NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

11th Agrotechnology Conference: Έ​ρευνα, καινοτομία, ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη στον πρωτογενή τομέα

11th Agrotechnology Conference: Έ​ρευνα, καινοτομία, ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη στον πρωτογενή τομέα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023, από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Επιτροπή Αγροτεχνολογίας του, το “11ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας” με τίτλο: “Σύγχρονα Αγροδιατροφικά Συστήματα στο Πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας: Ξεκλειδώνοντας το Μέλλον ”.

Το ετήσιο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας το οποίο έχει καθιερωθεί από το 2012 ως ένας θεσμός υψηλού κύρους, φέτος επικεντρώθηκε σε καίρια ζητήματα της αγροτικής οικονομίας υπό το πρίσμα του κυκλικού μοντέλου και ανέδειξε τις προοπτικές για μία βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους, παρουσιάζοντας σημαντικές πληροφορίες για το μέλλον του κλάδου.

Ειδικότερα, τα θέματα που κυριάρχησαν στη φετινή ατζέντα του συνεδρίου ήταν οι παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις στην επισιτιστική και διατροφική ασφάλεια, οι πολιτικές για την έρευνα και καινοτομία στην κυκλική γεωργία, το ευρωπαϊκό κυκλικό αγροδιατροφικό σύστημα, οι εφαρμογές της κυκλικής γεωργίας, η Ρομποτική και η Τεχνητή Νοημοσύνη στον πρωτογενή τομέα, καθώς και οι βιώσιμες επενδύσεις στην αγροτική επιχειρηματικότητα.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας κατά το εισαγωγικό του σημείωμα, δήλωσε: “Ξεκινήσαμε πριν από έντεκα χρόνια, με τη φιλοδοξία να συμβάλλουμε στη βελτίωση της παραγωγικότητας και του εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς τομέα. Υιοθετήσαμε τον όρο “Αγροτεχνολογία” γιατί θεωρούμε ότι η τεχνολογία αποτελεί καταληκτικό ρόλο, αφενός να βοηθήσει στη βελτίωση της παραγωγή και αφετέρου στο σεβασμό του περιβάλλοντος με τη χρήση κατάλληλων εργαλείων. Οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν με απίστευτους ρυθμούς και φυσικά όλοι οι τομείς προσαρμόζονται προς αυτές προσπαθώντας να τις αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό.”

Ο Αθανάσιος Κουϊμτζής, Πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτεχνολογίας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, σημείωσε: “Σκοπός του Συνεδρίου είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας στον πρωτογενή τομέα. Πρόκειται για έναν κλάδο ο οποίος είναι κομβικός όχι μόνο για την ελληνική οικονομία αλλά και για την ελληνική ύπαιθρο. Σε μεγάλο βαθμό η Περιφέρεια στηρίζεται από την γεωργία και παράλληλα στηρίζει τη γεωργία. Είναι σαφές ότι ο κλάδος της γεωργίας δεν θα πρέπει να είναι μόνο ένα οικονομικό παράγωγο της ευρύτερης κοινωνίας και οικονομίας, αλλά θα πρέπει να είναι ένα κομμάτι που μεταφέρει τεχνογνωσία, αναβαθμίζει την Περιφέρεια και φέρνει τον απαιτούμενο επαγγελματισμό.”

Ο Νίκος Παπαχρυσανθόπουλος, Εμπορικός Σύμβουλος, Foreign Commercial Service, Διοίκηση Διεθνούς Εμπορίου Υπουργείο Εμπορίου των Η.Π.Α., ανέφερε: “Ο τομέας της Αγροτεχνολογίας γίνεται συνεχώς ολοένα και πιο σημαντικό μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, με πολλές χώρες να επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, ώστε να παραμείνουν παραγωγικές. Στις ΗΠΑ, ο τομέας της Αγροτεχνολογίας είναι ιδιαίτερα ισχυρός με έντονη εστίαση στην καινοτομία και σε λύσεις που βασίζονται στην τεχνολογία, όπως η γεωργία ακριβείας, η βιοτεχνολογία, η ψηφιακή γεωργία και οι προηγμένες τεχνικές διαχείρισης καλλιεργειών που στοχεύουν στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, στη μείωση της κατανάλωσης πόρων και στην ασφάλεια της ποιότητας τροφίμων.”

Οι εργασίες του Συνεδρίου, ολοκληρώθηκαν με την τοποθέτηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιου Γεωργαντά, ο οποίος δήλωσε: “Χωρίς την άμεση αντιμετώπιση, τη σωστή τοποθέτηση, τη γρήγορη προσαρμογή στις καινούργιες ανάγκες όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί, τα ζητήματα της διατροφικής αλυσίδας δεν θα μπορούν να υπηρετηθούν στο μέλλον. Αυτό θα συμβεί για πολλούς λόγους. Θεωρώ πως είναι αναγκαίο στο μέλλον να ισορροπήσουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για παραγωγή και το δεύτερο είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η λεγόμενη κυκλική οικονομία. Η χώρα μας αλλά και συνολικά η Ευρώπη, αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή ως μία πραγματικότητα. Η κλιματική αλλαγή για να αντιστραφεί θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες.”

“Στη χώρα μας δυστυχώς το ποσοστό των αγροτών που λαμβάνει την οποιαδήποτε κατάρτιση είναι 6.7% επί του συνόλου των ανθρώπων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Στα υπόλοιπα κράτη μέλη ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 25%. Στην Ολλανδία είναι 80%. Εάν αυτό το ποσοστό κατάρτισης δεν φροντίσουμε ως Πολιτεία να το αυξήσουμε, θα καταλήξουμε ουραγοί σε μία κούρσα η οποία ξεκίνησε και η οποία όσο περνάει ο καιρός θα μεγεθύνει την απόστασή μας από τους υπόλοιπους. Προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης είναι να πετύχει αυτόν τον στόχο. Να φτάσουμε τουλάχιστον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε επίπεδο κατάρτισης των αγροτών μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα γενιά αγροτών έχει την διάθεση να ενσωματώσουν στις γεωργικές τους συνήθειες αυτά που λέει η επιστήμη και αυτά που προσφέρει η τεχνολογία”, επεσήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς.

11th-Agrotechnology-Conference-sp.jpg?mtime=20230221140524#asset:399794


Μπορείτε να παρακολουθήσετε το συνέδριο σto ακόλουθο βίντεο:

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr