NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

​Εργοστάσιο στο βόρειο Μεξικό ανοίγει η Tesla

​Εργοστάσιο στο βόρειο Μεξικό ανοίγει η Tesla

Ένα νέο εργοστάσιο θα κατασκευάσει η Tesla στο βόρειο Μεξικό, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας Αντρέ Μανουέλ Λοπές Ομπραδόρ, γεγονός που σηματοδοτεί την προσπάθεια της κατασκευάστριας εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων να διευρύνει τις δραστηριότητές της εκτός των ΗΠΑ, σε μια συμφωνία που ένας αξιωματούχος ανέφερε ότι η αξία της ξεπερνά τα 5 δισ. δολάρια.

Ο Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε ότι η Tesla θα έρθει στο Μεξικό για να κατασκευάσει ένα πολύ μεγάλο εργοστάσιο αυτοκινήτων, σημειώνοντας ότι εκκρεμεί ακόμη και μία πιθανή επένδυση σε μπαταρίες. Δεν αποκάλυψε όμως, ποια μοντέλα θα παράγει.

Ένας Μεξικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το νέο εργοστάσιο της Tesla θα είναι ένα γιγαντιαίο εργοστάσιο που θα μπορούσε να παράγει το φορτηγό Semi, το σπορ αυτοκίνητο Roadster και ενδεχομένως και άλλα οχήματα. Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι το εργοστάσιο θα μπορούσε να παράγει ένα είδος σπορ οχήματος γενικής χρήσης (SUV).

Το Model Y είναι το SUV της Tesla με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Η Tesla πιθανότατα θα δώσει λεπτομέρειες για τα σχέδιά της την Τετάρτη, δήλωσε η κυβέρνηση του Μεξικού.

Η ανακοίνωση του Λόπες Ομπραδόρ για το εργοστάσιο στη μητροπολιτική περιοχή του Μοντερέι διέλυσε τις πρόσφατες ανησυχίες ότι θα μπορούσε να ανατρέψει την επένδυση επιβάλλοντας όρους στην εταιρεία λόγω προβλημάτων σχετικά με την έλλειψη νερού στην άνυδρη συνοριακή περιοχή.

«Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση και πολλές, πολλές θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Λόπες Ομπραδόρ στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ ήταν δεκτικός στις ανησυχίες του Μεξικού και ανέλαβε δεσμεύσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της έλλειψης νερού.

Αυτό θα περιλαμβάνει εν μέρει την ανακύκλωση του νερού που χρησιμοποιεί η Tesla κατά τη διαδικασία συναρμολόγησης, δήλωσε ο πρόεδρος.

Η Μάρθα Ντελγάδο, αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, δήλωσε στην τηλεόραση Milenio ότι η επένδυση αξίζει πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια και ότι η Tesla θα παράγει εκεί περίπου ένα εκατομμύριο οχήματα ετησίως για τις εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Η Tesla έχει συνολική ετήσια παραγωγική ικανότητα άνω των 1,9 εκατομμυρίων αυτοκινήτων σε άλλα εργοστάσια.

Ξεχωριστά, μεξικανική πηγή με γνώση του θέματος δήλωσε ότι η αρχική επένδυση θα αξίζει περίπου 1 δισ. δολάρια και σταδιακά θα μπορούσαν οι επενδύσεις να ανέλθουν στα 10 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία που διαθέτει εργοστάσια αυτοκινήτων στις αμερικανικές πολιτείες Καλιφόρνια και Τέξας, καθώς και στο Βερολίνο και τη Σαγκάη, δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Ο Μασκ έχει πει εδώ και μήνες ότι η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων θα ανακοινώσει ένα νέο εργοστάσιο και πρόκειται να συζητήσει τα σχέδια επέκτασης, τις πλατφόρμες οχημάτων επόμενης γενιάς και άλλα θέματα σε μια εκδήλωση Investor Day την Τετάρτη. Η εταιρεία αναμένεται επίσης να δώσει λεπτομέρειες για ένα νέο, φθηνότερο μοντέλο οχήματος στην εκδήλωση.

Η είδηση είναι μια ώθηση για το Μεξικό, το οποίο καταβάλλει προσπάθειες για να καθιερωθεί ως κόμβος για το λεγόμενο nearshoring των επενδύσεων -αξιοποιώντας τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19, προσελκύοντας παραγωγική ικανότητα στη Βόρεια Αμερική και μακριά από την Ασία.

Ο Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε ότι το Μεξικό και η Tesla κατέληξαν σε συμφωνία μετά από τηλεφώνημα με τον Μασκ τη Δευτέρα, μετά από ξεχωριστή συνομιλία που είπε ότι είχαν οι δύο τους στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr