και το β’ εξάμηνο δεν ήταν τόσο καλό όσο το α’ εξάμηνο 2022.

Βιώσιμο το δημόσιο χρέος αλλά τα επιτόκια αυξάνουν το ιδιωτικό χρέος - Χαμηλότερες οι προσδοκίες από τον τουρισμό για το 2023 σε σχέση με το 2022

Το χρέος είναι βιώσιμο και υπάρχουν ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα στην χώρα ενώ μέχρι το τέλος 2023 το χρέος θα μειωθεί κατά 14%. Για τον πληθωρισμό το 2023 εκτίμησε ότι θα μειωθεί στο 5%. Σε ότι αφορά τον τουρισμό, είπε ότι λόγω πιέσεων στις ξένες οικονομίες το 2023 δεν θα είναι τόσο καλό όσο το 2022 αλλά ίσως θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2019.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr