NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Ναύπλιο: Ελληνικές διαφημίσεις και συσκευασίες από το 1900-1970

Ναύπλιο: Ελληνικές διαφημίσεις και συσκευασίες από το 1900-1970

Προσπαθώντας να θυμηθούμε συσκευασίες, και τις χαρακτηριστικές αφίσες με τις διαφημίσεις του παρελθόντος, το μυαλό μας πηγαίνει σε συγκεκριμένα μέρη.

Πηγαίνει σε ορισμένα παλιά σινεμά της Αθήνας, ιδανικά για το χειμώνα με την ρετρό τους ατμόσφαιρα και τις αφίσες των ταινιών αλλά και των διαφημίσεων του παρελθόντος.

Πηγαίνει στα νησιά, στα τραπεζάκια από τα ταβερνάκια και στα περβάζια των παραθύρων όπου συχνά στέκει ένας σγουρός βασιλικός μέσα στη χαρακτηριστική κόκκινη συσκευασία Κύκνος.

Και φυσικά στις ελληνικές ταινίες του παρελθόντος όπου οι εικόνες μιας άλλης εποχής και μαζί οι συσκευασίες και οι διαφημίσεις πλάθουν ένα οικείο, κοντινό αλλά και κάπως λησμονημένο παρελθόν που χαιρόμαστε να αναπολούμε κάθε φορά που μας επανασυστήνεται.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην έκθεση που βρίσκουμε αυτές τις ημέρες στο Ναύπλιο και το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου με τίτλο «Ελληνικές διαφημίσεις και κουτιά συσκευασίας, 1900-1970. Συλλογή Χρήστου Κωστούρου».

Το μεράκι των ελληνικών επιχειρήσεων σε δεκαετίες περασμένες

Ο Δήμος Ναυπλιέων, και το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου οργανώνουν την έκθεση του Ναυπλιώτη συλλέκτη Χρήστου Κωστούρου στον πολιτιστικό χώρο του ΙΒΠ, «Σοφρώνη 13», στο Ναύπλιο.

Η συλλογή αντανακλά το πάθος του για τη διάσωση αυθεντικών Ελληνικών διαφημίσεων και μεταλλικών κουτιών συσκευασίας. Το ενδιαφέρον του για την απόκτησή τους ξεκίνησε από την εφηβική του ηλικία, όταν τα πρωτοείδε στις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες και ξεκίνησε ένα ταξίδι αναζήτησης τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

palies-syskeyasies-ekthesi.JPG?mtime=20221221113447#asset:390046


Αυτό όμως που γίνεται γλαφυρό στην έκθεση είναι κυρίως ότι μέσα από τις παλιές διαφημίσεις και τα κουτιά συσκευασίας έρχεται στο φως η καθημερινότητα της Ελλάδας μιας άλλης εποχής.

Tο μεράκι πολλών επιχειρήσεων "γίνεται απτό" μιας και σε εκείνες τις εποχές το graphic design δεν γινόταν με την βοήθεια των ψηφιακών γραφίδων, των digitizers και του photoshop και το branding δεν είχε μια “σαφή” στρατηγική...Ίσως όμως και για αυτό το λόγο οι εικόνες να μας μεταφέρουν λίγο περισσότερο ρομαντισμό.

palies-diafimiseis-ekthesi-naylpio.JPG?mtime=20221221113717#asset:390048


Η εξέλιξη ωστόσο όχι μόνο της τεχνολογίας αλλά και η πρόσφατη ελληνική ιστορία είναι χαραγμένη στα πρότυπα και τις καταναλωτικές συμπεριφορές.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ναυπλιέων κ.Δημήτρη Κωστούρο η συλλογή του εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα αντικείμενα και ο ίδιος αισθάνεται ότι κάθε φορά που αποκτά ένα κομμάτι διασώζει ένα κομμάτι του πολιτισμού.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από τις 19 Δεκεμβρίου έως τις 29 Ιανουαρίου 2023, με ωράριο 10.00 π.μ. - 2.00 μ.μ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr