NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Εξίσωση με τρεις αγνώστους στα εργασιακά του τουρισμού

Εξίσωση με τρεις αγνώστους  στα εργασιακά του τουρισμού

Εξίσωση με τρεις αγνώστους ζητά να λύσει ο τουρισμός, προκειμένου να αναχαιτίσει την τεράστια απειλή στο θέμα της εύρεσης εξειδικευμένου ανθρωπίνου δυναμικού.

Εξήντα χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας από τις 350.000 που χρειάζεται ο τουρισμός για να δουλέψει πρέπει καλυφθούν. Κράτος, ξενοδόχοι και εργαζόμενοι καλούνται να πάρουν θέσεις και να βρουν χρυσή τομή. Κλειδί οι συνεργασίες και η εκπαίδευση αλλά και η αλλαγή νοοτροπίας. Το κρίσιμο θέμα της έλλειψης προσωπικού έχουν αναγνωρίσει ΣΕΤΕ, ΞΕΕ, ΠΟΞ, προτρέποντας για αλλαγή νοοτροπίας στο θέμα της Φιλοξενίας.

Η συγκέντρωση στον κλάδο της ξενοδοχείας, λόγω των επενδύσεων που δρομολογούνται από μεγάλα funds σε ξενοδοχεία και real estate, ο στόχος για επέκταση της τουριστικής περιόδου πέραν της καλοκαιρινής σεζόν, το δημογραφικό, και η αλλαγή στην κουλτούρα των εργαζομένων που γέννησαν τα μέτρα για τον Covid19 μεταρρυθμίζουν τη δομή του τουρισμού.

Κράτος – ξενοδόχοι – εργαζόμενοι

Κράτος, ξενοδόχοι – εργοδότες στον τουρισμό και εργαζόμενοι αναζητούν πυξίδα για να πορευτούν, προσπαθώντας να ανακόψουν την καθοδική πορεία του κλάδου στο θέμα της εργασίας. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν στα «συρτάρια» των ξενοδόχων, ωστόσο μία σειρά από λύσεις που μπορούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις του κλάδου υπάρχουν.

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή και πρόεδρο της Kariera.gr Θεόφιλο Βασιλειάδη μεταξύ των συντελεστών για να την ανακοπή του φαινομένου της μεγάλης απώλειας θέσεων εργασιών στον τουρισμό είναι: η αύξηση των μισθών των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και η μείωση του μισθολογικού κόστους από την κυβέρνηση. H αλλαγή νοοτροπίας των ξενοδόχων με εξάλειψη των στερεοτύπων στις προσλήψεις ανθρωπίνου δυναμικού. Η μεταρρύθμιση στο μοντέλο της εκπαίδευση.

Θεόφιλος Βασιλειάδης, Kariera.gr – Αλλαγή στερεοτύπων

Απαντώντας, μετά από σχετική ερώτηση για το μοντέλο της εκπαίδευσης στο epixeiro.gr, ο κος Θεόφιλος Βασιλειάδης διευκρινίζει ότι η μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης που υλοποιείται στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα πάρει χρόνο για να δώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε μικρό αριθμό αποφοίτων τηρουμένων των αναλογιών, προτείνοντας ως άμεση λύση μοντέλο εκπαίδευσης σε σημαντικούς τομείς που θα ηγείται, κυρίως ο κλάδος της HORECA, και θα διαρκεί σύντομο χρονικό διάστημα ώστε ο εργαζόμενος όταν αποφοιτήσει να είναι σε θέση να καλύψει τις εκάστοτε ανάγκες του κλάδου.

Επί παραδείγματι ένας πρωτοετής σε ένα πανεπιστήμιο θα χρειαστεί 4 χρόνια για να ολοκληρώσει τις σπουδές του, στην καλύτερη περίπτωση, αυτό σημαίνει ότι στην οικονομία θα ξεκινήσει να αποδίδει μετά από πέντε περίπου χρόνια.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι τα ξενοδοχεία και ο τουρισμός, καθώς και άλλες υπηρεσίες απαιτείται να ξεφύγουν ολοκληρωτικά από τα στερεότυπα που διακατέχονται όπως είναι η επιλογή ενός μοντέλου σε μία θέση υποδοχής, η ηλικία, το φύλλο και η γλώσσα. Σημαντικό ρόλο, μεταξύ άλλων στην κάλυψη των αναγκών είναι το ταλέντο της σωστής επικοινωνίας σε αντιδιαστολή με την εντυπωσιακή εμφάνιση. Η αλλαγή της νοοτροπίας αυτής και των κριτηρίων θα οδηγήσει σε σταθερές σχέσεις συνεργασίας και με υψηλότερη απόδοση.

Συμφωνία για την εξαγορά της Workathlon

Υπενθυμίζεται στο πλαίσιο της αγοράς τουρισμού και της HORECA, το Kariera.gr εξαγόρασε το μεγαλύτερο portal εύρεσης εργασίας, Workathlon. Η νέα συμμαχία αποτελεί κλειδί στον χώρο του τουρισμού, καθώς φέτος 50.000 θέσεις εργασίας παρέμειναν κενές με τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου να έχουν παραιτηθεί 5.000 εργαζόμενοι. Ο τουρισμός συμβάλλει 25% της χώρας στο ΑΕΠ με το 40% της απασχόλησης να συνδέεται άμεσα και έμμεσα με τον κλάδο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr