NEWSFLASH...
TourismLab
ανάγνωση

Εκτινάσσονται οι κρατήσεις: Υψηλές προσδοκίες για γιορτές και 2023

Εκτινάσσονται οι κρατήσεις: Υψηλές προσδοκίες για γιορτές και 2023

Μπορεί οι προκλήσεις σήμερα σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο να είναι μεγάλες και σύνθετες, το ελληνικό τουριστικό προϊόν φαίνεται πως διατηρεί σταθερά μια δυναμική ανάπτυξης. Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, τα «απόνερα» του πολέμου στην Ουκρανία και την αύξηση του κόστους σε επιμέρους κρίσιμους τομείς, οι προσδοκίες για το αποτύπωμα του τουρισμού τόσο στις φετινές γιορτές όσο και για το σύνολο του 2023 είναι ιδιαίτερα θετικές.

Αυτό αποτυπώνεται και στα στοιχεία πρόσφατης έρευνας της AXIA Hospitality, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, ο συνολικός αριθμός κρατήσεων και αντίστοιχων διανυκτερεύσεων είναι σχεδόν τριπλάσιος για το 2023 συγκριτικά με τον αντίστοιχο του 2022.

Η YTD ανάλυση της έρευνας παρουσιάζει αύξηση τζίρου κατά 193,07% σε σχέση με το 2022 και αύξηση του ADR (μέση τιμή δωματίου) κατά 8,74%, με τον συνολικό αριθμό κρατήσεων και αντίστοιχων διανυκτερεύσεων να είναι σχεδόν τριπλάσιος συγκριτικά με τον αντίστοιχο του 2022.

Αυτά τα στοιχεία αποτελούν ενθαρρυντικές ενδείξεις για μια εξίσου επιτυχημένη χρονιά που θέτει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη του ελληνικού τουρισμού, υπογραμμίζει η εταιρία η οποία είχε ένα υψηλό δείγμα καταγραφής των τάσεων, μιας και διαθέτει περισσότερα από 50 ξενοδοχεία και τζίρο κρατήσεων που ξεπερνάει τα 40 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, το 2022 κρίνεται απολύτως επιτυχημένο, αφού παρά τον συγκρατημένο ρυθμό κρατήσεων στις αρχές του 2022, που ήταν μειωμένος κατά 44,73% σε σύγκριση με το 2019, τελικά ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 κατά 24,69%.

Αμερικάνοι σε Αθήνα και Κυκλάδες

Εξετάζοντας τις εθνικότητες ανά περιοχή, βλέπουμε ότι στην Αθήνα και τις Κυκλάδες οι Αμερικάνοι έρχονται πρώτοι σε αριθμό διανυκτερεύσεων αλλά και σε τζίρο.

Μαζί με την Ελλάδα, είναι οι εθνικότητες που παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό τζίρου από το ποσοστό των διανυκτερεύσεων που έχουν για το 2023.

Αυτό οφείλεται στην προτίμηση που έχουν οι 2 αυτές εθνικότητες σε ακριβότερους τύπους δωμάτιων.

Όλες οι υπόλοιπες αγορές Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία, κινούνται σε χαμηλότερο επίπεδο τζίρου από αυτό των διανυκτερεύσεων, εξαίρεση είναι η Αυστραλία στην περιοχή των Κυκλάδων που κινείται στα ίδια ποσοστά διανυκτερεύσεων και τζίρου, ενώ για την περιοχή της Αθήνας ακολουθεί το μοτίβο των προαναφερθέντων ευρωπαϊκών χωρών.

Σταθερά στο Ιόνιο οι Βρετανοί

Διαφορετική είναι η εικόνα στο Ιόνιο και την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου την πρωτιά έχουν οι Βρετανοί με ποσοστό τζίρου μεγαλύτερο από όλες τις επόμενες 5 καλύτερες αγορές μαζί. Συγκεκριμένα φτάνουν σε ποσοστό 39% στο Ιόνιο και 24% στο υπόλοιπο της Ελλάδας.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, σημαντική παρουσία έχουν οι Γερμανοί με ποσοστό 13% του συνολικού τζίρου, ενώ στο Ιόνιο οι Γάλλοι και οι Αυστραλοί δείχνουν καλύτερη δυναμική.

Σε αντίθεση με τις Κυκλάδες, η παρουσία των Αμερικάνων και των Ελλήνων είναι μικρή, με ποσοστό του τζίρου μικρότερο από 1,5%.

Γιορτές 2022 στην Αθήνα

Παρατηρώντας την περίοδο 19/12/2022 έως 15/01/2023 στα ξενοδοχεία της Αθήνας σε αντίθεση με το σύνηθες βλέπουμε στο κλίμα των γιορτών μια ποικιλία από εθνικότητες να διανυκτερεύουν πιο ισορροπημένα στην πρωτεύουσα.

Με μια σχετικά μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες εθνικότητες σε τζίρο (6,13%) & σε διανυκτερεύσεις (5,61%) κατέχουν την 1η θέση οι Ισραηλινοί επισκέπτες, ενώ την 2η σε τζίρο (5,20%) έχουν οι Αμερικάνοι κατακτώντας την 6η σε διανυκτερεύσεις με μόλις (2,68%). Οι υπόλοιπες 8 σημαντικές εθνικότητες κυμαίνονται περίπου στο +/- 3,00% η κάθε μια του τζίρου, ενώ καλύπτουν από 1,85% έως 3,00% των συνολικών διανυκτερεύσεων.

Ποιος θα πληρώσει περισσότερα για δωμάτιο...και οι τουρίστες από ΗΑΕ

Οι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν το μεγαλύτερο ADR (195,88 ευρώ) σχεδόν το διπλάσιο από την μέση τιμή των Χριστουγέννων (98,62 ευρώ) και κάτι παραπάνω από τον διπλάσιο μέσο όρο της πρωτοχρονιάς (95,48 ευρώ).

Στην 2η θέση βρίσκονται οι Κύπριοι με αρκετά υψηλό ADR 141,15 ευρώ και την 3η θέση κατέχουν οι Βρετανοί με 133,87 ευρώ.

Στο χαμηλότερο επίπεδο βρίσκεται το ADR των Ελλήνων στα 88,60 ευρώ πιο χαμηλά και από τις δυο εορταστικές ημέρες.

Όσο αναφορά τον μέσο όρο διανυκτερεύσεων στο κλίμα τον γιορτών την πρωτιά κατέχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 6,5 νύχτες και την 2η θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 5,6 νύχτες. Τέλος οι Ισραηλινοί φαίνεται πως είναι πρώτοι σε κρατήσεις και τζίρο.


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr