NEWSFLASH...
TourismLab
ανάγνωση

Ταξιδεύουμε στις εντυπωσιακότερες βιβλιοθήκες του κόσμου

Ταξιδεύουμε στις εντυπωσιακότερες βιβλιοθήκες του κόσμου

Το να βρίσκεται κανείς μέσα σε χώρους όπου η λέξη “αμέτρητα” αποκτά νόημα… ενέχει μία αξία ανεκτίμητη. Αμέτρητα κυριολεκτικά για το ανθρώπινο μάτι βιβλία σε χώρους πραγματικά μοναδικούς, μας αφήνουν άφωνους, μπροστά σε μια θέα που αναμφίβολα έχει κάτι το μεγαλειώδες, στεγάζει την ανθρώπινη γνώση και διάνοια.

Βιβλιόφιλοι ακόμα και μη, δεν μπορούμε παρά να τους θαυμάσουμε.

H κεντρική βιβλιοθήκη του Άμστερνταμ

Σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Jo Coenen άνοιξε το 2007, είναι η μεγαλύτερη στην Ολλανδία και το πιο φιλικό προς το περιβάλλον κτίριο της πόλης του ‘Άμστερνταμ.

Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί εκθέσεις, παρουσιάσεις και πολλές άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ διαθέτει θέατρο, καφέ και εστιατόριο με υπέροχη θέα στην πόλη.

Βιβλιοθήκη Binhai, Τιαντζίν, Κίνα

Με περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια βιβλία, η βιβλιοθήκη Tianjin Binhai της Κίνας έχει το παρατσούκλι "The Eye" προς τιμή του μεγάλου, σφαιρικού αμφιθέατρου που βρίσκεται στο κέντρο του κτιρίου.

Το φουτουριστικό, πενταόροφο κτίριο άνοιξε για πρώτη φορά το 2017 και επαναλαμβανόμενες σειρές με ράφια από το δάπεδο μέχρι την οροφή.

Η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

Σε ανάμνηση της χαμένης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, η Bibliotheca Alexandrina προσπαθεί να επαναφέρει λίγη από τη δόξα και την υπεροχή εκείνης που χάθηκε πίσω στο χρόνο.

Η βιβλιοθήκη άνοιξε το 2002 στην Αλεξάνδρεια και διαθέτει χώρο για οκτώ εκατομμύρια βιβλία καθώς και ένα αναγνωστήριο που εκτείνεται σε πάνω από 70.000 τετραγωνικά μέτρα και έντεκα ορόφους. Στους χώρους της υπάρχουν επίσης μουσεία, γκαλερί τέχνης, πλανητάριο, συνεδριακό κέντρο καθώς και ένα εργαστήριο αποκατάστασης χειρογράφων.

Η βιβλιοθήκη Morgan στη Νέα Υόρκη

Αυτό που ξεκίνησε ως προσωπική βιβλιοθήκη για τον συλλέκτη και πολιτιστικό ευεργέτη Pierpont Morgan είναι τώρα ένα δημοφιλές και πολύτιμο δημόσιο ίδρυμα στην καρδιά του Μανχάταν.

H βιβλιοθήκη χτίστηκε μεταξύ 1902 και 1906, και διαθέτει τρεις ορόφους με ράφια από ξύλο καρυδιάς αλλά και δύο σκάλες που είναι κυριολεκτικά κρυμμένες πίσω από τις βιβλιοθήκες.

Μια ποικιλία σπάνιων βιβλίων και αντικειμένων εκτίθενται, μεταξύ των οποίων συγγραφικά έργα των Henry David Thoreau και Johann Gutenberg.

Η βιβλιοθήκη DePetrus στην ολλανδική πόλη Vught

Στην ολλανδική πόλη Vught, ένας ερειπωμένος ναός του 19ου αιώνα μεταμορφώθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Molenaar & Bol & vanDillen Architecten σε ένα πολυλειτουργικό κοινοτικό κέντρο που περιλαμβάνει μουσείο, καταστήματα, εστιατόριο και την περίφημη βιβλιοθήκη DePetrus.

Οι αρχιτέκτονες διατήρησαν την κάτοψη και τα παράθυρα με τα βιτρό, σχεδίασαν έναν χώρο μελέτης στον πάνω όροφο που έχει θέα στον ναό, ενώ τα βιβλία τοποθετήθηκαν σε ράφια με ράγες που μετακινούνται εύκολα ώστε ο χώρος να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκδηλώσεις.

Η βιβλιοθήκη Abbey στο St. Gallen της Ελβετίας

Η βιβλιοθήκη του Abbey Saint Gall, που ιδρύθηκε το 612, είναι η τρίτη παλαιότερη βιβλιοθήκη στον κόσμο. Εκείνη την εποχή, οι μοναχοί χρησιμοποιούσαν τη βιβλιοθήκη για να δουλέψουν χειρόγραφα υπό το φως των κεριών.

Χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1983 kai στεγάζει περίπου 160.000 τόμους και σήμερα οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στον χώρο και να θαυμάσουν την όμορφη, μεσαιωνική αρχιτεκτονική, αλλά πρέπει να φορούν ειδικά υποδήματα που παρέχονται από τη βιβλιοθήκη προκειμένου να μην υποστεί φθορά το αρχικό ξύλινο πάτωμα.

Η βιβλιοθήκη της πόλης της Στουτγκάρδης

Η Βιβλιοθήκη της πόλης της Στουτγάρδης άνοιξε το 2011 και είναι σχεδιασμένη από την Yi Architects.

Έχει σχήμα κύβου και ένα φωτεινό εσωτερικό λόγω του μεγάλου αίθριου πάνω από τους πέντε ορόφους και τα αρκετά διαφορετικά τμήματα: μουσική, τέχνες, παιδικά βιβλία, κ.α, τα οποία περιμένουν τους επισκέπτες του. Ο λευκός χρωματικός τόνος ί και ο έντονος φωτισμός δημιουργούν έναν χώρο “ανοιχτό” και ταυτόχρονα οικείο .

Η βιβλιοθήκη Vasconcelos στο Μεξικό

Βρίσκεται στη γειτονιά Buenavista στο κέντρο της πόλης του Μεξικού. Η Biblioteca Vasconcelos ιδρύθηκε τον Μάιο του 2006 και πήρε το όνομά της από τον φιλόσοφο και πρώην πρόεδρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Μεξικού, José Vasconcelos.

Τα κύρια υλικά της είναι ο χάλυβας και το σκυρόδεμα ενώ φιλοξενεί επίσης το γιγάντιο γλυπτό «Matrix Móvil» του καλλιτέχνη πλαστικού Gabriel Orozco που κρέμεται από την οροφή και έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος μέρος της ταυτότητας της βιβλιοθήκης.

Η βιβλιοθήκη Byeolmadang στη Σεούλ

Βρίσκεται μέσα στο εμπορικό κέντρο Starfield COEX στο Gangnam-gu Seoul, στη Νότια Κορέα. Η βιβλιοθήκη Byeolmadang είναι τεράστια, προκαλεί δέος.

Η διώροφη βιβλιοθήκη είναι ευρύχωρη, με πανύψηλους τοίχους βιβλίων και μια εξαιρετική γυάλινη εγκατάσταση. Ο χώρος χρησιμοποιείται επίσης για μεγάλες εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων ακόμη και για συναυλίες.

Deichman Bjorvika στο Όσλο

Η βιβλιοθήκη Deichman Bjorvika, που άνοιξε τον Ιούνιο του 2020, είναι η νέα και αγαπημένη δημόσια βιβλιοθήκη του Όσλο.

Αποτελούμενη από έξι ορόφους που περιλαμβάνουν συλλογές λογοτεχνίας, χώρους ανάγνωσης και μελέτης και κινηματογραφικές αίθουσες η βιβλιοθήκη φιλοξενεί πάνω από 450.000 τύπους μέσων, έντυπων και ψηφιακών εκδόσεων.

Κάθε όροφος της βιβλιοθήκης έχει διαφορετική ατμόσφαιρα, με τον πρώτο όροφο να διαθέτει καφέ και εστιατόριο για όσους θέλουν να περάσουν τη μέρα διαβάζοντας ή δουλεύοντας πίνοντας έναν ζεστό καφέ ή να φάνε. Ο δεύτερος όροφος φιλοξενεί παιδική λογοτεχνία και ο τρίτος όροφος είναι αφιερωμένος στη μουσική, τις ταινίες και τα κόμικς.

Klementinum, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Πράγας

Στην καρδιά της Παλιάς Πόλης της Πράγας, η Εθνική Βιβλιοθήκη Klementinum χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στην Τσεχική Δημοκρατία, που φιλοξενεί περίπου έξι εκατομμύρια βιβλία.

Το όνομα της βιβλιοθήκης προέρχεται από το οικοτροφείο που άνοιξαν οι μοναχοί του Τάγματος των Ιησουιτών το 1556. Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1837 και στεγάζει ένα Μνημείο του Μότσαρτ στο μουσικό τμήμα της βιβλιοθήκης. Φιλοξενεί επίσης τακτικά συναυλίες κλασικής μουσικής που διοργανώνει η συμφωνική ορχήστρα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr