NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

«The Checkout»: Για να επαναφέρετε λίγο από το παρελθόν, πατήστε εδώ

«The Checkout»: Για να επαναφέρετε λίγο από το παρελθόν, πατήστε εδώ

Αν αναρωτηθούμε τι ακριβώς είναι η νοσταλγία. στην ουσία, προκύπτει μια αλληλουχία συλλογισμών και ερωτημάτων. Η αρχή γίνεται με την σκέψη ότι στην δεν πρόκειται απλά για ένα ευχάριστο συναίσθημα αλλά μάλλον για γλυκόπικρο. Όσο χαμογελάμε θυμούμενοι τα περασμένα, τόσο η έλλειψή τους στο παρόν, μας πικραίνει.

Άνθρωποι, μέρη, αντικείμενα με συναισθηματικό πρόσημο. Το πρόσημο μιας πιο ανέμελης ηλικίας, μιας περισσότερο ξέγνοιαστης εποχής.

Πόσο όμως θα μπορούσε να επενδύσει ο καθένας από εμάς για επαναφέρει λίγο παρελθόν… στην τωρινή του καθημερινότητα;

Φαίνεται λοιπόν ότι εκεί που το “κάθε πέρσι και καλύτερα” πιάνει τόπο, γεμίζει τα καλάθια των αγορών. Έτσι τη χρονιά που σε λίγες μέρες θα μας αποχαιρετήσει, ο βασικός παράγοντας που μας έκανε να αγοράσουμε αντικείμενα σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν… η νοσταλγία.

Vintage tech, Regencycore και ροζ ως “αντίδοτα”

Σύμφωνα με Klarna και την πρώτη της ετήσια έκθεση, με την ονομασία «The Checkout»που παρουσιάζει μια ανασκόπηση των καταναλωτικών τάσεων το τελευταίο έτος, η «Νοσταλγία» ήταν το κυρίαρχο “θέμα” που βρέθηκε παγκοσμίως στο καλάθι αγορών των καταναλωτών το 2022. Προϊόντα εμπνευσμένα από τον 18ο αιώνα έως τις αρχές του 2000 σημείωσαν σημαντική αύξηση πωλήσεων.

Για παράδειγμα οι καταναλωτές έδειξαν προτίμηση στα λεγόμενα και ως «Vintage tech» προϊόντα, τα οποία είναι συνδεδεμένα με μια απλούστερη και πιο αξιόπιστη τεχνολογία. Τα ενσύρματα ακουστικά, από τα οποία… ακούς μέχρι να φθαρεί εντελώς το καλώδιο, αυξήθηκαν σε παγκοσμίως πωλήσεις κατά 317%, τα βινύλια, ο ορισμός της νοσταλγίας του ήχου του παρελθόντος κατά 144 % , και τα τηλέφωνα τύπου Flip, το πιο πρόσφατο- παλιό είδος κινητών, κατά 81%, σύμφωνα με τον δείκτη αγορών της Klarna.

Θεαματική ήταν και αύξηση των πωλήσεων των ροζ προϊόντων που θυμίζουν έντονα… την Barbie, των παπουτσιών στυλ μπαλαρίνας που επαναφέρουν ένα πάτημα μιας κάποιας κομψής θηλυκότητας και των λίγο-πολύ ξεχασμένων κλάμερ για τα μαλλιά που “έσωζαν την ημέρα” όταν πηγαίναμε ακόμα σχολείο.

brigerton.jpg?mtime=20221209100357#asset:387859


Ακόμα και το «Regencycore» με στυλ εμπνευσμένα από την Βικτωριανή περίοδο και αναμεμειγμένο με μια γερή δόση ποπ κουλτούρας και εικόνες από τα επεισόδια χάρη της σειράς «Bridgerton» του Netflix αλλά και η αντικουλτούρα, τα skateboards, τα διάφανα μπλουζάκια είχαν την τιμητική τους. Από τα ψηλά γάντια όπερας και τα κολιέ με πέρλες έως το έντονο eyeliner και τα στρατιωτικά παντελόνια, ενίοτε συνδυασμένα μεταξύ τους, “η παρέλαση των ετών” μέσα από αντικείμενα καλά κράτησε μέσα στο 2022.

Αναλογιζόμενη την έκθεση, η ερευνήτρια Agus Panzoni που ξεκίνησε την καριέρα της προβλέποντας τάσεις για το WGSN, σχολίασε ότι «η έμπνευση από παλαιότερες γενιές δεν είναι κάτι καινούργιο, ωστόσο η νοσταλγική αποτύπωση στις φετινές τάσεις είναι αξιοσημείωτη. Στο πλαίσιο ενός μεταβαλλόμενου κόσμου, φαίνεται ότι οι άνθρωποι δραπετεύουν σε πιο ανέμελες εποχές ως αντίδοτο στην καθημερινότητα».

Και αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα ας ελπίσουμε ότι η καθημερινότητα του 23 θα μπορέσει να κυλήσει χωρίς την τόσο προφανή τάση για “αντίδοτα”.

Οι παγκόσμιες λίστες με τα top ανερχόμενα είδη για το 2022

Top 5 - Vintage tech

1. Ενσύρματα ακουστικά (+317% τον Φεβρουάριο)

2. Βινύλιο (+144 % τον Αύγουστο)

3. Κινητά τηλέφωνα παλαιάς τεχνολογίας (+81 % τον Φεβρουάριο)

4. Τηλέφωνα τύπου Flip (+81% τον Αύγουστο)

5. Πικάπ (+69% τον Σεπτέμβριο)


Top 5 – Υπερ-θηλυκότητα

1. Ροζ ρούχα, για παράδειγμα, ροζ cargo παντελόνια (+126% τον Αύγουστο)

2. Jellis (+98% τον Ιούνιο)

3. Μπαλαρίνες (+93% τον Μάιο)

4. Μίνι φούστα (+76% τον Σεπτέμβριο)

5. Διακοσμητικά Διαμάντια νυχιών (+55% τον Ιούνιο)


Top 5 - Y2K

1. Βελούρ αθλητικές φόρμες (+134% τον Ιανουάριο)

2. Στρατιωτικά παντελόνια (+113 % τον Αύγουστο)

3. Λιπ γκλος (+83% τον Ιούνιο)

4. Γυαλιά ηλίου Racer (+68% τον Αύγουστο)

5. Κλάμερ μαλλιών (+57% τον Ιούνιο)


Top 5 - Αντικουλτούρα

1. Skateboard (+143 % τον Αύγουστο)

2. Μάξι φούστα (+84 % τον Ιούλιο)

3. Chunky μπότες (+57 % τον Σεπτέμβριο)

4. Eyeliner (+44 % τον Αύγουστο)

5. Διαφανές μπλουζάκι (+44 % τον Αύγουστο)


Top 5 - Regencycore

1. Κορσέδες (+117% τον Αύγουστο)

2. Γάντια για την Opera (+56% τον Σεπτέμβριο)

3. Σκουλαρίκια με πέρλες (+50% τον Φεβρουάριο)

4. Κολιέ με μαργαριτάρια (+32% τον Φεβρουάριο)

5. Κορδέλες μαλλιών με φτερά (+25 % τον Σεπτέμβριο)

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr