NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Ποιες διασημότητες συνδέονται περισσότερο με fake news

Ποιες διασημότητες συνδέονται περισσότερο με fake news

Επειδή κάτι δημοσιεύεται στο διαδίκτυο, δεν σημαίνει αυτομάτως πως είναι και αληθινό. Ακούγεται πολύ απλό, αλλά αν το γνώριζαν όλοι αυτό, τότε το Facebook και η Google δεν θα αναγκάζονταν να αναδιαμορφώνουν συνεχώς τους αλγορίθμους τους και να αποσύρουν αναληθείς ή παραπλανητικές ειδήσεις που ο κόσμος αναπαράγει μανιωδώς

Η ExpressVPN ανέλυσε κορυφαίες διασημότητες που έχουν συνδεθεί με «ψεύτικες ειδήσεις», συμπεριλαμβανομένων των Tom Brady, Elon Musk και Kanye West.

Ο αστέρας του αμερικανικού ποδοσφαίρου Τομ Μπρέιντι βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των διασημοτήτων που συνδέονται περισσότερο με ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο, σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε για λογαριασμό της εταιρείας προστασίας προσωπικών δεδομένων και ασφάλειας ExpressVPN. Ένα αποτέλεσμα σοκ, δεδομένης της παγκόσμιας συζήτησης γύρω από την πρόσφατη αγορά του Twitter από τον Elon Musk και των συνεχιζόμενων ισχυρισμών που συνδέουν τον δισεκατομμυριούχο με ψευδείς ειδήσεις.

Ο Μπρέιντι, ο οποίος ανακοίνωσε και στη συνέχεια ανακάλεσε την απόσυρσή του από το αμερικανικό ποδόσφαιρο νωρίτερα φέτος, κατονομάστηκε σε πάνω από 72,4 εκατομμύρια αναρτήσεις που αναφέρονταν σε fake news. Ο Μασκ, αντίθετα, βρέθηκε στην τρίτη θέση της λίστας με 26,6 εκατομμύρια αναρτήσεις που τον ανέφεραν σε σχέση με fake news.

Η Shakira ήταν η γυναίκα με την υψηλότερη κατάταξη που σχετίζεται με ψευδείς ειδήσεις, καταλαμβάνοντας την 7η θέση συνολικά με 3,7 εκατομμύρια αναρτήσεις που συνδέουν το όνομά της με ψευδείς ειδήσεις. Η τραγουδίστρια αντιμετώπισε μερικές νομικές προκλήσεις φέτος, αφού κατηγορήθηκε για φορολογική απάτη στην Ισπανία και αντιμετώπισε μια μακρά μάχη για την επιμέλεια των παιδιών, οι οποίες μπορεί να τροφοδότησαν συζητήσεις για fake news που συνδέονταν με αυτήν.

Η έρευνα εξέτασε πόσο συχνά δημοσιεύτηκαν ονόματα διασημοτήτων (σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φόρουμ και σχόλια) μαζί με τη φράση "fake news" μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2022, κατατάσσοντας τις διασημότητες με βάση την εμβέλεια αυτών των δημοσιεύσεων.

Οι 20 κορυφαίες διασημότητες είναι οι εξής:

Όνομα

Εμβέλεια ψευδών ειδήσεων από αναρτήσεις άνω των 10 μηνών

1.

Tom Brady

72.444.290

2.

Joe Rogan

39.276.532

3.

Elon Musk

26.660.800

4.

Tom Holland

8.100.678

5.

Kanye West

6.509.040

6.

Leonardo DiCaprio

3.960.573

7.

Shakira

3.782.124

8.

Will Smith

3.417.106

9.

Rihanna

2.937.002

10.

Taylor Swift

2.586.030

11.

Snoop Dogg

2.449.406

12.

Kim Kardashian

2.408.193

13.

Pete Davidson

2.325.395

14.

Johnny Depp

1.785.746

15.

LeBron James

1.476.540

16.

Beyoncé

1.297.984

17.

Justin Bieber

1.190.264

18.

Amber Heard

977.366

19.

Cardi B

821.794

20.

Selena Gomez

727.891

Συμβουλές για να είστε έξυπνοι σχετικά με τις ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο

Είτε τους αγαπάτε είτε τους απεχθάνεστε, η παρακολούθηση της ζωής των διασημοτήτων έχει γίνει καθημερινή ιεροτελεστία για εκατομμύρια ανθρώπους, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κάνουν πιο εύκολη από ποτέ την ενημέρωση. Αλλά όπως όλοι έχουμε μάθει, δεν είναι αλήθεια όλα όσα διαβάζουμε στο διαδίκτυο. Τα ψεύτικα νέα έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, είτε αφορούν τρέχοντα γεγονότα είτε κουτσομπολιά διασημοτήτων. Και φυσικά, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί κάλλιστα να είναι ο ίδιος ο διάσημος που μοιράζεται ψευδείς ειδήσεις - ή απλώς κατηγορείται ότι το κάνει.

Όταν περιηγείστε στο διαδίκτυο, είναι σημαντικό να είστε επιφυλακτικοί απέναντι στις ειδήσεις που διαβάζετε. Η ExpressVPN προτείνε σχετικά με τη λήψη πληροφοριών στο διαδίκτυο:

Μην αντλείτε τις πληροφορίες σας αποκλειστικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - Όταν ενημερώνεστε για τις καθημερινές ειδήσεις, μην βασίζεστε αποκλειστικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν εστία ψευδών ειδήσεων, με ορισμένα προφίλ που έχουν δημιουργηθεί μόνο για να μοιράζονται ανακριβείς πληροφορίες. Αξίζει πάντα να ελέγχετε τις ειδήσεις που διαβάζετε χρησιμοποιώντας διαφορετικές πηγές. Κοιτάζοντας πώς διαφορετικοί καθιερωμένοι ειδησεογραφικοί ιστότοποι καλύπτουν την ίδια ιστορία, θα έχετε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τη νομιμότητα των πληροφοριών αυτών. Αναζητήστε τις κόκκινες σημαίες σε μια δημοσίευση - Είναι το άρθρο επίκαιρο; Για ένα παλαιότερο άρθρο, ακόμη και αν ήταν κάποτε ακριβές, τα γεγονότα μπορεί να έχουν αλλάξει από τη δημοσίευσή του. Προέρχονται τα δεδομένα ή οι συνεντεύξεις από μεροληπτικές πηγές; Είναι ο συγγραφέας έγκριτος ειδικός σε ένα θέμα και έχει κάποια ατζέντα; Ελέγξτε τους με μια γρήγορη αναζήτηση στο Google. Πάντα να ελέγχετε πριν μοιραστείτε - Πριν διαδώσετε την είδηση στα προσωπικά σας κοινωνικά προφίλ, πάντα να σταματάτε και να εξετάζετε την ακρίβειά της.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr