NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

RWE - ΔΕΗ: Ξεκινούν τα 5 φωτοβολταϊκά έργα στη Δ. Μακεδονία ύψους 180 εκατ. ευρώ

RWE - ΔΕΗ: Ξεκινούν τα 5 φωτοβολταϊκά έργα στη Δ. Μακεδονία ύψους 180 εκατ. ευρώ

Tην έναρξη κατασκευής πέντε φωτοβολταϊκών έργων, ισχύος άνω των 200 MW, στη Δυτική Μακεδονία, ανακοίνωσαν σήμερα η RWE και η ΔΕΗ μέσω της κοινοπραξίας ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην οποία συμμετέχουν η RWE Renewables και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με ποσοστά 51 % και 49 % αντίστοιχα.

Για την συγκεκριμένη επένδυση, με συνολικό προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ, έχουν εξασφαλιστεί δάνεια 90 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 54 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Eurobank και Alpha Bank ενώ τα υπόλοιπα 36 εκατ. ευρώ αφορούν σε ίδια συμμετοχή.

Τα φωτοβολταϊκά έργα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περίπου 210 μεγαβάτ θα κατασκευαστούν στο πρώην λιγνιτωρυχείο του Αμυνταίου. Οι εργασίες κατασκευής έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν την άνοιξη και θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024.

Σημειώνεται ότι η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή έχει υπογράψει διμερείς επιχειρηματικές συμφωνίες αγοραπωλησίας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας («πράσινα» PPAs), διάρκειας μεταξύ 10 και 15 ετών με τρίτους, οι οποίοι θα αγοράζουν την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά έργα.

Μέσω της κοινοπραξίας τους, η RWE Renewables και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναπτύσσουν μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα συνολικής δυναμικότητας έως 2.000 MWp στην Ελλάδα. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει συνεισφέρει στην κοινοπραξία εννέα φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος έως 940 MWp (870 MWac). Η RWE Renewables έχει συνεισφέρει στην κοινοπραξία ένα αντίστοιχου μεγέθους χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων.

«Μια σημαντική επένδυση που θα συμβάλλει στο στόχο για επίσπευση της ενεργειακής μετάβασης εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης μέσα στην άνοιξη, με τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, την έναρξη κατασκευής πέντε φωτοβολταϊκών έργων, στη Δυτική Μακεδονία.

«Η "πράσινη μετάβαση" είναι βασικός πυλώνας του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, "Ελλάδα 2.0", το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Μάλιστα, σε μια δύσκολη συγκυρία, όπου η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει επείγουσες προκλήσεις, έχουν, ήδη, εισρεύσει στα κρατικά ταμεία άνω των 11 δισ. ευρώ από αυτό το πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr