NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους: έναρξη υποβολής αιτήσεων υποψηφιότητας για τα βραβεία 2023

Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους: έναρξη υποβολής αιτήσεων υποψηφιότητας για τα βραβεία 2023
06_12_2022 | 15:24 06_12_2022 | 15:28
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Κατασκευές & Real Estate

Από σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανοίγει την υποβολή αιτήσεων υποψηφιότητας για τα βραβεία Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους 2023.

Μετά την επιτυχία των δύο τελευταίων εκδόσεων που έλαβαν περισσότερες από 3 000 συμμετοχές από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ο διαγωνισμός του 2023 θα επιβραβεύσει 15 υποδειγματικές πρωτοβουλίες που συνδέουν τη βιωσιμότητα, την αισθητική και τη συμπεριληπτικότητα —τις τρεις θεμελιώδεις αξίες του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, η φετινή έκδοση θα περιλαμβάνει ένα σκέλος που θα εστιάζει στην εκπαίδευση και τη μάθηση. Για πρώτη φορά, θα γίνονται επίσης δεκτές αιτήσεις για έργα και ιδέες στα Δυτικά Βαλκάνια. Όπως και πέρυσι, θα υπάρχουν ειδικά βραβεία για άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών. Η πρόσκληση είναι ανοικτή έως την 31η Ιανουαρίου 2023 στις 19:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης).

Τα βραβεία του 2023 θα επιβραβεύσουν υφιστάμενα έργα, καθώς και ιδέες που αναπτύχθηκαν από νέα ταλέντα σε τέσσερις κατηγορίες:

  • επανασύνδεση με τη φύση
  • ανάκτηση του αισθήματος του ανήκειν
  • προτεραιότητα σε τόπους και ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη
  • ανάγκη για μακροπρόθεσμη συνεκτίμηση του κύκλου ζωής στα βιομηχανικά οικοσυστήματα.

Σε κάθε κατηγορία, οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ τριών παράλληλων διαγωνιστικών σκελών:

  • Σκέλος A: «Πρωταθλητές του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους», αφιερωμένο σε υφιστάμενα και ολοκληρωμένα έργα με σαφή και θετικά αποτελέσματα.
  • Σκέλος Β: «Ανερχόμενα αστέρια του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους», αφιερωμένο σε ιδέες που υποβάλλονται από νέα ταλέντα ηλικίας έως 30 ετών. Οι ιδέες μπορεί να βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, από ιδέες με σαφές σχέδιο έως το επίπεδο του πρωτοτύπου.
  • Σκέλος Γ: «Πρωταθλητές της εκπαίδευσης στο Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους», αφιερωμένο σε πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στην εκπαίδευση και τη μάθηση. Επιλέξιμα είναι τόσο ολοκληρωμένα έργα όσο και πρωτοβουλίες με ελάχιστο επίπεδο ωριμότητας.

Τα βραβεία του 2023 θα απονεμηθούν σε 15 νικητές και νικήτριες που θα λάβουν χρηματικά βραβεία ύψους έως 30 000 ευρώ, καθώς και ένα πακέτο επικοινωνίας που θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν και να προωθήσουν περαιτέρω τα έργα και τις ιδέες τους.

Πώς να υποβάλετε αίτηση υποψηφιότητας

Υποψήφιοι και υποψήφιες κάθε εθνικότητας και υπόβαθρου είναι ευπρόσδεκτοι/-ες, υπό την προϋπόθεση ότι οι ιδέες και τα έργα τους υλοποιούνται στην ΕΕ ή στα Δυτικά Βαλκάνια. Θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέσω του επίσημου ιστότοπου για τα βραβεία Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους.

Όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων περιλαμβάνονται στον οδηγό προς τους αιτούντες και τις αιτούσες, ο οποίος είναι διαθέσιμος σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων.

Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους είναι μια δημιουργική και διεπιστημονική πρωτοβουλία που συνδέει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με τους χώρους διαβίωσης και τις εμπειρίες μας. Η πρωτοβουλία καλεί όλους τους Ευρωπαίους και όλες τις Ευρωπαίες να φανταστούν και να οικοδομήσουν από κοινού ένα βιώσιμο και συμπεριληπτικό μέλλον που θα είναι όμορφο για το βλέμμα, το μυαλό και την ψυχή μας.

Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους, που εγκαινιάστηκε από την πρόεδρο κ. φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2020, σχεδιάστηκε από κοινού με χιλιάδες ανθρώπους και οργανώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν αυτής.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που ξεκινά η τρίτη έκδοση των βραβείων Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους. Η ανάδειξη καινοτόμων έργων που καταδεικνύουν τι μπορεί να επιτύχει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι ουσιαστικής σημασίας. Η ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και τη μάθηση θα ενισχύσει το έργο μας για την επανειδίκευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, ώστε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της πράσινης μετάβασης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων», δήλωσε η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας.

Από την πλευρά της η Ελίζα Φερέιρα, επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ότι «Τα βραβεία του 2023 θα αναδείξουν έργα και ιδέες του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους που αποτελούν πηγή έμπνευσης στην Ευρώπη, αναγνωρίζοντας την εκπληκτική ενέργεια που κινητοποιήθηκε στην κοινωνία μας για να καταβληθούν προσπάθειες για βιώσιμες, όμορφες και συμπεριληπτικές λύσεις. Τα παραδείγματα όσον αφορά τη μάθηση και την εκπαίδευση στο πνεύμα του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους είναι απαραίτητα για τον πραγματικό μετασχηματισμό των πόλεων και των περιφερειών μας και για μια πιο ανθεκτική κοινωνία, και αναμένω με ενδιαφέρον, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, τις υποψηφιότητες σε όλα αυτά τα σκέλη».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr