NEWSFLASH...
TourismLab
ανάγνωση

Δύσκολο σταυρόλεξο ο τουρισμός το 2023, τι ψάχνουν επενδυτές και τουρίστες

Δύσκολο σταυρόλεξο ο τουρισμός το 2023, τι ψάχνουν επενδυτές και τουρίστες

Όλο και μεγαλύτερη εμβέλεια αποκτά παγκοσμίως, η ήδη εδραιωμένη για πάνω από 100 χρόνια θέση της Θεσσαλονίκης στον ιστορικό, πολιτιστικό και βιομηχανικό χάρτη της χώρας, με τον ανασχεδιασμό του αεροδρομίου, του σιδηροδρομικού και οδικού οδικού, με την αναβάθμιση του λιμένα, την ανάπλαση της ΔΕΘ, με την λειτουργία του ιστορικού εμβληματικού κτιρίου της Στοάς Μοδιάνο, αλλά και την λειτουργία του μετρό το 2023.

Την ίδια στιγμή αυξάνεται ο ρυθμός των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων με εισροές ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων για την ανακαίνιση και ανέγερση ξενοδοχείων. Τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και τα funds που μπαίνουν στην Θεσσαλονίκη, ποντάρουν σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων, βγάζοντας υπερπροσφορά κεφαλαίων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, στοχεύοντας να αντλήσουν υψηλά κέρδη από την υψηλή ζήτηση στον εισερχόμενο τουρισμό που καταγράφουν οι δύο μεγάλες πόλεις. Ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις που καταγράφει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, οι τουρίστες το 2023 θα αναζητήσουν ξενοδοχεία οικονομικά και προορισμούς η συνολική αξία των οποίων θα ανταποκρίνεται στα χρήματα που θα ξοδεύουν.

Θεσσαλονίκη

Στην Θεσσαλονίκη συνολικά λειτουργούν 21 ξενοδοχεία πέντε αστέρων, επτά εκ των οποίων εγκαινιάστηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ μέσα στο 2023 αναμένεται να εγκαινιαστούν νέες μονάδες πολυτελείας.

Ορισμένα από αυτά που άνοιξαν τα τελευταία χρόνια μέχρι το 2022 είναι το MonAsty Autograph Collection by Marriott International από την SWOT Hospitality, το ΟΝ Residence, κοινοπρακτικό έργο της Grivalia Hospitality -TOR Hotel Group, επένδυση που μαζί με το εστιατόριο Ολυμπος - Νάουσα έφτασε στ 20 εκατ. ευρώ, το S Hotel στην Καλαποθάκη, το Vanoro Hotel από την Brownfield στο κτίριο Καπναποθηκών Γαβριήλογλου στην οδό Δωδεκανήσου, το No 15 Ermou με 45, το ONOMA Hotel της Anatolia Hospitality, το smart και το ξενοδοχείο Antigon Urban Chic Hotel, από την Hotel Brain, στην οδό Αντιγονιδών μία από τις ιστορικές και όμορφες περιοχές της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στην λίστα των κορυφαίων ξενοδοχείων στον κόσμο.

Αθήνα

Στην Αθήνα τα νέα ξενοδοχεία εκπροσωπούν το 20% της συνολικής αγοράς των ξενοδοχείων και το 14% των κλινών. Στην πλειοψηφία τους (84%) τα αφιχθέντα ξενοδοχεία στην κατηγορία των τεσσάρων αστέρων συναντώνται στο κέντρο της Αθήνας . Στην Αθήνα συναντώνται και το 32% των νέων ξενοδοχείων στην κατηγορία των πέντε αστέρων.

Οκτώ νέα επώνυμα ξενοδοχεία εγκαινιάστηκαν στην Αθήνα την περίοδο 2017 – 2022: το the Academia of Athens (Marriott Autograph Collection), το Athens Capital (Accor MGallery), το Dave Red (Brown Hotels),το Ibis Styles Athens Routes (Accor), το Moxy Athens City (Marriott), το Perianth (Marriott – Design Hotels), το Selina Theatrou Athens και το Wyndham Athens Residences.

Επτά ξενοδοχεία επανονομάστηκαν κάτω από διεθνείς επωνυμίες: το Athens Marriott, το Brown Acropol, Kubic House & Lighthouse Athens (Brown Hotels), το Grand Hyatt Athens και δύο μονάδες της Convo hotels ενώ το ξενοδοχείο Athens Hilton θα επιστρέψει το 2024 κάτω την παγκόσμια επωνυμία του Hilton Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences.

Εκτός κέντρου είναι οι ξενοδοχειακές μονάδες : Four Seasons Astir Palace, Dolce Attica Riviera & Ramada Attica Riviera (Wyndham Hotel Group) και Evereden (Vincci Hotels).

Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού / Τάσεις 2023

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού τα επίπεδα τουρισμού θα είναι πολύ ισχυρά το 2023, επιστρέφοντας και ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2019 στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή. Την ίδια στιγμή οι τουρίστες / ταξιδιώτες θα αναζητούν οικονομικούς προορισμούς οι οποίοι θα ανταποκρίνονται στα χρήματα που ξοδεύουν απόρροια του υψηλού κόστους διαβίωσης. Η οικονομική ύφεση, τα μέτρα στην Ασία και ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας θα έχουν επιπτώσεις στην ανάκαμψη του τουρισμού.

Στην Ευρώπη ο τουρισμός επανήλθε στα επίπεδα 80% του 2019, έχοντας ταξιδέψει το 2022 περίπου 900 εκατομμύρια άνθρωποι σε προορισμούς του εξωτερικού. Οι χώρες που στην Ευρώπη είχαν πολύ υψηλό τουρισμό είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ελλάδα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr