NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Την 1η Ιουνίου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις

Την 1η Ιουνίου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις

«Φέτος, για πρώτη χρονιά, δημοσιοποιήσαμε από την προηγούμενη χρονιά το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων και το κάναμε από σεβασμό στους υποψηφίους, στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, να υπάρχει επιτέλους από την Ελληνική πολιτεία ένας προγραμματισμός» είπε η υπουργός Παιδείας μιλώντας για τις πανελλαδικές εξετάσεις στην ΕΡΤ για τις οποίες επιβεβαίωσε ότι «το πρόγραμμα των ειδικών εξετάσεων ξεκινάει την 1η Ιουνίου».

Δίνοντας συνέχεια στο θέμα της ημερομηνίας διεξαγωγής των πανελληνίων εξετάσεων η κ. Κεραμέως δήλωσε στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο: «Ακούσατε τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει μιλήσει για εκλογές Απρίλιο ή Μάιο. Δεν απαγορεύεται φαντάζομαι να κανείς εκλογές και πανελλαδικές, αλλά κανείς δεν θέλει να διαταράξει την ομαλή πορεία των εξετάσεων».

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στο σποτάκια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη φοιτητική ζωή λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση από το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ». Υποστηρίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει εστίες ανομίας στα Πανεπιστήμια η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι όταν ήταν κυβέρνηση υπήρχαν καταλήψεις. «Για 34 χρόνια χρόνια ο χώρος του δημόσιου Πανεπιστημίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τελούσε υπό κατάληψη. Στη θέση αυτού του χώρου πλέον, αφού έσπασε η κατάληψη, δρομολογείται μια υπέροχη πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη», πρόσθεσε η υπουργός.

Αναφορικά με την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια υπενθύμισε ότι με ιδιαίτερα χαμηλές βαθμολογίες οι τελειόφοιτοι του Λυκείου μπορούσαν να μπουν στα ελληνικά πανεπιστήμια υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτοί οι μαθητές δεν θα αποφοιτήσουν.

«Τι μας νοιάζει να παίρνουμε ψήφους; Να λέμε να μπουν όλοι στο πανεπιστήμιο ελεύθερα, χωρίς να μας νοιάζει αν αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να φοιτήσουν και να αποφοιτήσουν; Μας νοιάζει τα παιδιά μας να έχουν διέξοδο, να έχουν προοπτική; Εμάς μας νοιάζει. Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον νοιάζει γιατί λέει ο κόσμος να μπαίνει με ένα στα είκοσι στο Πανεπιστήμιο», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τις φοιτητικές εστίες, με αφορμή και τα όσα έγιναν στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, ανέφερε ότι «δρομολογούμε νέες φοιτητικές εστίες. Βάλαμε τέλος σε καταλήψεις σε φοιτητικές εστίες. Έχουν λυθεί τα προβληματα του παρελθόντος και το ακαδημαϊκό περιβάλλον αναβαθμίζεται».

Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στο θέμα των μεταπτυχιακών σπουδών και στο υψηλό κόστος ανώτατης εκπαίδευσης για τους φοιτητές λέγοντας ότι «υπάρχει η δυνατότητα για υποτροφίες για μεταπτυχιακά» προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ωστόσο βάζει ως παράγοντα συμμετοχής και το κριτήριο της αριστείας.

Τι είπε για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στην πανεπιστημιακή αστυνομία και στις αντιδράσεις φορέων και φοιτητών, άποψη με την οποία η κ. Κεραμέως διαφώνησε δηλώνοντας: «Η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι μέσα στα πανεπιστήμια. Δεν έχουμε δει αντιδράσεις για αστυνομία στα ΑΕΙ».

Σύμφωνα με την υπουργό, αυτό που πέτυχαν είναι η αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια και να μπορούν οι αρχές να επεμβαίνουν όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, όπως συνέβη στο ΑΠΘ.

«Οι ειδικές ομάδες προστασίας των Πανεπιστημίων είναι ειδικές ομάδες οι οποίες έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ. Από την στιγμή που πήραμε το πράσινο φως από το ΣΤΕ δρουν αποτρεπτικά αυτες οι ομάδες σε τρία ΑΕΙ», είπε η κ. Κεραμέως.

Η ίδια τόνισε ότι αυτές οι ομάδες δρουν κυρίως αποτρεπτικά. Ερωτηθείσα για το εαν υπάρχει ενδεχόμενο να αποσυρθούν μελλοντικά απάντησε θετικά, δηλώνοντας ότι το μέτρο δεν είναι οριζόντιο γι’ αυτό και δεν υπάρχει σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας.

Έχουν διοριστεί 25.000 εκπαιδευτικοί σε 2 χρόνια

Αναφερόμενη στις προσλήψεις εκπαιδευτικών η κ. Κεραμέως και στα παράπονα ότι η κυβέρνηση κάνεις προσλήψεις μόνο στα σώματα ασφαλείας τόνισε ότι «ούτε ένας εκπαιδευτικός δεν είχε διοριστεί τα τελευταία χρόνια δώδεκα χρόνια. Εμείς τα τελευταία δύο χρόνια διορίσαμε 25.000 εκπαιδευτικούς. Στόχος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι και τα επόμενα χρόνια να φύγουμε από την στρεβλή εφαρμογή του καθεστώτος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και οι αναπληρωτές να κάνουν αυτό που πραγματικά λέει η λέξη, να αναπληρώνουν σε κατάσταση έκτακτης κατάστασης. Να έχουμε μια πιο υγιή ισορροπία μεταξύ σε αναπληρωτές και μόνιμους εκπαιδευτικούς». Και όπως είπε σαφώς χρειαζόμαστε και άλλους εκπαιδευτικούς.

«Θέλουμε να φέρουμε ένα πιο δίκαιο σύστημα διορισμών που θα λαμβάνει υπόψη και κοινωνικά κριτήρια», είπε η υπουργός προσθέτοντας ότι «αξιολογούνται σχολεία, εκπαιδευτικό σύστημα και εκπαιδευτικοί».

Όσον αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών διευκρίνισε ότι η θετική αξιολόγηση φέρνει άνοδο στην ιεραρχία και η αρνητική αξιολόγηση επιφέρει επιμόρφωση.

Στροφή στην εκπαίδευση

Μιλώντας για το 2023 που είναι εκλογική χρονιά δήλωσε ότι τα σχολεία θα είναι στελεχωμένα διευκρινίζοντας ότι «κατά τη διάρκεια των εκλογών σταματάνε και οι υπηρεσιακές μεταβολές». Όσον αφορά στο χρόνο των εκλογών τόνισε ότι μόνο ένας άνθρωπος ξέρει τον χρόνο των εκλογών και αυτός είναι ο πρωθυπουργός.

Η υπουργός Παιδείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην καλλιέργεια δεξιοτήτων στα σχολεία, τον τρόπο διδασκαλία, τα προγράμματα παράλληλης στήριξης, την θεατρική αγωγή και στο όριο φοίτησης στα ΑΕΙ.

«Μιλάμε για μια στροφή στην εκπαίδευση. Από εκεί που για πολλές δεκαετίες εστιάζαμε στη στείρα μετάδοση της γνώσης τώρα πάμε μια κριτική, πιο βιωματική προσέγγιση που κάνει το σχολείο πιο ελκυστικό για τα παιδιά», ανέφερε η υπουργός Παιδείας.

Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει σύμφωνα με το Νόμο 4823/2021, η ατομική αξιολόγηση, καθολικά και συστηματικά, πρώτη φορά μετά το 1982, όλων των εκπαιδευτικών, μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, Διευθυντών, Προϊσταμένων σχολικής μονάδας ή Εργαστηριακού Κέντρου που παρέχουν διδακτικό έργο.

«Χρειάστηκαν τέσσερις δεκαετίες για να καταφέρουμε το αυτονόητο: να αξιολογηθούν οι εκπαιδευτικοί μας, σε μία καθαρά βελτιωτική διαδικασία, που θα αποφέρει μόνο οφέλη στους ίδιους, στα παιδιά μας, στο εκπαιδευτικό σύστημα, σε ολόκληρη την κοινωνία», σημείωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Όπως τόνισε, πρόκειται για την υλοποίηση «μίας κομβικής μεταρρύθμισης», που «πολεμήθηκε μανιωδώς για 40 χρόνια από λίγους και θα λειτουργήσει ευεργετικά για όλους».

«Η αξιολόγηση, που εφαρμόζεται στη συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά το τοπίο στην εκπαίδευση, αποτελώντας κρίσιμη παρακαταθήκη για τη σταθερή αναβάθμιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος», επεσήμανε η υπουργός Παιδείας.

Πηγή: ertnews.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr