NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Google Greece: “Athens. The city is the museum”

Google Greece: “Athens. The city is the museum”

Το μετρό της Ακρόπολής, το αντίγραφο της ζωφόρου του Παρθενώνα στις αποβάθρες, η φωτογραφία της Μελίνας, τα βήματα που μοιάζουν ήδη να εμπεριέχονται στην εμπειρία της επίσκεψης στην Ακρόπολη. Βήματα που λογικά θα κάνει κάθε επισκέπτης αυτής της πόλης.

Που όμως ξεκινά και που τελειώνει μια περιοχή ή μια εμπειρία στην Αθήνα; Τα όρια αυτά είναι δυσδιάκριτα. Υπάρχουν μόνο βήματα, περίπατοι μέσα από τους οποίους βιώνει κανείς πραγματικά αυτή την πόλη. Μια πόλη που κάθε μέρα είναι διαφορετική, ολοένα πιο σύγχρονη, ολοένα πιο πλούσια, σε εμπειρίες.

Η επίσκεψη στην Αθήνα δεν μπορεί να παρά να βιωθεί

Η σημερινή Αθήνα δεν είναι οι εντυπωσιακές της αρχαιότητες, ούτε μια στάση στην Ακρόπολη για τους τουρίστες πριν φύγουν για διακοπές στα νησιά. Είναι ένας αστικός προορισμός γεμάτος με “εκθέματα” , είτε πρόκειται για murals στους τοίχους που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν την επόμενη κιόλας μέρα, είτε για γευστικές εμπειρίες με φόντο κεραμικά και ζωγραφισμένα στο χέρι πιάτα.

Γεμάτος με “σκηνές” της αθηναϊκής καθημερινότητας του δρόμου, των cafe και των εστιατορίων και με “διαφορετικά ηχητικά χαλιά ξεναγήσεων”, με μουσική, φωνακλάδες κουλουρτζήδες και τη χαρακτηριστική “σκεπή βαβούρα” στην Βαρβάκειο Αγορά.

athens-is-the-museum.jpg?mtime=20221129123152#asset:385963


Η επίσκεψη στην Αθήνα δεν μπορεί να παρά να βιωθεί. Όπως και η ζωή στην Αθήνα που δεν μπαίνει σε καλούπια και σε ταξί που σε αφήνουν ακριβώς έξω από τον εκάστοτε προορισμό σου, όπως συμβαίνει σε πολλές πόλεις του κόσμου. Και αν η λέξη κλειδί για να μπορέσει κανείς να βιώσει πράγματι την Αθήνα είναι η περιπλάνηση και η συνειδητοποίηση ότι η ίδια η πόλη θα επιλέξει ποιές πτυχές της θα σου δείξει την μέρα που την επισκέπτεσαι, η νέα εφαρμογή της Google Greece, “Athens. The city is the museum”, το υπογραμμίζει.

Διακεκομμένες γραμμές που οδηγούν σε ανεπανάληπτες, κυριολεκτικά, εμπερίες

Η νέα πρωτοβουλία δημιουργήθηκε με σκοπό να ενθαρρύνει τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Αθήνα, όπως επίσης και τους κατοίκους της, να ανακαλύψουν την πόλη περπατώντας και να εξερευνήσουν την μοναδικότητά της, όπως τις ποικίλες γευστικές εμπειρίες, τη μουσική, την αρχιτεκτονική και πολλές από τις λιγότερο προσιτές σε ταξιδιωτικούς οδηγούς γειτονιές και μέσα από αυθεντικές ανθρώπινες ιστορίες.

Στην ουσία οι λεγόμενοι locals αυτής της πόλης, είτε πρόκειται για ιδιοκτήτες εστιατορίων, είτε για street artists, είτε για digital nomads και djs που τα τελευταία χρόνια έχουν βρει το βηματισμό τους, τον ρυθμό της πόλης, παίρνουν από το χέρι τον χρήστη της εφαρμογής και τον οδηγούν ο καθένας στα δικά του αγαπημένα σημεία.

athens-is-the-museum-4.jpg?mtime=20221129123514#asset:385965


Η νέα διαδικτυακή εμπειρία είναι διαθέσιμη μέσω του athens.withgoogle.com. Μόλις ο χρήστης επιλέξει κάποια από τις προτεινόμενες διαδρομές της εφαρμογής, ένας χάρτης με πινέζες (pins) και προτεινόμενες στάσεις εμφανίζεται στην οθόνη του.

Μια διακεκομμένη γραμμή, όπως ακριβώς στο GoogleMaps, τον καθοδηγεί από το ένα σημείο στο άλλο, ενώ έχει επίσης τη δυνατότητα να επιλέγει οποιαδήποτε στάση κατά μήκος της διαδρομής και αυτόματα γίνεται ανακατεύθυνση προκειμένου να φτάνει απευθείας στο σημείο της επιλογής του.

Βλέποντας την Αθήνα μέσα από μια διαφορετική ματιά, η πρωτεύουσα της χώρας επανασυστήνεται ως μια διαρκώς «ζωντανή» πόλη που, με την πλούσια ιστορική και σύγχρονη πολιτιστική της ταυτότητα, αποτελεί η ίδια ένα μουσείο.

“The city is the museum”

Κάπως έτσι γίνεται δυνατή μια πιο “πραγματική” γνωριμία με ένα τόπο, την ιστορία και τους κατοίκους του. Ολόκληρη η πόλη είναι ένα μοναδικό, ζωντανό, ανοιχτό, διαδραστικό, μουσείο, από το φαγητό σε κάθε γειτονιά που οι Αθηναίοι παίρνουμε τόσο στα σοβαρά μέχρι την συνύπαρξη με την ιστορία.

Μπορείτε να βρείτε εδώ την πρώτη προτεινόμενη διαδρομή γύρω από τις πολυσύχναστες γειτονιές του Μεταξουργείου, του Κεραμεικού, του Ψυρρή και της Ομόνοιας. Μιας περιπατητική περιήγηση στη ζωή της πόλης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι επισκέπτες και οι κάτοικοί της μπορούν να ακούν ιστορίες, συνεντεύξεις και ηχητικό υλικό με περιγραφικές αναδρομές σε κάθε προτεινόμενη στάση.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr