NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Κορυφαίοι CEO των μιλούν για την προοπτική μιας ύφεσης το 2023

Κορυφαίοι CEO των μιλούν για την προοπτική μιας ύφεσης το 2023

Καθώς πλησιάζει το 2023 και η προοπτική μιας ύφεσης διαφαίνεται, οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών.

Διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων εταιρειών των ΗΠΑ, όπως η Walmart και η General Motors, εντάχθηκαν στο «Squawk Box» του CNBC το πρωί της Τρίτης για να μιλήσουν για τον πληθωρισμό, τα επιτόκια, τη γεωπολιτική και τι σημαίνουν όλα αυτά για τις προοπτικές τους το νέο έτος.

Να τι είπαν:

Jamie Dimon, JPMorgan

«Ο πληθωρισμός διαβρώνει τον καταναλωτικό πλούτο και μπορεί να προκαλέσει ύφεση» δήλωσε ο Jamie Dimon, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan. «Η αύξηση των επιτοκίων, ο πληθωρισμός ρεκόρ, η γεωπολιτική πίεση και άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να συγχωνευθούν σε μια ύφεση» είπε μιλώντας στο CNBC.

«Οι αποταμιεύσεις και η κρατική βοήθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας συμβάλλουν στη διατήρηση των πορτοφολιών των καταναλωτών σταθερά, αλλά ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων “διαβρώνουν τα πάντα”», είπε.

Ο διευθύνων σύμβουλος προέβλεψε ότι οι αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες του 2022 δεν θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο και υπογράμμισε τον κίνδυνο που ενέχει η αύξηση των επιτοκίων, καθώς η Fed εργάζεται για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Η φετινή γεωπολιτική αναταραχή, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και των τεταμένων εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα, είναι επίσης μεταξύ των «σύννεφων καταιγίδας» που παρακολουθεί ο Dimon. Καθώς το δολάριο ενισχύεται, σημείωσε ότι το διεθνές εμπόριο για κάτι σαν το πετρέλαιο θα συνεχίσει να γίνεται πιο ακριβό, καθώς τα ασθενέστερα νομίσματα αναγκάζονται να αντιστοιχούν στη διαφορά.

«Όταν κοιτάς μπροστά, αυτά τα πράγματα μπορεί κάλλιστα να εκτροχιάσουν την οικονομία και να προκαλέσουν αυτή την ήπια έως σκληρή ύφεση για την οποία ανησυχούν οι άνθρωποι», δήλωσε ο Dimon, «θα μπορούσε να είναι ένας τυφώνας. Απλώς δεν ξέρουμε».

Mary Barra, GM

«Ο καταναλωτής είναι ακόμα ισχυρός, αλλά σχεδιάζουμε για το συντηρητικό 2023», λέει η διευθύνουσα σύμβουλος της General Motors, Mary Barra.

Η διευθύνουσα σύμβουλος Mary Barra αναμένει οικονομικούς ανέμους το επόμενο έτος, αλλά δεν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ύφεση ακόμα.

«Δεν πρόκειται να χαρακτηρίσω ύφεση, αυτό πρέπει να το κάνουν οι οικονομολόγοι», δήλωσε η Barra στο CNBC, «αλλά αυτή τη στιγμή, εξακολουθούμε να βλέπουμε έναν αρκετά ισχυρό καταναλωτή».

Ακόμα κι έτσι, η αυτοκινητοβιομηχανία προχωρά με προσοχή, ώστε να είναι προετοιμασμένη για μια πιθανή κατάρρευση της ζήτησης, παρόμοια με αυτή που έχουν δει άλλες βιομηχανίες. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι καταναλωτές ξόδευαν λιγότερα για ταξίδια και υπηρεσίες, μερικές βιομηχανίες είδαν αυξημένη ζήτηση και πιάστηκαν απρόσεκτοι όταν αυτή η ζήτηση αργότερα εξαφανίστηκε.

Η Barra είπε ότι η GM προετοιμάζει ένα «αρκετά συντηρητικό 2023» σε σχέση με το κόστος για να αποφύγει την τυφλότητα, αλλά ότι εξακολουθεί να βλέπει την «απαγορευμένη ζήτηση» να παραμένει από την πανδημία.

Η Barra αναμένει, επίσης, ότι τα προβλήματα από την πανδημία, όπως οι ελλείψεις ημιαγωγών και οι τεταμένες αλυσίδες εφοδιασμού, θα συνεχιστούν μέχρι το 2023 παρά τις βελτιώσεις κάθε τρίμηνο.

Doug McMillon, Walmart

Ο Αμερικανός καταναλωτής εξακολουθεί να είναι πιεσμένος και υπό πληθωριστική πίεση, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Walmart Doug, McMillon Walmart.

Ο διευθύνων σύμβουλος Doug McMillon δεν θέλει μια ύφεση, αλλά πιστεύει ότι μπορεί να είναι αναγκαίο κακό για να μειώσει τον πληθωρισμό για τους πελάτες του.

«Έχουμε μερικούς πελάτες που έχουν μεγαλύτερη επίγνωση του προϋπολογισμού τους, οι οποίοι βρίσκονται υπό πίεση πληθωρισμού εδώ και μήνες», είπε ο McMillon, «θα έπρεπε η Fed να κάνει αυτό που χρειάζεται, ακόμα κι αν είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι θα θέλαμε. Νομίζω ότι ο πληθωρισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Αν και η Walmart εξακολουθεί να βλέπει ισχυρές δαπάνες, ο McMillon εντόπισε πιο συντηρητικές δαπάνες σε ορισμένες κατηγορίες, όπως ηλεκτρονικά είδη και παιχνίδια.

Η Walmart είδε τα προβλήματα προσωπικού της στην εποχή της πανδημίας να αρχίζουν να υποχωρούν, καθώς αύξησε τους μισθούς, αλλά ο McMillon σημείωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει πίεση προσλήψεων σε επίπεδο ταμείου. Εάν χτυπήσει μια σκληρή ύφεση, ο McMillon εξασφάλισε ότι η Walmart δεν θα στραφεί σε περικοπές προσωπικού.

«Οι πελάτες και τα μέλη πρέπει να εξυπηρετούνται, έτσι ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων μας. Η ανάπτυξη πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνεται», δήλωσε ο McMillon.

Scott Kirby, United Airlines

Ο διευθύνων σύμβουλος της United Airlines, Scott Kirby δήλωσε: «Αναμένουμε μια ήπια ύφεση, αλλά τα ταξίδια εξακολουθούν να σημειώνουν ρεκόρ» προσθέτοντας ότι η εταιρεία του μπαίνει στη χρονιά με αισιοδοξία, αλλά ότι το 2023 μπορεί να δει μια «ήπια ύφεση που θα προκληθεί από τη Fed».

Τα επαγγελματικά ταξίδια απολαμβάνουν μια σταθερή ανάκαμψη από την κατάρρευσή τους στην εποχή της πανδημίας, αλλά ο Kirby είπε ότι η ζήτηση των ταξιδιωτών μειώνεται, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει «προ-υφεσιακή συμπεριφορά».

Και παρόλο που ο κλάδος βρίσκεται στην «όγδοη περίοδο» της ανάκαμψης του Covid, ο Kirby είπε ότι εξακολουθεί να παλεύει με προβλήματα που έχουν απομείνει από την πανδημία, όπως η έλλειψη πιλότων και τα ακριβά καύσιμα.

Προς το παρόν, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν καρπωθεί τα οφέλη της υβριδικής εργασίας, με την αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας που δίνει στους ανθρώπους μεγαλύτερη ευελιξία στα ταξίδια, δήλωσε.

Η United εξακολουθεί να διατηρεί θετικές προοπτικές, καθώς ο αριθμός των εσόδων της συνεχίζει να αυξάνεται. Ο Kirby είπε ότι η εταιρεία «επιστρέφει σε σχεδόν όλα τα περιθώρια κέρδους».

«Αν δεν έβλεπα το CNBC το πρωί -όπως κάνω- η λέξη ύφεση δεν θα υπήρχε στο λεξιλόγιο μου», δήλωσε, «Απλώς δεν μπορείτε να το δείτε στα δεδομένα μας».

Lance Fritz, Union Pacific

«Η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνεται ξεκάθαρα», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Union Pacific, Lance Fritz.

«Η ναυτιλία επιβραδύνεται», δήλωσε στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της Union Pacific Railroads, Lance Fritz, «σημάδι ότι οι καταναλωτικές δαπάνες μειώνονται και η οικονομία σφίγγεται».

«Η αγορά κατοικίας έχει ξεκάθαρα επιβραδυνθεί και η συσκευασία δεμάτων έχει σαφώς επιβραδυνθεί και αυτό το βλέπουμε στις αποστολές χαρτιού και δεμάτων», είπε.

Ο Fritz άφησε τη Fed να αποφασίσει εάν η άσκηση πίεσης στο πορτοφόλι του καταναλωτή -και ενδεχομένως η πρόκληση ύφεσης το 2023- αξίζει να επιβραδύνει τον πληθωρισμό. Καθώς τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται, δήλωσε ότι οι δαπάνες και η ζήτηση σίγουρα θα μειωθούν.

«Η Fed προσπαθεί να μας χτυπήσει όλους στη γραμμή πυρός με μια πιο αργή οικονομία και να πλήξει τη ζήτηση. Δεν είναι καλό».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr