NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Τα Harrods, ο Dior και τα gingerbreads

Τα Harrods, ο Dior και τα gingerbreads

Πρώτο Σαββατοκύριακο Δεκεμβρίου. Και καθώς οι δρόμοι και τα μαγαζιά της Αθήνας στολίζονται δειλά δειλά, το μυαλό μας δεν μπορεί παρά να είναι στις επικείμενες γιορτές, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Και αν τα πέριξ της πλατείας Συντάγματος κάνουν φιλότιμη προσπάθεια για τον γιορτινό στολισμό, τη χριστουγεννιάτικη αύρα και μουσική, οι προσπάθειες των υπόλοιπων καταστημάτων είναι κάπως σπασμωδικές και μεμονωμένες.

Είναι να απορεί κανείς που το λεγόμενο visual merchandising ειδικά αυτό που μπορεί να επιτευχθεί κυρίως με καλαισθησία και όχι με υπέρογκα, ιδιαίτερα για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, budgets, πάσχει τόσο στην χώρα μας.

Αφήνοντας όμως αυτούς τους συλλογισμούς στην άκρη, ελάτε να ταξιδέψουμε μέσα από αυτό το άρθρο, ως το Λονδίνο, τα Harrods και τις 44 βιτρίνες που έντυσε ο γαλλικός οίκος Dior.

Μια τόσο λαμπερή χριστουγεννιάτικη διακόσμηση που μυρίζει έντονα… χριστουγεννιάτικο gingerbread για να μας βάλει σίγουρα στο κλίμα.

«Fabulous World of Dior»: Μια έκθεση, πολλή χρυσόσκονη

Η πρόσοψη του διασημότερου πολυκαταστήματος στο Νάιτσμπριτζ του Λονδίνου, τις ημέρες αυτές και ως τις αρχές Ιανουαρίου θυμίζει γιγάντιο, φωτισμένο gingerbread.

Τόσο το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό των Harrods έχει συνδυάσει χιλιάδες χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια και μπισκοτάκια με μια ιστορία ειπωμένη σαν χριστουγεννιάτικη ταινία ή σαν ένα κοριτσίστικο χριστουγεννιάτικο δώρο. Ένα στολισμένο με λαμπάκια κουκλόσπιτο με μπισκοτένια ανθρωπάκια στον ρόλο από τις κουκλες και θέμα την ιστορία του οίκου Dior.

Η έκθεση «Fabulous World of Dior» είναι μια παρουσίαση του γαλλικού οίκου μόδας στο εμβληματικό βρετανικό πολυκατάστημα. Στην ουσία σερβίρει μια γλυκιά χριστουγεννιάτικη φαντασίωση στο Harrods, μέσα από βιτρίνες γεμάτες με λαξευμένα γλυπτά από ζάχαρη και καραμέλα, φώτα, αστέρια, και πασπαλισμένες την αίγλη που συνδέεται με τα αξεσουάρ και τα ρούχα του οίκου.

Ενώ την σύμπραξη Βρετανίας Γαλλίας παντρεύει ο Ιταλός εικαστικός -και προσωπικός φίλος της καλλιτεχνικής διευθύντριας του οίκου Dior, Μαρία Γκράτσια Κιούρι- Πιέτρο Ρούφο.

Ο καλλιτέχνης ανέλαβε τη δημιουργία της χριστουγεννιάτικης εγκατάστασης με τον τίτλο «The Fabulous World of Dior» και μετέτρεψε τις προσόψεις του πολυκαταστήματος έτσι ώστε να δίνουν την αίσθηση γιγαντιαίων μπισκότων gingerbread.

Η "αρχιτεκτονική" του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου

Καθεμία από τις βιτρίνες αφηγείται μια δική της χριστουγεννιάτικη ιστορία, από εκείνες των χαρακτηριστικότερων ρούχων, αξεσουάρ και αρωμάτων του γαλλικού οίκου ενώ δε λείπουν

και άλλα σημεία αναφοράς στον οίκο Dior, όπως η πυξίδα η οποία αναλαμβάνει “θέση κορυφής”, του αστεριού και τα μεγάλα λουλούδια.

Στο εσωτερικό του πολυκαταστήματος σκηνές από την ιστορία του Dior αναβιώνουν μέσα από αναπαραστάσεις, δημιουργημένες έως την παραμικρή λεπτομέρεια από μπισκότα και καραμέλα.

Στο υπόγειο του πολυκαταστήματος υπάρχουν μινιατούρες από χαρακτηριστικά κομμάτια, μεταξύ των οποίων οι Saddle bag και Lady Dior, και μικρογραφίες των καταστημάτων της γαλλικής πρωτεύουσας, όπως της ναυαρχίδας στον αριθμό 30 της Αβενί Μοντάν, και άλλες σκηνές της ζωής του Κριστιάν Ντιόρ όπως η οικογένειά του, οι μοδίστρες από το ατελιέ και οι διάσημοι πελάτες του.

Τέλος μέσα στο πολυκατάστημα λειτουργούν δύο pop up stores του οίκου και καφέ-εστιατόριο, με μενού γεμάτο με βρετανικές και γαλλικές συνταγές αλλά και φυσικά gingerbreads στο σχήμα και τη μορφή χαρακτηριστικών αξεσουάρ και αρωμάτων του οίκου όπως οι τσάντες Dior Book Tote, Saddle και Lady Dior και το άρωμα J’adore.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το brand εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη γωνιά του κλασικού βρετανικού πολυτελούς καταστήματος τη δεκαετία του 1950.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr