NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Έσπασε ο μυστικός κώδικας του αυτοκράτορα Καρόλου Ε' μετά από πέντε αιώνες

Έσπασε ο μυστικός κώδικας του αυτοκράτορα Καρόλου Ε' μετά από πέντε αιώνες
25_11_2022 | 13:58
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή

Μια ομάδα ερευνητών έχει σπάσει έναν κώδικα πέντε αιώνων που αποκαλύπτει μια φημολογούμενη γαλλική συνωμοσία για τη δολοφονία του Κάρολου Ε’.

Ο Κάρολος – αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και βασιλιάς της Ισπανίας- ήταν ένας από τους ισχυρότερους άνδρες του 16ου αιώνα που προέδρευσε σε μια τεράστια αυτοκρατορία που κατέλαβε μεγάλος μέρος της δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής κατά τη διάρκεια μια βασιλείας άνω των σαράντα ετών.

Η ομάδα από το ερευνητικό εργαστήριο της Λόρια στην ανατολική Γαλλία χρειάστηκε έξι μήνες για να αποκρυπτογραφήσει την επιστολή που γράφτηκε το 1547 από τον αυτοκράτορα στον πρεσβευτή του στη Γαλλία. Η ταραχώδης περίοδος είδε μια διαδοχή πολέμων και εντάσεων μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας, που κυβερνούνταν εκείνη την εποχή από τον Φραγκίσκο Α’, τον ηγεμόνα της Αναγέννησης που έφερε τον Λεονάρντο ντα Βίντσι από την Ιταλία

Η επιστολή του Καρόλου Ε’ στον Ζαν ντε Σαιν-Μορίς έχει ξεχαστεί για αιώνες στις συλλογές της βιβλιοθήκης Στανισλάς στο Νάνσυ. Η Σεσίλ Πιερό, μια κρυπτογράφος από το εργαστήριο της Λόρια, άκουσε για πρώτη φορά την ύπαρξη της σε ένα δείπνο το 2019, και μετά από πολλή αναζήτηση μπόρεσε να το δει το 2021.

Φέροντας την υπογραφή του Καρόλου Ε’ ήταν ταυτόχρονα μυστηριώδες και εντελώς ακατανόητη, δήλωσε στο δημοσιογράφους την Τετάρτη.

Σε μια επίπονη εργασία υποστηριζόμενη από υπολογιστές, η Πιερό βρήκε «ξεχωριστές οικογένειες» περίπου 120 συμβόλων που χρησιμοποίησε ο Κάρολος Ε’. «Ολόκληρες λέξεις κρυπτογραφούνται με ένα μόνο σύμβολο» και ο αυτοκράτορας αντικατέστησε τα φωνήεντα που ακολουθούν τα σύμφωνα με σημάδια, είπε, μια έμπνευση που πιθανώς προερχόταν από τα Αραβικά.

Ένα άλλο εμπόδιο ήταν ότι χρησιμοποιούσε σύμβολα χωρίς νόημα για να παραπλανήσει κάθε αντίπαλο που προσπαθούσε να αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα.

Η ανακάλυψη ήρθε τον Ιούνιο όταν η Πιερό κατάφερε να διακρίνει μια φράση στην επιστολή και η ομάδα στη συνέχεια έσπασε τον κώδικα με τη βοήθεια της Καμίλ Ντεσενκλός, μιας ιστορικού. «Ήταν επίπονη και μακρά δουλειά, αλλά υπήρξε πραγματικά μια σημαντική ανακάλυψη που συνέβη σε μια μέρα, όπου ξαφνικά είχαμε τη σωστή υπόθεση», δήλωσε.

Μια άλλη επιστολή από τον Ζαν ντε Σαιν-Μορίς, όπου ο παραλήπτης έχει γράψει μια μορφή κωδικού μεταγραφής στο περιθώριο, βοήθησε επίσης.

Η Ντεσενκλός είπε ότι ήταν σπάνιο ως ιστορικός να καταφέρω να διαβάσω την επιστολή που κανένας άλλος δεν καταφέρε να διαβάσει για πέντε αιώνες».

«Επιβεβαιώνει την κάπως υποβαθμισμένη κατάσταση» το 1547 των σχέσεων μεταξύ του Φραγκίσκου Α’ και του Καρόλου Ε’, ο οποίος είχε υπογράψει συνθήκη ειρήνης τρία έτη νωρίτερα, δήλωσε.

Οι σχέσεις μεταξύ των δυο ήταν τεταμένες, με ποικίλες προσπάθειες αποδυνάμωσης ο ένας του άλλου. Τόσο πολύ που ένα ψήγμα πληροφοριών που αποκαλύφθηκε ήταν η φήμη για σχέδιο δολοφονίας κατά του Καρόλου Ε’

που λέγεται ότι βρισκόταν στη Γαλλία, είπε η Ντεσένκλος.

«Δεν είχαν γίνει πολλά γνωστά» για τη δολοφονία, αλλά υπογράμμισε τον φόβο του μονάρχη, δήλωσε.

Οι ερευνητές ελπίζουν να εντοπίσουν άλλες επιστολές μεταξύ του αυτοκράτορα και του πρεσβευτή του «για να έχουν μια εικόνα της στρατηγικής του Καρόλου Ε’ στην Ευρώπη».

«Είναι πιθανό ότι θα κάνουμε πολλές περισσότερες ανακαλύψεις τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε η Ντεσένκλος.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr