NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Τα “Παλικάρια” της παραμονής των Φώτων από τον Γιώργο Χρονάκη

Τα “Παλικάρια” της παραμονής των Φώτων από τον Γιώργο Χρονάκη

Μια παράδοση από την Κρήτη. Ένα φαγητό για το βράδυ της παραμονής των Φώτων. Ένα δείπνο στο οποίο επικρατούσε η παράδοση της νηστείας, ειδικά αν τα Χριστούγεννα έπεφταν Τετάρτη ή Παρασκευή.

Τα «παλικάρια» ή αλλιώς τα «φωτοκόλλυβα», είναι ένα μαγειρευτό που φτιάχνεται από πολλά είδη σπόρων και οσπρίων όπως τα κουκιά, τα ρεβίθια, τα φασόλια, η φακή, το καλαμπόκι και το σιτάρι. Μάλιστα, σύμφωνα με την παράδοση, τα αγροτικά νοικοκυριά συνηθιζαν να μοιράζουν λίγο από αυτό το φαγητό και στα ζώα ή να σκορπίζουν μια μικρή ποσότητα σε διάφορα μέρη του σπιτιού.

Μια παράδοση και ένα πιάτο που τείνει να ξεχαστεί. Για αυτό και εμείς για το πρώτο Choices Weekend της χρονιάς βρήκαμε τον chef Γιώργο Χρονάκη, γεννημένο και μεγαλωμένο σε ένα από τα παραδοσιακά χωριά της Κρήτης που ονομάζεται Ζαρός.

giorgos-chronakis.jpg?mtime=20230104145030#asset:391342


Ο Γιώργος που στα εστιατόρια που αναλαμβάνει δημιουργεί πιάτα που συνδυάζουν τα ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα της κρητικής γης με σύγχρονες μεθόδους μαγειρικής, μας μίλησε για το έθιμο, τις θύμησες από τα παιδικά του χρόνια αλλά μοιράστηκε μαζί μας και τη δική του συνταγή.

Ένα φαγητό με αρχαίες ρίζες

Όπως μας εξήγησε ο chef Γιώργος Χρονάκης τα “Παλικάρια” είναι ένα μείγμα που αποτελείται από όλα τα όσπρια που έχουμε στο ντουλάπι μας. Ενώ μας επισήμανε ότι πράγματι η νηστεία της παραμονής των Φώτων με την οποία συνδέεται, έχει ξεχαστεί πλέον από τους περισσότερους.

Θυμάμαι παλαιότερα τηρήσουμε ευλαβικά τη νηστεία για να πιούμε τον Μεγάλο Αγιασμό των Θεοφανείων ανήμερα των Φώτων. Μισό μεταλάβωμα (μεταλάβωμα λέμε στην Κρήτη τη Θεία Κοινωνία) έτσι το έλεγε και η γιαγιά μου… άρα στην ουσία ήταν η προετοιμασία για να πιούμε τον αγιασμό που απαιτούσε τη νηστεία την παραμονή της γιορτής”.

“Στις μέρες μας βέβαια όλα αυτά τα όσπρια μπορούν να καταναλωθούν σαν μια άκρως υγιεινή σαλάτα αν τα φάμε κρύα και σουρωμένα ή σαν μια νόστιμη σούπα αν τα φάμε ζεστά και ζουμερά”.

Τα Παλικάρια, Η Συνταγή

ta-palikaria-sydagi.jpg?mtime=20230104145243#asset:391343

Υλικά:

40 gr σιτάρι

40 gr ρεβίθια

40 gr φασόλια άσπρα

40 gr φασολάκια μαυρομάτικα

40 gr φακές

40 gr φάβα

2 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο

2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό

4 κουταλιές σπόρια ροδιού

Αλάτι


Για το ντρέσινγκ:

150 ml ελαιόλαδο

50 ml βαλσάμικο ξύδι

50 ml χυμό πορτοκαλιού

50 ml χυμό λεμονιού

20 gr μουστάρδα

αλάτι

Πιπέρι


Πως φτιάχνουμε τα “Παλικάρια”:

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε στο νερό το σιτάρι, τα ρεβίθια και τα άσπρα φασόλια σε χωριστά μπολ. Την επόμενη μέρα βράζουμε το σιτάρι μέχρι να μαλακώσει και να αρχίσει να σκάει. Επίσης βράζουμε τα ρεβίθια περίπου μισή ώρα και προσθέτουμε τα άσπρα φασόλια.

Μετά από άλλο ένα μισάωρο προσθέτουμε τα υπόλοιπα όσπρια που βράζουν πιο εύκολα και αφήνουμε το μείγμα να βράζει μέχρι όλα τα όσπρια να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν και να χυλώσουν.

Σουρώνουμε τα όσπρια και το σιτάρι, τα ανακατεύουμε σε μεγάλη σαλατιέρα και τα αλατίζουμε. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Για το ντρέσινγκ:

Χτυπάμε τα υλικά του ντρέσινγκ και περιχύνουμε τη σαλάτα.

Πασπαλίζουμε με τον άνηθο, μαϊντανό και τα σπόρια ροδιού. Σερβίρουμε. Ακόμη και αν μείνει για λίγες ώρες, είναι ακόμα καλύτερη.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr