NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Σταϊκούρας: Παρά τις δύσκολες περιστάσεις, έχουμε ισχυρή ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη

Σταϊκούρας: Παρά τις δύσκολες περιστάσεις, έχουμε ισχυρή ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη
09_12_2022 | 17:48 09_12_2022 | 17:49
epixeiro icon Ειδήσεις | Events, Events, Επιχειρηματικά Νέα

Με κεντρικό θέμα “Sustaining Growth & Investment Momentum”, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, εξαιρετική συμμετοχή και με την ένθερμη υποστήριξη της ελληνικής επιχειρηματικής και χρηματοοικονομικής κοινότητας, το Ετήσιο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο της Capital Link με τίτλο “Sustaining Growth & Investment Momentum” την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022 με φυσική παρουσία, σε συνεργασία με το New York Stock Exchange, μεγάλες Διεθνείς Τράπεζες και Οργανισμούς.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας – Υπουργείο Εξωτερικών, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, απολαμβάνοντας την υποστήριξη κορυφαίων χορηγών, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η «JP MORGAN» και η «TEN Ltd (Tsakos Energy Navigation)». Έχοντας πλέον εξελιχθεί σε ένα θεσμό για την παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών που εμφανίζονται στην Ελλάδα, το Συνέδριο συγκέντρωσε εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς έφερε σε επαφή πλήθος διεθνών επενδυτών, επιχειρηματιών, τραπεζικών στελεχών, τεχνοκρατών, πολιτικών αξιωματούχων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική και εκπροσώπων μεγάλων Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Οργανισμών. Η ατζέντα περιλάμβανε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που κάλυψαν εξαιρετικοί ομιλητές.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω webcast με θέμα “Sustaining Growth & Investment Momentum”.

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ως Κύριος Ομιλητής του Συνεδρίου, ανέπτυξε την αναπτυξιακή οικονομική πολιτική και τους στόχους της Κυβέρνησης, κάνοντας κεντρική ομιλία με θέμα: «GOVERNMENT ECONOMIC POLICY & OBJECTIVES».

Ο Υπουργός συμμετείχε στο επίσημο μεσημεριανό γεύμα κατά τη διάρκεια του οποίου έκαναν ομιλίες: ο κ. John Tuttle, Vice Chairman – NYSE; President - NYSE Institute, Intercontinental Exchange Inc. (NYSE: ICE), o κ. Γιάννος Κοντόπουλος, CEO - ATHEX Group ο Dr. Nikolas P. Tsakos, Founder, President & CEO - TEN Ltd. και ο κ. Takis Georgakopoulos, Global Head of Payments, Managing Director - JP Morgan. Κεντρική ομιλία έκαναν ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο κ. Nikos Stathopoulos - Chairman of Europe - BC Partners.

Συναντήσεις Ξένων Θεσμικών Επενδυτών: Ο Υπουργός συμμετείχε σε σειρά συναντήσεων με Ξένους θεσμικούς Επενδυτές, πλαισιωμένος από τον κ. Μιχάλη Αργυρού, Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Όπως κάθε χρόνο, το Συνέδριο παρείχε στους ξένους επενδυτές τη δυνατότητα δικτύωσης μέσα από one-to-one meetings με Θεσμικούς Επενδυτές που εκπροσωπούν μεγάλα ξένα funds με επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, με εισηγμένες και μη εταιρείες, καθώς και με μέλη της αντιπροσωπείας της ελληνικής κυβέρνησης.

Συναντήσεις με ΜΜΕ: Ο Υπουργός έδωσε συνέντευξη στο Bloomberg TV και στα Ομογενειακά και Διεθνή Media που συμμετείχαν στο 24th Annual Invest in Greece Capital Link Forum κάνοντας τη δημοσιογραφική κάλυψη όλων των ενοτήτων.

Ο κ. Σταϊκούρας χτύπησε το Closing Bell του NYSE «GREEK AMERICAN ISSUER DAY» at the New York Stock Exchange “Ημέρα Ελλάδος – Αμερικής στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης”

Στο πλαίσιο του “24ου Ετήσιου Capital Link Invest in Greece Forum”, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την Capital Link διοργάνωσαν ειδική εκδήλωση με τίτλο «GREEK AMERICAN ISSUER DAY».

O Δρ. Νίκος Τσάκος, Founder, President & CEO, TEN Ltd. (NYSE: TNP), ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Γιάννος Κοντόπουλος χτύπησαν το “Closing Bell”, το καμπανάκι της Λήξης των εργασιών της Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου, 2022, του NYSE-New York Stock Exchange πλαισιωμένοι από τον Vice Chairman του NYSE & President του NYSE Institute, Intercontinental Exchange Inc. (NYSE: ICE), κ. John Tuttle, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δημόσιες Επενδύσεις και ΕΣΠΑ κ. Γιάννη Τσακίρη, την Γενική Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Υπουργείο Τουρισμού κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου, την Πρόεδρο της Κεφαλαιαγοράς κυρία Βασιλική Λαζαράκου, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, κ. Ντίνο Κωνσταντίνου, και τους εκπροσώπους των εταιριών εισηγμένων στο NYSE, κα. Marina Hadjipateras – Dorian LPG (NYSE: LPG), κ. Steve Demetriou – CEO, Jacobs (NYSE: J), και την κυρία Όλγα Μπορνόζη, Managing Director – Capital Link και τον κ. Νικόλαο Μπορνόζη, Πρόεδρο της Capital Link.

O Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε κεντρική ομιλία με θέμα: « GOVERNMENT ECONOMIC POLICY & OBJECTIVES»

O κ. Υπουργός στην ομιλία του τόνισε τα εξής:

«Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στην ομιλία του τόνισε τα εξής: «Σε αυτή την ταραχώδη περίοδο παρατεταμένης υψηλής αβεβαιότητας και αστάθειας, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών μας αποτελεί μείζονα πρόκληση. Οι Κυβερνήσεις καλούνται να συνεργαστούν και να αναπτύξουν έγκαιρες, αποτελεσματικές και διορατικές πολιτικές. Στην περίπτωση της Ελλάδας, την τελευταία τριετία η Κυβέρνηση σχεδιάζει και εφαρμόζει πολιτικές που αντανακλούν τις παραπάνω αρχές και οδηγούν σε σημαντικά επιτεύγματα, όπως επιβεβαιώνουν όλα τα “ενδιαφερόμενα μέρη” (“stakeholders”):

 • 1ον. Συνεχίζουμε να υπερβαίνουμε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη.
 • 2ον. Η σύνθεση του ΑΕΠ αλλάζει προς θετική κατεύθυνση.
 • 3ον. Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας είναι θετικές.
 • 4ον. Ο τραπεζικός τομέας έχει σημειώσει, και εξακολουθεί να σημειώνει, αξιοσημείωτη πρόοδο.
 • 5ον. Τα δημόσια οικονομικά συνεχίζουν να κινούνται σε πορεία βελτίωσης.
 • 6ον. Το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε τροχιά μείωσης που αποτελεί ρεκόρ.
 • 7ον. Η αξιοπιστία της χώρας ενισχύεται.

Συνοψίζοντας, η ελληνική οικονομία, παρά τις δύσκολες περιστάσεις, έχει επιτύχει ισχυρή ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη, η ανεργία έχει μειωθεί, τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί και έχουν υλοποιηθεί συγκεκριμένες, ευρείας κλίμακας μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις.

Συνεπώς, είναι καθοριστικής σημασίας να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μια φιλο-αναπτυξιακή, δημοσιονομικά συνετή και μεταρρυθμιστική οικονομική στρατηγική, βασισμένη σε 7 πυλώνες:

 • 1ος πυλώνας: Εφαρμογή στοχευμένων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις των πολυ-επίπεδων κρίσεων, ιδίως για το πιο ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας.
 • 2ος πυλώνας: Εφαρμογή αξιόπιστης και συνετής δημοσιονομικής πολιτικής.
 • Αυτό, σε συνδυασμό με τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, αποτελεί την “κεντρική κατεύθυνση” στον οδικό χάρτη μας για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας.
 • 3ος πυλώνας: Ενίσχυση της ρευστότητας για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην πραγματική οικονομία, μέσω της υλοποίησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
 • 4ος πυλώνας: Εφαρμογή φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και την εφαρμογή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
 • 5ος πυλώνας: Εφαρμογή μιας έξυπνης εκδοτικής στρατηγικής, βασισμένης στις χαμηλές μέσες ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες και στην ενεργητική διαχείριση υφιστάμενων υποχρεώσεων (liability management), που επιτρέπει τη διατήρηση σημαντικού ύψους ταμειακών διαθεσίμων.
 • 6ος πυλώνας: Εφαρμογή μέτρων δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, παράλληλα με την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής για τους πιο ευάλωτους πολίτες.
 • 7ος πυλώνας: Ενίσχυση της Άμυνας της χώρας, με αυξημένες δαπάνες αγοράς οπλικών συστημάτων.
 • Είναι σαφές πως, παρά τις δυσκολίες και τη διεθνή αστάθεια, η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, έχει εισέλθει σε ένα νέο κεφάλαιο.

Όμως, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μακροχρόνια αβεβαιότητα, σημαντικές προκλήσεις και καθοδικούς κινδύνους που συνδέονται με τις τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που εγείρονται, αλλά έχουμε επίσης την ικανότητα, την εμπειρία και τη γνώση, ώστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά και μεθοδικά, διαφυλάσσοντας όλα όσα επιτύχαμε και κεφαλαιοποιώντας την πρόοδό μας, προκειμένου να ενισχύσουμε περαιτέρω την ελληνική οικονομία και να βελτιώσουμε τις προοπτικές της χώρας».

Forum overview - “Sustaining Growth & Investment Momentum”

Η ατζέντα, τα θέματα και η δομή του Συνεδρίου μέσα από 21 θεματικές Ενότητες και με τη συμμετοχή 76 Ομιλητών Επιπέδου, διαμορφώθηκαν με τρόπο ώστε να ενημερώσουν και να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των διεθνών επενδυτών συνδυάζοντας την ελληνική και την αμερικανική κυβερνητική προοπτική, με την προοπτική των στελεχών του ιδιωτικού τομέα, των διεθνών χρηματοδοτών και επενδυτών. O εντυπωσιακός αριθμός αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα αποδεικνύει έμπρακτα ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος αποφέρουν καρπούς. Η επιστροφή της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές και στη διεθνή επενδυτική κοινότητα είναι θεαματική, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα ανανεωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο χαρακτηρίζεται τόσο από τις πολλές και νέες επενδυτικές δραστηριότητες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, όσο και από το ευρύ πεδίο που έχει δημιουργηθεί για συνεχή ανάπτυξη και προσέλκυση καινούριων επενδύσεων.

Το φετινό Συνέδριο τίμησαν με τη συμμετοχή τους:

 • Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, απηύθυνε μέσω βίντεο, ανοίγοντας το συνέδριο, το μήνυμα της Κυβέρνησης προς τους Επενδυτές με θέμα “Sustaining Growth & Investment Momentum”.
 • Κυβερνητικοί Εκπρόσωποι
 • κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών
 • κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
 • κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 • κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών
 • κ. Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δημόσιες Επενδύσεις και ΕΣΠΑ
 • κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου, Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Υπουργείο

Τουρισμού, Attorney-at-Law, LLM, MBA, Mediator

 • κ. Ορέστης Καβαλάκης, Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων & ΣΔΙΤ, Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων
 • κ. Δημήτριος Τσάκωνας, Γενικός Διευθυντής – Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους
 • κ. Μιχάλης Αργυρού, Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Υπουργείο Οικονομικών
 • κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Υγείας
 • κ. Γεώργιος Πιτσιλής, Διοικητής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)
 • κ. Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος – ΤΑΙΠΕΔ (HRAF)
 • κα. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ
 • κα. Μαρία Θεοφίλη, Πρέσβης της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη
 • κ. Νικόλαος Θωμόπουλος, Head of the Office of Economic and Commercial Affairs - Greek Trade Office in New York
 • Εκπρόσωποι του US DEPARTMENT OF STATE:

• Mr. Geoffrey R. Pyatt, Assistant Secretary, Bureau of Energy Resources, and

• Ms. Erika Olson, Deputy Assistant Secretary- Bureau of European and Eurasian Affairs

 • Εκπρόσωπος του γραφείου του Δημάρχου της Νέας Υόρκης:
 • Mr. Edward Mermelstein, New York City’s Commissioner for International Affairs
 • Εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών Οργανισμών:
 • Mr. Margaritis Schinas, Vice-President - EUROPEAN COMMISSION (μέσω βίντεο)
 • Ms. Elizabeth McCaul, Member of the Supervisory Board - European Central Bank
 • Το Χρηματιστήριο Αθηνών εκπροσώπησε ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος, CEO - ATHEX Group, και
 • Την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η κυρία Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Management Board) της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO)
 • Το μεσημεριανό γεύμα άνοιξαν ο κ. John Tuttle, Vice Chairman – NYSE; President - NYSE Institute, Intercontinental Exchange Inc. (NYSE: ICE), και ο Dr. Nikolas P. Tsakos, Founder, President & CEO - TEN Ltd. και ο κ. Takis Georgakopoulos, Global Head of Payments, Managing Director - JP Morgan.
 • Κεντρική ομιλία έκανε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο κ. Nikos Stathopoulos - Chairman of Europe - BC Partners
 • Global Investment Banks

Goldman Sachs International • JP Morgan • Barclays • BNP Paribas • Nomura International • AXIA Ventures Group • Ambrosia Capital

 • European Organizations
 • European Commission
 • European Central Bank
 • Listed Companies
 • ATHEX Group
 • Aegean Airlines
 • Alpha Bank
 • Eurobank
 • National Bank of Greece
 • Athens Water Supply & Sewage Company SA (EYDAP)
 • AUTO HELLAS
 • ELLAKTOR S.A.
 • GEK Terna Group
 • HELLENiQ ENERGY Holdings
 • LAMDA Development
 • Opap
 • OTE Group of Companies
 • Public Power Corporation - PPC
 • PRODEA Investments
 • Trastor REIC
 • International Investors
 • BC Partners
 • Brookstreet Equity Partners
 • CVC
 • HIG Capital
 • Hotel Investment Partners (HIP)
 • RWE Energy Transition Investments
 • International Companies
 • Calamos Investments
 • DBRS Morningstar
 • Eldorado Gold
 • EY
 • Flott & Co. PC
 • Jacobs
 • McKinsey & Company, Greece & Cyprus
 • NN Hellas
 • Oliver Wyman
 • ONEX Shipyards & Technologies Group
 • SAVILLS HELLAS
 • Other Companies/Organizations
 • Arabatzis
 • DECA Investments
 • Dimand SA
 • Ellikonos Capital Partners
 • EOS Capital Partners
 • Ethiniki Insurance
 • Greek National Tourism Organization (GNTO)
 • Hellenic Capital Market Commission
 • Intelligencia Inc.
 • Nu Boyana Hellenic Film studios (NBH)
 • Qualco Group
 • LAW FIRMS
 • Saplegal - A.S. Papadimitriou & Partners Law Firm
 • Bernitsas Law
 • DLA Piper
 • Lambadarios Law Firm
 • Machas & Partners Law Firm
 • Masouros & Partners Attorneys
 • Moussas Law Firm
 • Milbank
 • POTAMITISVEKRIS
 • Reed Smith LLP
 • GLOBAL SHIPPING COMPANIES
 • COSTAMARE
 • Euroseas Ltd
 • Eurodry Ltd
 • Navios Maritime Partners L.P.
 • Tsakos Energy Navigation - TEN Ltd.
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr