NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

​Έρευνα Cookpad: Ανήσυχοι για το κόστος των τροφίμων 1 στους 3 Έλληνες

​Έρευνα Cookpad: Ανήσυχοι για το κόστος των τροφίμων 1 στους 3 Έλληνες

Εμφανείς οι διαφορές στις προτιμήσεις των εορταστικών γεύσεων και οι ανησυχίες για τον προϋπολογισμό στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μεταξύ των νέων και μεγαλύτερων Ελλήνων σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Cookpad​ σχετικά με τις γευστικές προτιμήσεις των Ελλήνων την περίοδο των εορτών.​​

Σύμφωνα με αυτήν οι μισοί Έλληνες θα διοργανώσουν ένα γιορτινό τραπέζι αυτά τα Χριστούγεννα, ενώ οι 50+ είναι εκείνοι που μαγειρεύουν περισσότερο. Χαρακτηριστικό είναι ότι 1 στους 3 δηλώνει ότι το κόστος των τροφίμων είναι η μεγαλύτερη ανησυχία του, σε μεγαλύτερο ποσοστό οι νέοι, ενώ το 77% σχεδιάζει να μαγειρέψει και να καταναλώσει παραδοσιακές συνταγές, με το χοιρινό να φαίνεται πως είναι το #1 πιάτο προτίμησης στο κρέας και τα μελομακάρονα είναι το πιο αγαπημένο πιάτο απ’ όλα και 3 φορές πιο δημοφιλές από τους κουραμπιέδες.

Δεν είναι μυστικό ότι το αυξημένο κόστος διαβίωσης αποτελεί παράγοντα ανησυχίας, καθώς οι άνθρωποι σε όλη τη χώρα αρχίζουν να σχεδιάζουν τα γιορτινά τους καλέσματα, οι Έλληνες όμως επιλέγουν να βάλουν πρώτα σε προτεραιότητα το φαγητό και την οικογένεια!

Η έρευνα της Cookpad, της παγκόσμιας πλατφόρμας συνταγών, για το Χριστουγεννιάτικο μαγείρεμα αποκαλύπτει ότι το 49% των Ελλήνων θα διοργανώσει τουλάχιστον ένα τραπέζι για άτομα που ζουν εκτός του νοικοκυριού τους, είτε τα Χριστούγεννα είτε την Πρωτοχρονιά με ένα επιπλέον 40% να σχεδιάζει να κάνει ένα τραπέζι 2-3 φορές μέσα στον Δεκέμβριο. Εκείνοι που μαγειρεύουν περισσότερο για οικογένεια και φίλους κατά τη διάρκεια των γιορτών, είναι τα άτομα ηλικίας 50+, με 1 στους 10 (ποσοστό που φτάνει το 11%) να διοργανώνει περισσότερα από 4 τραπέζια για καλεσμένους που δεν μένουν στο ίδιο σπίτι με εκείνους.

Οι ανησυχίες για το μαγείρεμα των Χριστουγέννων, πώς κατατάσσονται μεταξύ των γενεών;

Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι η τιμή του φαγητού φέτος -με ποσοστό 29% στο σύνολο των ερωτηθέντων- έρχεται ως δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία των Ελλήνων όταν πρόκειται για τα εορταστικά τους τραπέζια σε σχέση με την δημιουργία ενός νόστιμου μενού που θα ικανοποιεί τους καλεσμένους, η οποία και αποτελεί την πρώτη ανησυχία, αγγίζοντας το ποσοστό του 40%.

Ωστόσο, η κατάταξη αυτής της "ανησυχίας για το μαγείρεμα" παρουσιάζει διαφορές μεταξύ της νεότερης και μεγαλύτερης γενιάς, με τους Έλληνες κάτω των 35 ετών να επηρεάζονται περισσότερο από την οικονομική κατάσταση. Μόνο το 42% κάτω των 35 ετών θα φιλοξενήσει περισσότερα από ένα τραπέζια σε σύγκριση με το 53% των ατόμων ηλικίας 50+.

Η Στέλλα Τσάλα, Country Manager της Cookpad στην Ελλάδα δηλώνει: "Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι πάντα μια περίοδος γεμάτη φαγητό, γλυκά και χρόνο με την οικογένεια. Αυτή η έρευνα μόλις επιβεβαίωσε αυτό που ξέρουμε για τους Έλληνες: παρά τις δύσκολες συνθήκες και την αύξηση των τιμών γύρω μας, επιμένουμε να γιορτάζουμε με τους αγαπημένους μας, να κάνουμε δείπνα και να αγαπάμε τα μελομακάρονα! Σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ουγγαρία, ανησυχούν περισσότερο για την αύξηση των τιμών παρά για τη γεύση, ενώ εμείς βάζουμε πρώτα το φαγητό και την οικογένεια. Βέβαια, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι σχεδόν 1 στους 3 Έλληνες δηλώνει ότι το μεγαλύτερο άγχος του είναι η αύξηση των τιμών, και ειδικά οι νεότεροι".

Φέτος η Cookpad δημιούργησε το πρώτο της Χριστουγεννιάτικο cookbook με "40 γιορτινές συνταγές για να κάνεις ΘΡΑΥΣΗ!" με σκοπό να εξοικονομήσει χρόνο, κάνοντας το φετινό μαγείρεμα παιχνιδάκι για όλους. Τώρα όλοι μπορούν να δημιουργήσουν δωρεάν το δικό τους cookbook μέσω της εφαρμογής της Cookpad και να το μοιραστούν με τους φίλους και την οικογένειά τους παίρνοντας έμπνευση από τις συνταγές τους.

INFOGRAPHIC_GREECE_1.jpg?mtime=20221128172438#asset:385869

Πώς διαφέρουν οι γευστικές προτιμήσεις στις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες;

Οι περισσότεροι Έλληνες (77%) σκοπεύουν να μαγειρέψουν και να σερβίρουν παραδοσιακά εορταστικά φαγητά, πρακτική που αποδεικνύεται δημοφιλής μεταξύ των ηλικιών 35-49 ετών (80%). Τα μελομακάρονα με ποσοστό 35% είναι το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο πιάτο για φέτος, ιδίως για τους νεότερους Έλληνες, και συνολικά 3 φορές πιο δημοφιλές από τους κουραμπιέδες (10%). Το πιο δημοφιλές κρεατικό είναι το χοιρινό, παραμένοντας σταθερή γευστική προτίμηση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά πιο δημοφιλές στους 50+ (41%) από ό,τι στους κάτω των 35 ετών (33%).

Γεωγραφικές διαφορές: επηρεάζει το κόστος των τροφίμων περισσότερο ορισμένες περιοχές;

Οι Κρητικοί ανησυχούν περισσότερο για το κόστος του φαγητού φέτος (41%) με το 57% να εξακολουθεί να διοργανώνει περισσότερα από ένα εορταστικά πάρτι σε σύγκριση με το μέσο όρο του 51% σε όλη την Ελλάδα! Λιγότερη ανησυχία για το κόστος του φαγητού παρουσιάζουν οι Έλληνες που ζουν στη Θράκη (16%) και την Κύπρο (17%), έναντι 29% του μέσου όρου σε όλη την Ελλάδα.

INFOGRAPHIC_GREECE_2.jpg?mtime=20221128172504#asset:385870

Μεθοδολογία έρευνας:

Η έρευνα διεξήχθη τον Νοέμβριο 2022 απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες σχετικά με τις μαγειρικές τους συνήθειες κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Η δημοσκόπησε πραγματοποιήθηκε σε τρεις Ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα, Ισπανία και Ουγγαρία. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα συμμετείχαν 933 άτομα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr