NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Μέσα στο 2023 ή στις αρχές του 2024 και υπό προϋποθέσεις η επενδυτική βαθμίδα

Μέσα στο 2023 ή στις αρχές του 2024 και υπό προϋποθέσεις η επενδυτική βαθμίδα

Μία αναβάθμιση ακόμη μέσα στο 2023 ή στις αρχές του 2024 αναμένει η ελληνική οικονομία από τους 3 οίκους αξιολόγησης (FITCH, Moody’s, S&P) προκειμένου να πάρει επενδυτική βαθμίδα. Αυτό μπορεί να επηρεαστεί και από τις εκλογές είτε γίνουν μία φορά είτε έχουμε επαναληπτικές.

Tι σημαίνει η αξιολόγηση ΒΒ+ από την FITCH

Τι σημαίνει για τα ελληνικά ομόλογα η αξιολόγηση από την FITCH με BB+. O επίσημος χαρακτηρισμός είναι ότι πρόκειται για «ομόλογα αξιόπιστα, ενέχουν όμως στοιχεία κερδοσκοπίας». Η επόμενη βαθμίδα για την FITCH (και την S&P) είναι το ΒΒΒ+ ή το BBB- που αποδίδεται σε «ομόλογα με επαρκή πιστοληπτική ικανότητα» και ουσιαστικά αντιστοιχεί στην επενδυτική βαθμίδα και μετά είναι το Α+ ή το A- με το οποίο αξιολογούνται «ομόλογα υψηλής ικανότητας πληρωμής τόκων και κεφαλαίου, αλλά πιο ευάλωτα στις συνέπειες από αλλαγές στις οικονομικές συνθήκες ή συγκυρίες».

Αποκλιμάκωση αποδόσεων και μεγάλα κέρδη για όσους τοποθετήθηκαν πρόσφατα στο νέο 10ετές

Επί της ουσίας, η νέα αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σημαίνει ότι ανεβαίνει η αξία των ελληνικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές και το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να δανειστεί με μικρότερα επιτόκια. Θα αυξηθεί η ζήτηση των ελληνικών ομολόγων και, κυρίως, η ποιοτική προέλευση των κεφαλαίων. Δηλαδή δεν θα ζητούν ελληνικά κεφάλαια μόνο hedge funds, αλλά και μεγάλοι πιστωτικοί οργανισμοί.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι το κουπόνι του 10ετούς θα βρεθεί κάτω από το 4%. Συνεπώς όσοι τοποθετήθηκαν στην πρόσφατη έκδοση με κουπόνι 4,37% θα έχουν καταγράψει πολύ μεγάλες υπεραξίες. Έτσι ερμηνεύεται και η απίστευτη ζήτηση που είχε η πρόσφατη έκδοση και έφτασε τα 22 δισ. ευρώ (αντίστοιχη γερμανικών bunds).

Σε επίπεδο τοποθετήσεων, ίσως έχουμε νέες εισροές σε ελληνικά ομόλογα από μακροπρόθεσμους θεσμικούς επενδυτές, δηλαδή Συνταξιοδοτικά Ταμεία (pension funds), Tράπεζες, Ασφαλιστικές Εταιρείες πάντα σε επίπεδα ποσοστώσεων ανάλογα με τη χώρα.

Χρηματιστηριακός αντίκτυπος

Σε επίπεδο μετοχών, το ερώτημα που θα κρίνει την επόμενη χρηματιστηριακή πορεία είναι εάν η πρόσφατη χρηματιστηριακή άνοδος είχε προεξοφλήσει την αναβάθμιση, άρα η μεγάλη εβδομαδιαία άνοδος έχει ολοκληρωθεί και μπορεί να υπάρξουν αποκομίσεις κερδών ή θα δούμε μέσα στην εβδομάδα την νέα ανοδική κίνηση. Ο κλάδος που έχει άμεσα οφέλη από την αναβάθμιση είναι οι τράπεζες.

Κατά την προηγούμενη εβδομάδα, οι τραπεζικές μετοχές (ως κλαδικός δείκτης) κατέγραψαν άνοδο 3,5%, ενώ από την αρχή του χρόνου έχουν άνοδο 17,15% και ουσιαστικά οδήγησαν σε σημαντική ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη (από τις 929 μονάδες μέχρι τα σημερινά επίπεδα).

Έμμεσα οφέλη έχουν όλες οι εταιρίες με εταιρικά ομόλογα επειδή αναθεωρείται η πιστοληπτική αξιολόγηση και των εταιρικών ομολόγων. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσα και τι (ποιοτικά) κεφάλαια θα εισέλθουν στο ελληνικό χρηματιστήριο από την επόμενη εβδομάδα. Το γεγονός ότι το momentum της ελληνικής κεφαλαιαγοράς είναι ανοδικό θα μπορούσε να διακοπεί είτε για μακροοικονομικούς λόγους (δημοσιονομική εκπτροπή στις δαπάνες) είτε για καθαρά πολιτικούς λόγους ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr