NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Street food, Έλληνες ιδιοκτήτες και ένας γαστρονομικός “ναός” στο Λονδίνο

Street food, Έλληνες ιδιοκτήτες και ένας γαστρονομικός “ναός” στο Λονδίνο

Μιλήσαμε με τους Έλληνες ιδιοκτήτες του Steamy & Co που στεγάζεται στο Mercato Mayfair, στην North Audley street του Λονδίνου.

Πρόκειται για ένα sustainable community food market μέσα στην πρώην αγγλικανική εκκλησία του Αγ. Μάρκου στο Mayfair.

Και όπως μας εξήγησαν, ο ναός αποκαθαγιάστηκε το 1974 και έτσι πλέον το St Mark's αποτελεί έναν από τους πολυπολιτισμικούς γαστρονομικούς κόμβους του Mercato Metropolitano. Ένα food market με πολλές πτυχές που προσφέρει επιλογές βιώσιμων αυθεντικών φαγητών, σε δύο ορόφους γεμάτους με κουζίνες από ολόκληρο τον κόσμο. Επιπλέον διαθέτει ένα μεγάλο κελάρι κρασιών καθώς και ένα community room.

Μια από τις γαστρονομικές επιλογές που βρίσκονται εκεί είναι και το Steamy & Co που δημιούργησαν η Μελίτη Μπαμπίλη-Θυμαρά που είναι επίσης συνιδρύτρια του Reload Greece, ενός οργανισμού με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που παρέχει στη νέα γενιά στην Ελλάδα την καθοδήγηση, την υποστήριξη και τα μέσα για τη δημιουργία εγχειρημάτων με κοινωνικό ή οικονομικό αντίκτυπο. Και ο Βασίλης Καλαμούκης, chef που έχει εργαστεί σε αρκετά μισελενάτα εστιατόρια του Λονδίνου.

Όπως μας είπαν: “Το Grosvernor του Mayfair στο οποίο «ανήκει» ο πρώην ναός, νυν διατηρητέο κτήριο, μετέτρεψε την χρήση του χώρου σε συνεργασία με το Μercato Metropolitano. Σήμερα είναι πια ένας χώρος καθημερινά ανοιχτός στο κοινό και στην τοπική κοινωνία, με διάφορους τρόπους, αφού εκτός από το food market, φιλοξενεί διάφορα μικρά εγχειρήματα της τοπικής κοινωνίας.

Για παράδειγμα στο “community room” γίνονται από συναντήσεις ηλικιωμένων για επιτραπέζια παιχνίδια μέχρι συναντήσεις των ΑΑ, έως κοινωφελείς εκδηλώσεις και δωρεάν μαθήματα yoga. Αλλά και επιδείξεις μόδας ή parties για εταιρείες και ιδιώτες. Είναι ένας επιβλητικός και πανέμορφος χώρος, τα αυθεντικά στοιχεία του οποίου έχουν διατηρηθεί στο έπακρο”.

Το Steamy & Co

Το Steamy & Co ξεκίνησε το 2018 ώς ο ορισμός του street-food concept. Ξεκίνησε από ένα food-truck που “πάρκαρε” σε street-food αγορές του ανατολικού Λονδίνου. Το μενού του περιλαμβάνει μέχρι και σήμερα χειροποίητα bao buns, dumplings και ramen.

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με cocktail bars και pubs αναλαμβάνοντας το κομμάτι του φαγητού και τελικά προέκυψε και η πρόταση από το Mercato Metropolitano για το concept που ετοιμάζαν τότε, στο Mayfair. Άνοιξε τελικά τον Οκτώβρη του 2019 και κατάφερε να ανταπεξέλθει στη ροή του κόσμου και την αυξημένη ζήτηση που συνεπάγεται ο χώρος που δημιουργεί μια νέα αστική ιστορία.

Η βιωσιμότητα, τα φρέσκα και χειροποίητα συστατικά, προερχόμενα από τοπικούς μικρούς παραγωγούς και η αποφυγή της χρήσης πλαστικού, βρίσκονται στο επίκεντρο του εγχειρήματος. Και αυτη η “συνταγή” φαίνεται ότι λειτουργεί μέσα σε μια αγορά όπως του Λονδίνου και μάλιστα στο ανταγωνιστικότατο κομμάτι του ασιατικού φαγητού που είναι ιδιαίτερα περιζήτητο στην πόλη.

Επιπλέον έχουν επενδύσει σε μηχανήματα για να τους βοηθούν να καλύπτουν την μεγάλη ζήτηση χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα ή στη συνέπεια. Η Μελίτη μας είπε σχετικά:

Το Λονδίνο είναι μια πολύ ακριβή και ανταγωνιστική πόλη. Δε συγχωρεί τα λάθη. Εμεις βρήκαμε τα πατήματά μας με το προϊόν και το χαρακτήρα μας. Τώρα έχουμε πλέον καθιερωθεί. Θα έλεγα πως ο κόσμος καταλαβαίνει κι εκτιμά τη δουλειά που κάνουμε. Έχουμε πολλούς πελάτες που επιστρέφουν στο Steamy & Co ξανά και ξανά, κάτι που για εμάς είναι η μεγαλύτερη χαρά κι επιτυχία, μιας και στη συγκεκριμένη περιοχή η πλειοψηφία του κόσμου είναι απλά περαστικοί”.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr