NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Αυξημένος ο όγκος των πωλήσεων της ΝΝ σε επενδυτικά Unit Linked, προσαρμογές ασφαλιστικών στα ΔΠΧΑ17

Αυξημένος ο όγκος των πωλήσεων της ΝΝ σε επενδυτικά Unit Linked, προσαρμογές ασφαλιστικών στα ΔΠΧΑ17

Διορθωτικές κινήσεις και προσαρμογές στα νέα λογιστικά πρότυπα ΔΠΧΑ 19 σχεδιάζουν, μεταξύ άλλων οι ασφαλιστικές ζωής και οι ασφαλιστικές που κυρίως στηρίζουν την παραγωγή και την κερδοφορία τους στα προϊόντα που συνδυάζουν ασφάλιση ζωής και επένδυση (unit /index linked) με στόχο την συσσώρευση κεφαλαίου.

Από τις μεγάλες εταιρείες ζωής και υγείας στην Ελλάδα με αυξημένο όγκο παραγωγής στα σε προϊόντα UL η ΝΝ Ελλάδος, 100% θυγατρική της Ολλανδικής ΝΝ Continental Europe Holdings BV, καθώς και στις πωλήσεις παραδοσιακών ασφαλίσεων ζωής, ασφάλιση υγείας για ατομικά και ομαδικά συμβόλαια.

Αύξηση μεικτών ασφαλίστρων 14% λόγω UL εξαιρουμένων των ΔΠΧΑ

Το 202,1 η ΝΝ Ελλάδος επέτυχε αυξήσεις στα μεικτά ασφάλιστρα, εξαιρουμένων των ΔΠΧΑ προσαρμογών, όπως συνέβη και με άλλες ασφαλιστικές. Ειδικότερα, ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα στην ΝΝ Ελλάδος διαμορφώθηκαν στα 66 εκατομμύρια σημειώνοντας αύξηση 14% το 2021 σε σύγκριση με το 2020, λόγω της σημαντικής αύξηση του χαρτοφυλακίου ασφαλιστικών προϊόντων συνδεδεμένων με δείκτες και προϊόντα που συνδυάζουν ασφάλιση ζωής και επένδυση (unit /index linked).Σημαντική επίσης αύξηση σημείωσαν τα λοιπά έσοδα από επενδύσεις από την αποτίμηση των UL που υπολογίζονται για το 2021 στις καταστάσεις του συνολικού εισοδήματος. Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες στα 27,8 εκατομμύρια ευρώ το 2021 από 21 εκατομμύρια ευρώ το 2020, αυξημένα 32% κυρίως λόγω της αύξηση της αξίας του ενεργητικού από τα UL με εγγυήσεις και των αυξανόμενο όγκο νέων εργασιών UL.

Αυξημένες αποζημιώσεις λόγω εξαγορών και ρευστοποιήσεων

Οι αποζημιώσεις και οι παροχές σε ασφαλισμένους αυξήθηκαν κατά 35% και εδώ κυρίως των αυξημένων εξαγορών των προϊόντων συνδεδεμένων με επενδύσεις UL καθώς και τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς που οδήγησαν τους συμβασιούχους των UL να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους. Η καθαρή μεταβολή υποχρεώσεων των ασφαλιστικών συμβολαίων αυξήθηκε κατά 5% σε σχέση με την περυσινή περίοδο αποτέλεσμα και πάλι του αυξημένου όγκου νέων εργασιών του χαρτοφυλακίου UL και της θετικής αποτίμησης τους.

Αύξηση επενδύσεων το 2021 κατά 118 εκατομμύρια

Η αύξηση επενδύσεων το 2021 κατά 118 εκατομμύρια ευρώ οφείλεται στους εξής παρακάτω λόγους: Αφενός στην αύξηση κατά 148 εκ ευρώ των στοιχείων του ενεργητικού που διακρατούνται έναντι συμβάσεων UL και αφετέρου στην μείωση κατά 30 εκατομμύρια των στοιχείων του ενεργητικού που αφορούν επενδύσεις εκτός εκείνων που διακρατούνται έναντι συμβάσεων UL.

Αύξηση των τεχνικών προβλέψεων κατά 63 εκατομμύρια

Η αύξηση των τεχνικών προβλέψεων οφείλεται στην: εξέλιξη του χαρτοφυλακίου των UL. H αύξηση στις τεχνικές προβλέψει περιορίστηκε από την αύξηση των επιτοκίων και την αλλαγή των επενδύσεων σε μέρος του χαρτοφυλακίου των UL με εγγυήσεις, με αποτέλεσμα η αύξηση των αμοιβών διαχείρισης να υπερτερεί της αύξησης του κόστους των εγγυήσεων.

Η αύξηση των επιτοκίων άνευ κινδύνου επηρέασε μόνο την αξία των αποθεμάτων του παραδοσιακού χαρτοφυλακίου με εγγυημένο τεχνικό επιτόκιο. Λόγω των προαναφερόμενων μεταβολών στις επενδύσεις και τις τεχνικές προβλέψεις η αναβαλλόμενη φορολογική υποχρέωση αυξήθηκε μειώνοντας ισόποσα τα βασικά ίδια κεφάλαια κατά 16 εκατομμύρια ευρώ. Ως αποτέλεσμα των μεταβολών τα βασικά ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 66 εκατομμύρια το 2021.

Κίνδυνος στην αγορά οδηγεί σε αύξηση των απαιτήσεων φερεγγυότητας 60 εκατομμύρια

Ο κίνδυνος της αγοράς για την ΝΝ Ελλάς το 2021 αυξήθηκε στα 113.997 ευρώ από τα 56.911 το 2020, ο κίνδυνος αθέτησης του αντισυμβαλλόμενο στα 8.989 από 6.581 ευρώ, ο κίνδυνος ασφάλισης ζωής στα 80.523 από 63.110 ευρώ και ο κίνδυνος άυλων στοιχείων ενεργητικού στα 225.201 από 149.521 ευρώ. Κατά συνέπεια, οι κεφαλαιακές απαιτήσεις φερεγγυότητας αυξήθηκαν στα 178.280 από 118.597 ευρώ. Ο δείκτης φερεγγυότητας SCR Ratio το 2021 διαμορφώθηκε στο 203% με βάση το 100% και ο δείκτης κάλυψης ελάχιστης κεφαλαιακής κάλυψης MCR Ratio στο 813%.

Σημειώνεται ότι η ΝΝ έχει εξαγοράσει την MetLife στην Ελλάδα και σήμερα τελεί σε φάση προσαρμογής και ενοποίησης των προϊόντων των δύο εταιρειών ενώ από την 1η Απριλίου αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα διευθύνουσα σύμβουλος Φιλίππα Μιχάλη πρώην διευθύνουσα σύμβουλος στην Allianz Ελλάδος.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr