NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Χρονιά μεταστροφής των εταιρικών αποτελεσμάτων το 2022

Χρονιά μεταστροφής των εταιρικών αποτελεσμάτων το 2022

Οι 5 στις 10 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες με ζημιές το 2021 θα περάσουν σε κέρδη στο τέλος του 2022

Το 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί ως μία χρονιά εξαιρετικής επιχειρηματικής κερδοφορίας για τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Ενδεικτικά, οι εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο (εκπροσωπούν το 30% του ελληνικού ΑΕΠ και περίπου το 50% της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε τζίρους και κέρδη) θα παρουσιάσει πολύ υψηλή λειτουργική κερδοφορία αλλά και κέρδη στο τέλος της χρήσης. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι το 2022 θα είναι η χρονιά μεταστροφής των ζημιών σε κέρδη καθώς από τις εισηγμένες οι 4-5 στις 10 εταιρείες θα περάσουν από ζημιές σε κέρδη.

Δεύτερη χρονιά πολύ υψηλής λειτουργικής κερδοφορίας παρουσίασαν οι ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις εάν κρίνουμε από τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) στο 9μηνο μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασής τους την Παρασκευή. Με δεδομένο ότι στο τελευταίο τρίμηνο διαφαίνεται ότι θα συνεχιστεί η καλή πορεία των εισηγμένων παρά την αύξηση πληθωρισμού και λειτουργικού κόστους (ενέργεια και πρώτες ύλες) , μπορούμε να θεωρούμε ως δεδομένο ότι ολόκληρη η χρήση 2022 θα είναι μία καλή χρήση σε ΄οτι αφορά τα λειτουργικά (οργανικά) αποτελέσματα των εισηγμένων και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τα τελικά αποτελέσματα χρήσης και τις προβλέψεις και τα αποθεματικά ενόψει του δύσκολου 2023.

Η εταιρική κερδοφορία αποτελεί και μία καλή προβολή πάνω στο ελληνικό ΑΕΠ, αφού οι εισηγμένες αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του ελληνικού ΑΕΠ σε όρους κεφαλαιοποίησης. Οι εξελίξεις θα μπορούσαν να ήταν καλύτερες εάν δεν είχε προκύψει η ενεργειακή κρίση που ουσιαστικά περιόρισε την λειτουργική κερδοφορία καθώς και η εκτίναξη των πρώτων υλών. Ωστόσο, λόγω της εκτίναξης των τιμών ενέργειας οι ενεργειακές εισηγμένες -με εξαίρεση τη ΔΕΗ- κατέγραψαν ιστορικά υψηλά στην κερδοφορία τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν η Motor Oil, τα ΕΛΠΕ, ο Μυτιληναίος, η Τέρνα Ενεργειακή.


Λειτουργικά κέρδη

Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) των 131 εισηγμένων, εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου, που ανακοίνωσαν τις βασικές οικονομικές τους επιδόσεις για το εννεάμηνο, ξεπέρασαν τα 9,1 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 42% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Χρηματιστηριακή. Αξίζει να σημειωθεί πως το ιστορικό υψηλό με βάση το συγκρίσιμο δείγμα εταιρειών στα λειτουργικά κέρδη είναι 10,9 δισ. ευρώ και σημειώθηκε το 2021.


Το 42% των εισηγμένων πέρασαν από ζημιές σε κέρδη

Το 80% περίπου των εταιρειών που δημοσίευσαν τα μεγέθη τους εμφανίζουν κέρδη, μια ικανοποιητική εικόνα που έρχεται σε συνέχεια ενός πολύ δυνατού εξαμήνου, ενώ 55 εταιρείες ή το 42% σημείωσαν ενίσχυση κερδοφορίας και 11 πέρασαν σε κέρδη από ζημίες. Παράλληλα, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως το 21% των εταιρειών, δηλαδή 30 συνολικά εισηγμένες με «ηγέτη» τον κλάδο των διυλιστηρίων, βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας ήδη από το εννεάμηνο. Ρεκόρ κερδοφορίας καταγράφουν οι εισηγμένες εταιρείες το 9μηνο.


Αύξηση πωλήσεων 64,1% στο 9μηνο 2022

Παράλληλα, στα 69 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 64,1% σε σχέση με το 9μηνο 2021, ως αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών της ενέργειας, των πρώτων υλών και του πληθωρισμού. Εάν συμπεριλάβουμε και τις πωλήσεις της Coca Cola HBC και της Viohalco , το ποσοστό θα ήταν σημαντικά αυξημένο.


Ενέργεια - τουρισμός - μεταφορές- τεχνολογία κοντά σε ιστορικά υψηλά κερδοφορίας

Εκτός από τις εταιρείες ενέργειας που προαναφέραμε, σημαντική ανάκαμψη και ώθηση στην λειτουργική κερδοφορία 9μηνου έδωσαν οι εταιρείες τουρισμού-μεταφορών.

Οι περισσότερες εταιρείες που έχουν έκθεση στον κλάδο του τουρισμού είχαν ισχυρές θετικές επιδράσεις σε τζίρο που μεταφράστηκε σε κέρδη και ιστορικές επιδόσεις. Ειδικότερα, οι Aegean, Μοτοδυναμική, Autohellas, ΑΝΕΚ, Επιχειρήσεις Αττικής και τα ξενοδοχεία, είχαν ίσως το καλύτερο γ΄ τρίμηνο όλων των εποχών, και από ό,τι φαίνεται το ίδιο θα συμβεί και με το δ΄ τρίμηνο. Υψηλή κερδοφορία είχαν οι εταιρείες Εμπορίου (Φουρλής, Jumbo), οι τεχνολογικές οι οποίες διαμόρφωσαν ιστορικά υψηλά κερδοφοριών εξαιτίας του ψηφιακού μετασχηματισμού και της αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων. Πολύ υψηλές κερδοφορίες και επιχειρηματική κινητικότητα είχαν τα ακίνητα (real estate) που ουσιαστικά είχαν αλληλεπίδραση στην εκτίναξη των αγοραίων τιμών της κτηματαγοράς.


Τράπεζες – Διψήφια άνοδο στα οργανικά αποτελέσματα στο 2022. Ερωτηματικό οι επενδύσεις

Οι τράπεζες κατέγραψαν μία μεγάλη οργανική κερδοφορία αξιοποιώντας την αύξηση καταθέσεων και δανείων που κατέγραψαν στο γ' τρίμηνο 2022 και κυρίως την μεγάλη διαφορά επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων (spread). Να υπενθυμίσουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα από τα υψηλότερα επιτοκιακά spread ανάμεσα στις τράπεζες της Ευρωζώνης. Τα υψηλά οργανικά αποτελέσματα θα φανούν και στο τελευταίο τρίμηνο (δ' τρίμηνο) του 2022 σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της τραπεζικής αγοράς. Το ζητούμενο είναι να δούμε στο τέλος του χρόνου , το αποτύπωμα των ζημιών από τις επενδύσεις (μετοχές, ομόλογα) στα τελικά αποτελέσματα.


Αύξηση μερισμάτων αλλά και δανεισμού επιχειρήσεων μείωσαν ρευστότητα

Όσον αφορά την ταμειακή θέση των εισηγμένων, είναι σαφώς επηρεασμένη από τη διανομή μερισμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta, εμφανίζεται μειωμένη κατά 8,5% έπειτα και από σχεδόν 2 δισ. ευρώ πληρωμών σε μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου, ενώ ο καθαρός δανεισμός έχει αυξηθεί κατά 16,9% λόγω και της αύξησης των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης και λιγότερο της έντασης κεφαλαίου σε νέες επενδύσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι εισηγμένες προτιμούν να μοιράζουν τα κέρδη τους στους μετόχους ή να κάνουν επενδύσεις παρά να διατηρούν ρευστά διαθέσιμα σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού.

Πόσο υψηλά θα είναι τα αποτελέσματα χρήσης (2022)

Τα αποτελέσματα χρήσης 2022 θα εξαρτηθούν κυρίως από την διαμόρφωση του κόστους λειτουργίας από την αύξηση του πληθωρισμού , της ενέργειας και των πρώτων υλών αλλά και την ζήτηση αγαθών από φυσικά και νομικά πρόσωπα. Με δεδομένο ότι από τον Νοέμβριο καταγράφεται μία οριακή υποχώρηση πληθωρισμού και σταθεροποίησης του ενεργειακού κόστους μπορούμε να πούμε ότι και τα αποτελέσματα χρήσης 2022 θα καταγράψουν τουλάχιστον 15% αύξηση σε σχέση μ' αυτά του 2021. Τονίζουμε το 'τουλάχιστον' γιατί οι αισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για πολύ περισσότερο. Όμως δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι περισσότερες εισηγμένες στρέφονται προς την δημιουργία ρευστότητας για να αντιμετωπίσουν το 'άγνωστο και θολό' 2023. Έτσι τα οικονομικά σενάρια λένε ότι ουσιαστικά δημιουργούνται γραμμές 'άμυνας' έναντι ενδεχόμενης ύφεσης ή περιορισμού ανάπτυξης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαικά. Σ' αυτό το σενάριο, συνήθως οι εισηγμένες χαμηλώνουν τον πήχη και εμφανίζονται ιδιαίτερα συντηρητικές.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr