NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Ο ευρωπαϊκός τεχνολογικός τομέας επανέρχεται στο προσκήνιο - Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Ο ευρωπαϊκός τεχνολογικός τομέας επανέρχεται στο προσκήνιο - Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Οι κορυφαίες δέκα ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αποδεικνύουν ότι σε ταραχώδεις καιρούς oι τομείς του μηχανικού εξοπλισμού και του hardware είναι από τους σταθερότερους.

Το 2022 αποτέλεσε μια από τις χειρότερες χρονιές στη μεταπολεμική ιστορία για τον κλάδο της τεχνολογίας. Όλες οι εταιρείες από την Ασία, τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη αντιμετώπισαν δυσκολίες. Στη λίστα της BCM με τις 10 κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας (TOP 10 Technology Chart), που ανανεώθηκε τον Ιανουάριο του 2023, εντοπίζεται μόνο μία σημαντική αλλαγή. Η εταιρεία ανάπτυξης antivirus Avast αποχώρησε από τη λίστα καθώς συγχωνεύτηκε με την Αμερικανική εταιρεία NortonLifeLock, με τη θέση της να καταλαμβάνεται από την Ολλανδική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών ASML Holding, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Tomas Kolomaznik Analyst BCM Begin Capital Markets*.

Ενώ το 2020 και το 2021 αποτέλεσαν πετυχημένες χρονιές για τον τεχνολογικό τομέα, το 2022 σημειώθηκε σημαντική καμπή. Μέχρι το καλοκαίρι πολλές εταιρείες είχαν χάσει μεγάλο τμήμα της αγοραστικής τους αξίας. Μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών τεχνολογίας, η BioNTech (-47,6%), το Spotify (-46,1%) και η Siemens (-29,9%) υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες*.

Ωστόσο, το δεύτερο εξάμηνο του έτους η πτώση σταμάτησε (με ορισμένες εξαιρέσεις) και, ειδικά κατά το τελευταίο τρίμηνο, ορισμένες θετικές εξελίξεις συνέβαλλαν σε αντιστροφή της τάσης. Η αγοραστική αξία πολλών εταιρειών τεχνολογίας άρχισε να αυξάνεται. Η εξέλιξη αυτή εντάθηκε προς τα τέλη του 2022 και τις αρχές του 2023. Τις δύο πρώτες εβδομάδες του νέου έτους παρατηρήθηκε αυξανόμενη αισιοδοξία στις χρηματιστηριακές αγορές, η οποία επεκτάθηκε κυρίως στον κλάδο της τεχνολογίας.

Τα στοιχεία για την εξέλιξη του πληθωρισμού διαδραμάτισαν τον σημαντικότερο ρόλο, καθώς κατά τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός μειώθηκε τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να μεταφραστεί σε μείωση του ρυθμού με τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα βασικά τους επιτόκια, κάτι που θα επιδράσει θετικά στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

GR_BCM_EU-technolog-companies-2022-2023.JPG?mtime=20230127122453#asset:395031


Ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας σχεδόν αναπλήρωσαν τη μείωση της αγοραστικής τους αξίας κατά την περσινή χρονιά, ειδικά εκείνες που σχετίζονται με τον κλάδο του μηχανικού εξοπλισμού ή του hardware. Για παράδειγμα, η γερμανική εταιρεία Siemens AG είναι μόνο κάτι λιγότερο από 2,5% κάτω από την αξία της από τα μέσα Ιανουαρίου του περασμένου έτους. Η ABB Group (-5,47%) ή η ολλανδική κατασκευάστρια ημιαγωγών ASML Holding (-7,85%) υπολείπονται των αναγκαίων χαμηλών ποσοστών ώστε να ανταποκρίνονται στα περσινά επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εταιρείες τεχνολογίας των οποίων η αγοραστική αξία έπεσε ακόμη χαμηλότερα το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Αυτές είναι, για παράδειγμα, το Spotify, το οποίο έχασε σχεδόν το 58% της αξίας του το περασμένο έτος (το πρώτο εξάμηνο του έτους η μείωσή του ήταν μόνο 46,1%), η Ericsson (ετήσια μείωση κατά 37,24%) ή Medtronic (ετήσια μείωση σχεδόν 26%). *

Οι προοπτικές για τον τομέα της τεχνολογίας κατά το 2023 θεωρούνται ακόμη αρκετά αβέβαιες, αν και η αβεβαιότητα σχετικά με την τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη είναι λιγότερο έντονη από ό,τι ήταν στις αρχές του 2022. Ειδικά αν ληφθεί υπόψη η πιθανότητα ο πληθωρισμός να έχει ήδη κορυφωθεί και η οικονομική ύφεση να μην είναι τόσο βαθιά και μακρά όσο φαινόταν μόλις πριν από λίγους μήνες.

Προειδοποίηση κινδύνου: Τα CFD είναι πολύπλοκα μέσα και συνοδεύονται από υψηλό κίνδυνο ταχείας απώλειας χρημάτων λόγω μόχλευσης. Το 87,06% των λογαριασμών ιδιωτών επενδυτών χάνουν χρήματα όταν διαπραγματεύονται CFD με αυτόν τον πάροχο. Θα πρέπει να εξετάσετε εάν καταλαβαίνετε πώς λειτουργούν τα CFD και εάν έχετε την οικονομική δυνατότητα να αναλάβετε τον υψηλό κίνδυνο να χάσετε τα χρήματά σας.

Σημειώνεται ότι οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές.

Επισημαίνεται επίσης ότι οι εκτιμήσεις σχετικά με το μέλλον βασίζονται σε υποθέσεις και τρέχουσες προσδοκίες, οι οποίες μπορεί να είναι ανακριβείς ή λαμβάνουν υπόψη το τρέχον οικονομικό περιβάλλον, το οποίο ενδέχεται να μεταβληθεί. Τέτοιες εκτιμήσεις δεν εγγυώνται μελλοντική απόδοση καθώς ενέχουν κινδύνους και άλλους απρόβλεπτους παράγοντες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Τα αποτελέσματα ενδέχεται να διαφέρουν ουσιαστικά από αυτά που εκφράζονται ή υπονοούνται σε οποιεσδήποτε μελλοντικές εκτιμήσεις.

* Η BCM Begin Capital Markets CY Ltd. είναι εξουσιοδοτημένη και ελέγχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC), τον εποπτικό και ρυθμιστικό φορέα για εταιρείες επενδυτικών υπηρεσιών στην Κύπρο, με αριθμό άδειας CIF 274/15.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr