NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Επιχειρήσεις: Θ' αλλάξουν πολιτική με τους μισθούς και τις παροχές;

Επιχειρήσεις: Θ' αλλάξουν πολιτική με τους μισθούς και τις παροχές;

Αν θα θέλαμε να βρούμε μια λέξη που απασχολεί τις διοικήσεις επιχειρήσεων και η οποία επηρεάζει όλες τις εκφάνσεις της δραστηριότητας τους, σίγουρα αυτή είναι στις μέρες μας... ο «πληθωρισμός». Παρομοίως, αν ρωτήσει κανείς τα τμήματα HR, θα συναντήσει κανείς απαντήσεις και οπτικές που συνηγορούν στο εξής: την έλλειψη ταλέντου ή την ανάγκη διατήρησης ικανών στελεχών.

Η χώρας μας άλλωστε έχει βιώσει από πρώτο χέρι το λεγόμενο brain drain, μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης και όχι μόνο...

Αυτά τα δυο στοιχεία φαίνεται πως είναι κομβικά ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να αλλάξουν την στρατηγική τους γύρω από την πολιτική αμοιβών - παροχών, όπως αποκαλύπτει έρευνα της WTW, η οποία αποτελεί την πρώτη εταιρεία που διεξήγε έρευνα για τον πληθωρισμό και τις δράσεις σε σχέση με τις αμοιβές στην Ελλάδα.

Άξιο αναφοράς είναι πως οι στοχευμένες αυξήσεις μισθών σε θέσεις εργασίας με έντονη ζήτηση στελεχών (πχ τεχνολογία), το «έκτακτο εφάπαξ bonus» και η αναθεώρηση των μισθολογικών δομών είναι τα μέτρα «προτεραιότητας» στα οποία προχωρούν οι εταιρείες στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχύσουν την προσέλκυση και τη διατήρηση ταλέντων σε μία εποχή όπου ο πληθωρισμός δημιουργεί συνθήκες έντονης μετακίνησης στελεχών με γνώμονα τη βελτίωση των οικονομικών απολαβών τους.

2 κρίσιμοι παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις

  • Η γενικότερη εκτίμηση ότι το 2022 θα είναι μία τελικά καλή χρονιά από οικονομικής άποψης με θετικό αντίκτυπο στους ισολογισμούς των περισσοτέρων εταιρειών, δίνει τη δυνατότητα διαχείρισης των προκλήσεων που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό, με πρόσθετους πόρους
  • Οι πιέσεις για υψηλότερα επίπεδα αποδοχών των εργαζομένων, ως συνέπεια της μείωσης της αγοραστικής τους δύναμης από το περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού

Κάποιοι θ' αυξήσουν μισθούς - Άλλα μέτρα και κίνητρα

Με βάση τα ανωτέρω, το 85% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα και δραστηριοποιούνται στη χώρα θα προχωρήσουν σε αύξηση του ετήσιου budget μισθοδοσίας.

Την ίδια ώρα, το 69% σε αύξηση μισθών σε επιλεγμένες κατηγορίες προσωπικού - κυρίως σε ρόλους που αναγωρίζονται ως ρόλοι με «υψηλό κίνδυνο αποχώρησης», το 64%, προχωρούν σε μια πρωτοβουλία εφάπαξ καταβολής ποσού για την αντιστάθμιση του πληθωρισμού (περίπου έναν μισθό ιδίως για τους χαμηλοαμοιβόμενους), το 63% των εταιρειών θα αναπροσαρμόσουν τα μισθολογικά τους κλιμάκια.

Από την άλλη πλευρά, το 80% εξετάζουν την αύξηση της ευελιξίας στο χώρο εργασίας ανάμεσα στα μέτρα προσέλκυσης ταλέντων, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας.


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr