NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Η χρονιά της Ελευσίνας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας, μόλις ξεκίνησε

Η χρονιά της Ελευσίνας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας, μόλις ξεκίνησε

Μπορεί το περασμένο Σαββατοκύριακο να μην είχε και τον καλύτερο καιρό. Μπορεί πολλά από τα δρώμενα της τελετής έναρξης "Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023", ειδικά την Κυριακή, να χρειάστηκε να γίνουν σε κλειστό χώρο.

Ωστόσο η πολυδιάστατη παραγωγή σε σύλληψη/ιδέα του Γενικού Καλλιτεχνικού Διευθυντή της διοργάνωσης, Μιχαήλ Μαρμαρινού και σκηνοθεσία του διακεκριμένου Βρετανού σκηνοθέτη Chris Baldwin, προσέλκυσε περισσότερους από 15.000 επισκέπτες από την Ελευσίνα, την Αττική και όλον τον κόσμο, και 3.000.000 θεατές, που την παρακολούθησαν μέσω δορυφόρου από το τηλεοπτικό δίκτυο της ΕΡΤ.

Αν δεν ανήκετε στους παραπάνω, εμείς σας συγκεντρώσαμε εδώ μερικές από τις πιο όμορφες εικόνες που πλημμύρισαν την Ελευσίνα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η έναρξη της Τελετής Έναρξης που άντλησε έμπνευση από την ιστορία και τη μυθολογία της ίδιας της πόλης:ξεκίνησε το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου με την έλευση των Πομπών στο Παλαιό Ελαιουργείο.

km-eleysina.jpeg?mtime=20230209192004#asset:397633


Μουσική και χορός και οι TimeCircus που έφτασαν από το Βέλγιο έχοντας διασχίσει 3000 χλμ επί εννέα μήνες την Ευρώπη με το Landship, και των Ημεροδρόμων 21 χλμ, ατόμων με και χωρίς αναπηρία που διένυσαν την Ιερά Οδό, εκκινώντας το μεσημέρι από τον Κεραμεικό.

Με οικοδέσποινα της Τελετής τη Ρένα Μόρφη, στο θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου, χαιρετισμό απηύθυνε μεταξύ θεσμικών φορέων και εκπροσώπων καλλιτεχνικών οργανισμών, ο Τζακ Λανγκ, ένας εκ των δύο -μαζί με τη Μελίνα Μερκούρη- οραματιστών του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

“Θέλει χρόνο για να μπορέσεις να δεις κάποια πράγματα που δεν φαίνονται.”

Με αυτή τη φράση εκκίνησε η Τελετή Έναρξη με τίτλο Μυστήρια Μετάβασης. Η ανάδυση μιας μυθικής οντότητας από τα βάθη της θάλασσας, ενός μεταλλικού γλυπτού 22 μέτρων μήκους, έξι μέτρων ύψους και βάρους 10 τόνων, στολισμένου με την εμβληματική παπαρούνα του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, σχεδιασμένου από τον Philippe Geoffrey, σε φωτισμούς και mapping του Petko Tanch, η αφήγηση του Βαγγέλη Λίγγου, Προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής, οι μελωδίες από 122 CHÓRES σε καλλιτεχνική επιμέλεια Μαρίνας Σάττι και κοστούμια σχεδιασμένα από τον Πάρι Μέξη, καθώς και η πρωτότυπη μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου συνέθεσαν το μυσταγωγικό γεγονός της 2023 Ελευσίς, που πραγματοποιήθηκε στη θάλασσα της Ελευσίνας, παρουσία χιλιάδων θεατών.

paraktio-metopo-eleysina.jpg?mtime=20230209193431#asset:397636


Μια θαλάσσια χορογραφία στήθηκε στον κόλπο της πόλης από 16 βάρκες και έναν πλωτό γερανό να λειτουργούν ως σκηνή για τους 30 μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ενώ βάρκες και πλοία του λιμανιού, στα οποία επέβαιναν 17 καπετάνιοι και 11 βοηθοί καπετάνιου, συμμετείχαν με τις κόρνες τους.

Στη συνέχεια, το κοινό περιηγήθηκε σε μία πρωτότυπη πολιτιστική διαδρομή στο παράκτιο μέτωπο της πόλης, που περιελάμβανε 19 ξεχωριστές δράσεις, όπως πειραματικά project, χορογραφίες, ηχητικές εγκαταστάσεις, ρεσιτάλ ποντιακής λύρας, θαλασσινά κεράσματα σε απροσδόκητους χώρους όπως ταράτσες, αυλές, συνεργείο αυτοκινήτων, ταβέρνες, μπαλκόνια, παράθυρα και δώματα.

Παράλληλα, από το απόγευμα του Σαββάτου, Νύμφες έκαναν αναπάντεχα την εμφάνισή τους στην πόλη, σε κινησιολογική επιμέλεια του Κωνσταντίνου Ρήγου και ενδυματολογική της Όλγας Καραβερβέρη.

keep-art-alive.jpg?mtime=20230209193104#asset:397634


Αμέσως μετά την πολιτιστική διαδρομή, 5000 θεατές κατευθύνθηκαν για πρώτη φορά στο πρώην εργοστάσιο ΙΡΙΣ, για να παρακολουθήσουν από κοντά την ιστορική επανένωση των Στέρεο Νόβα, ενώ για όσους δεν πρόλαβαν να εξασφαλίσουν έγκαιρα δελτίο εισόδου, η συναυλία προβλήθηκε σε ζωντανή μετάδοση.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα πάρτι με γυναίκες DJs από την Ελευσίνα και άλλες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, τις Mini Zucchini (Τιμισοάρα, Ρουμανία), DJs ENIKŐ (Βέσπρεμ, Ουγγαρία), MOTERIS (Κάουνας, Λιθουανία), Fo aka Fofi Tsesmeli(Ελευσίνα, Ελλάδα) και Amii Watson (Ες-συρ-Αλζέτ, Λουξεμβούργο), να καταλαμβάνουν τα decks στην Αποθήκη 1 του Παλαιού Ελαιουργείου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

dj-party-eleysina.jpg?mtime=20230209193234#asset:397635


Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου έγιναν τα εγκαίνια της εικαστικής εγκατάστασης Μυστήριο 44 Heiner Goebbels 7 Στήλες, παρουσία του καλλιτέχνη και της έκθεσης Μυστήριο 17 Μελίνα. Και οι δυο δράσεις φιλοξενούνται στις Αποθήκες 2 και 3 του Παλαιού Ελαιουργείου.

Άλλωστε για την Τελετή Έναρξης ενεργοποιήθηκαν πέντε νέα κτίρια μεταξύ των οποίων οι Αποθήκες 1, 2 & 3 του Παλαιού Ελαιουργείου, το Αναψυκτήριο στο παράκτιο μέτωπο και ο προαύλιος χώρος του Πρώην εργοστασίου ΙΡΙΣ, τα οποία και θα παραμείνουν ως παρακαταθήκη στην πόλη της Ελευσίνας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr