NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

ΕΕ και Σιγκαπούρη δρομολογούν ψηφιακή εταιρική σχέση

ΕΕ και Σιγκαπούρη δρομολογούν ψηφιακή εταιρική σχέση

Η ΕΕ και η Σιγκαπούρη συσφίγγουν τη συνεργασία τους ως στρατηγικών εταίρων. Σε συνέχεια της ανακοίνωσης μιας νέας ψηφιακής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Σιγκαπούρης από την πρόεδρο κ. φον ντερ Λάιεν και τον πρωθυπουργό κ. Lee στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-ASEAN τον Δεκέμβριο του 2022, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν και ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Σιγκαπούρης κ. S. Iswaran υπέγραψαν ψηφιακή εταιρική σχέση, η οποία θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Σιγκαπούρης σε διάφορους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας.

Επίσης, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις και ο υπουργός κ. Iswaran υπέγραψαν τις αρχές ψηφιακού εμπορίου, οι οποίες, ως βασικό παραδοτέο της ψηφιακής εταιρικής σχέσης, αποσκοπούν στη διευκόλυνση της ελεύθερης ροής αγαθών και υπηρεσιών στην ψηφιακή οικονομία, με παράλληλο σεβασμό στην ιδιωτικότητα.

Η ψηφιακή εταιρική σχέση ΕΕ-Σιγκαπούρης αποτελεί καρπό της δυναμικής σχέσης που έχει οικοδομήσει η ΕΕ με μια ανοικτή και εξωστρεφή οικονομία και έναν δυναμικό εφοδιαστικό και χρηματοπιστωτικό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ασία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν σε κρίσιμους τομείς, όπως οι ημιαγωγοί, οι αξιόπιστες ροές δεδομένων και η καινοτομία δεδομένων, η ψηφιακή εμπιστοσύνη, τα πρότυπα, η διευκόλυνση του ψηφιακού εμπορίου, οι ψηφιακές δεξιότητες των εργαζομένων και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών.

Η εταιρική αυτή σχέση συνάδει με την Ψηφιακή Πυξίδα 2030, την ευρωπαϊκή οδό για την ψηφιακή δεκαετία, και αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για τον Ινδοειρηνικό.

Μεταξύ άλλων, η ψηφιακή εταιρική σχέση:

  • θα ενισχύσει την ερευνητική συνεργασία σε τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) και οι ημιαγωγοί.
  • θα προωθήσει τη συνεργασία σχετικά με τις ρυθμιστικές προσεγγίσεις σε τομείς, όπως η ΤΝ και η ηλεκτρονική ταυτοποίηση (eID).
  • θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις σε ανθεκτικές και βιώσιμες ψηφιακές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων κέντρων δεδομένων και υποβρύχιων τηλεπικοινωνιακών καλωδίων για τη συνδεσιμότητα μεταξύ της ΕΕ και της Νοτιοανατολικής Ασίας.
  • θα διασφαλίσει αξιόπιστες διασυνοριακές ροές δεδομένων σύμφωνα με τους κανόνες προστασίας των δεδομένων και άλλους στόχους δημόσιας πολιτικής.
  • θα προωθήσει την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
  • θα οικοδομήσει συμμαχίες σε διεθνείς οργανισμούς και φόρουμ τυποποίησης.
  • θα διευκολύνει το ψηφιακό εμπόριο, μεταξύ άλλων, με τη συνεργασία επί κοινών έργων, όπως το εμπόριο χωρίς χαρτιά, η ηλεκτρονική τιμολόγηση, οι ηλεκτρονικές πληρωμές και το πλαίσιο ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Μετά την υπογραφή της εταιρικής σχέσης συνεδρίασε για πρώτη φορά το συμβούλιο της ψηφιακής εταιρικής σχέσης, το οποίο καθόρισε τους τομείς προτεραιότητας της συνεργασίας για το επόμενο έτος. Του συμβουλίου συμπροήδρευσαν ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Thierry Breton και ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Σιγκαπούρης κ. S. Iswaran.

Η Σιγκαπούρη και η ΕΕ συμφώνησαν επί των βασικών προτεραιοτήτων προς εφαρμογή το 2023: διερεύνηση κοινών προσεγγίσεων στον τομέα της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και της διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και εκπόνηση έργων για τη διευκόλυνση του ψηφιακού εμπορίου και του ψηφιακού μετασχηματισμού των ΜΜΕ.

Η υπογραφή των αρχών του ψηφιακού εμπορίου συνιστά ένα πρώτο απτό αποτέλεσμα της ψηφιακής εταιρικής σχέσης και ένα σημαντικό βήμα στην εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για τον Ινδοειρηνικό. Οι αρχές του ψηφιακού εμπορίου αποδεικνύουν ότι η ΕΕ και η Σιγκαπούρη έχουν την ίδια προσήλωση σε μια ανοικτή, δίκαιη και ανταγωνιστική ψηφιακή οικονομία, χωρίς αδικαιολόγητους εμπορικούς φραγμούς.

Ιστορικό

Η ψηφιακή εταιρική σχέση ΕΕ-Σιγκαπούρης είναι η τρίτη που υπογράφεται με βασικούς εταίρους στην Ασία. Η πρώτη ψηφιακή εταιρική σχέση συνήφθη τον Μάιο του 2022 με την Ιαπωνία κατά την 28η σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας και η δεύτερη με τη Δημοκρατία της Κορέας τον Νοέμβριο του 2022.

Με τις εταιρικές σχέσεις καθιερώνεται ετήσια συνεδρίαση υψηλού επιπέδου -το συμβούλιο της ψηφιακής εταιρικής σχέσης- με επικεφαλής τον επίτροπο κ. Breton από την πλευρά της ΕΕ και τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό καθεμίας από τις τρεις χώρες-εταίρους.

Τα συμβούλια ψηφιακής εταιρικής σχέσης παρέχουν την πολιτική καθοδήγηση, καθορίζουν τις προτεραιότητες προς εφαρμογή και προβαίνουν σε απολογισμό της προόδου που έχει επιτευχθεί.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr