NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Ψηφιακός μετασχηματισμός και οι νέες τεχνολογίες - Η ελευθερία και η ασφάλεια του 5G

Ψηφιακός μετασχηματισμός και οι νέες τεχνολογίες - Η ελευθερία και η ασφάλεια του 5G
Φωτογραφία: Γιώργος Καρβουνιάρης, Δημοσιογράφος - Ευάγγελος Αγγελόπουλος, Co-Founder, Fuelics - Θοδωρής Παππάς, General Manager, ETHER

«Patras 5G», το φιλόδοξο project του Πανεπιστημίου Πατρών με στόχο την επέκταση του σε ολόκληρη τη χώρα παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων στην Πάτρα χθες στο πλαίσιο του “Connect Smart” Roadshow από την Vantage Towers Greece.

Ο κομβικός ρόλος του ψηφιακού μετασχηματισμού, της ενσωμάτωσης νέων και αναπτυσσόμενων τεχνολογιών, όπως η ασύρματη συνδεσιμότητα, με τις υψηλές ταχύτητες και την ασφάλεια του 5G, αλλά και η σημασία της κάλυψης του δικτύου αυτού, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, συζητήθηκαν εκτενώς, στην ημερίδα «Connect Smart – Gain Customers – Increase Enterprise Value», η οποία διοργανώθηκε από την εταιρεία Vantage Towers Greece και έλαβε χώρα την Τετάρτη 15 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Achaia Beach Hotel, στην Πάτρα.

Την ημερίδα άνοιξε με την ομιλία του, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, της Vantage Towers, Αθανάσιος Έξαρχος, ο οποίος αναφέρθηκε στα ραγδαία άλματα που έχουν γίνει στον ψηφιακό μετασχηματισμό, μετά την πανδημία του Covid-19, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στη χώρα μας. Παράλληλα, αναφέρθηκε σύντομα στο υπόβαθρο, τους στόχους της εταιρείας και τη συνεισφορά των νέων τεχνολογιών, στις μεταφορές, τις επικοινωνίες, τη βιομηχανική παραγωγή, τον τουρισμό και την ιατρική περίθαλψη, πάντοτε με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, ο οποίος απευθύνοντας έναν σύντομο χαιρετισμό, μίλησε για την σπουδαία αναπτυξιακή προσπάθεια που γίνεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών και για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί ώστε να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του Πανεπιστημίου και της αγοράς. Στόχος του Πανεπιστημίου, όπως είπε, είναι οι φοιτητές να έχουν «επικοινωνία» με την αγορά εργασίας ήδη κατά την διάρκεια των σπουδών τους, έτσι ώστε μετά την αποφοίτησή τους να επιτύχουν γρήγορη απορρόφηση.

Την σημασία της κάλυψης του δικτύου 5G, σε εσωτερικούς χώρους, τόνισε ακολούθως, ο Αναστάσης Γιόβας, Senior Account Manager της Vantage Towers, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτή την υπηρεσία, παρουσιάζοντάς τη μάλιστα, ως μια παροχή τόσο απαραίτητη, όσο το νερό και το ρεύμα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ανέπτυξε τη χρησιμότητα του DAS (Distributed Antenna System), ενός συστήματος χαμηλής εκπομπής που καλύπτει όλο τον εσωτερικό χώρο ενός κτιρίου ή ενός κτιριακού συγκροτήματος, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιοτική και αξιόπιστη παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε συνεργασία με όλους τους παρόχους, για όλους τους εσωτερικούς χώρους δημόσιων υποδομών ιδιωτικών κτιρίων και επιχειρήσεων (όπως ξενοδοχεία, βιομηχανία, εμπορικά κέντρα από το μέλλον, ρομποτική χειρουργική, ευφυής νοσοκομειακή κλίνη, υποστήριξη on-call εφημερίων, τηλεπαρακολούθηση χρονίως πασχόντων, βιοσήματα και εικόνες από ασθενοφόρα).

Στο ξενοδοχείο του μέλλοντος, αναφέρθηκε εκτενώς ο Μάνος Κοκκίνης, Intelligent Edge Pre – Sales Consultant at Aruba, a Hewleet Packart Enterprise Company, ο οποίος εστίασε στη σημασία που έχει για ένα έξυπνο ξενοδοχείο, η συνεχής και ασφαλής πρόσβαση στο δίκτυο. Επιπλέον, ανέπτυξε την φιλοσοφία της Hewleet Packart, η οποία εστιάζει στην εύρεση λύσεων και στην παροχή ενός ασφαλούς δικτύου. Επιπλέον, στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό της εμπειρίας του πελάτη, ώστε να έχει την δυνατότητα κάλυψης των εξατομικευμένων του αναγκών.

Ο Καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών, του Πανεπιστημίου Πατρών, Σπύρος Δανέζης, μίλησε για το «Patras 5G», το φιλόδοξο project του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο ξεκίνησε μέσα από το ίδρυμα και έχει ήδη εξελιχθεί σε ένα δυναμικό κέντρο δυνατοτήτων. Μια προσπάθεια σύμπραξης δημόσιων φορέων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, με στόχο την επέκταση του 5G, όχι μόνο στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, την παραγωγή καινοτομιών και την εύρεση τεχνολογικών λύσεων για κάθε ανάγκη.

Η Business Development Manager της Vantage Towers, Σίλεια Κάνταρου, παρουσίασε λεπτομερώς τη δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία έχει παρουσία σε περισσότερα από 5.270 σημεία πανελλαδικά. Επικεντρώθηκε ακόμη, στη σημασία ανάπτυξης των δικτύων του 5G για να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι τεχνολογίες του αύριο, με σημαντικά εργαλεία τα οποία δύναται να φιλοξενήσει και να προσφέρει η Vantage Towers, όπως οι έξυπνοι αισθητήρες, οι κινητές γεννήτριες για το δίκτυο και οι αισθητήρες υψηλής ακρίβειας.

Παράλληλα σημείωσε ότι η εταιρεία, λόγω της συνεχούς επέκτασής της, προχωρά συχνά στην προκήρυξη νέων θέσεων εργασίας, σε ένα ασφαλές και σίγουρο περιβάλλον.

Ο Γεώργιος Ασπιώτης, Sr Partner Development Manager, Microsoft Hellas, ανέλυσε τους νέους τρόπους, μέσα από τους οποίους, με την βοήθεια της τεχνολογίας, οι επιχειρήσεις μπορούν να πετύχουν τη βέλτιστη συνεργασία με τον πελάτη. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, επικεντρώθηκε στην εξυπηρέτηση πελατών μέσω εξατομικευμένων δεδομένων, τα οποία αποτελούν «κλειδί» για μια άρτια και σταθερή σχέση μεταξύ εταιρείας και πελάτη.

Στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ο Κώστας Καρδαράς, Director of Security & Integrated Systems Division, Intracom Telecom, ανέλυσε εκτενώς τη λειτουργία των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης για τη Φυσικά Ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Σημείωσε χαρακτηριστικά, την κρισιμότητα χρήσης τέτοιων εφαρμογών, για την εξασφάλιση της φυσικής, αλλά και της ψηφιακής ασφάλειας μιας εγκατάστασης, καθώς όπως ανέφερε περίπου το 70% των απειλών στοχεύουν σε κρίσιμες υποδομές, όπου απαιτείται άμεση και ξεκάθαρη αντιμετώπιση του εκάστοτε ζητήματος.

Στο πλαίσιο της συζήτησης γύρω από την πράσινη επιχείρηση του αύριο, η Κωνσταντίνα Ευσταθίου, Sales Manager της Raymetrics SA, ανέπτυξε τους τρόπους με τους οποίους λειτουργεί η εταιρεία της, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή ατμοσφαιρικών LIDAR. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακή τεχνολογία απομακρυσμένης παρακολούθησης, μέσα από την οποία μπορούν να εξυπηρετηθούν πολύ σημαντικές λειτουργίες, όπως η μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ή η άμεση αντιμετώπιση μιας δασικής πυρκαγιάς.

Ο Ευάγγελος Αγγελόπουλος, Co-Founder της Fuelics από την πλευρά του εστίασε στις λύσεις «έξυπνης» πόλης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους έξυπνους αισθητήρες, τους οποίους τοποθετεί η εταιρεία του σε δεξαμενές καυσίμων, εργαλείο που εκτός από το ότι βοηθά στον έλεγχο της κατανάλωσης, δίνει τη δυνατότητα ανάλυσης δεδομένων με ακρίβεια, αλλά και πρόληψης ατυχημάτων. Παράλληλα, μίλησε και για λύσεις τεχνολογίας που προσφέρει η εταιρεία του, σχετικά και με άλλες μορφές ενέργειας, καθώς και για τους αντίστοιχους αισθητήρες που τοποθετούνται σε θέσεις στάθμευσης ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο Θοδωρής Παππάς, General Manager της ETHER, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην έξυπνη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας, τονίζοντας πως η σωστή μέτρηση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ορθή εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον ανέπτυξε το κομμάτι των φωτοβολταϊκών, εξαίροντας τα αποτελέσματα της χρήσης τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για την πιο έξυπνη επένδυση που μπορεί να κάνει μια επιχείρηση.

Τέλος, ο Χρήστος Στεφανέσκου, System Engineer της Fortinet, λαμβάνοντας το λόγο, παρομοίασε τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι, για κάθε επιχείρηση. «Ψηφιακός μετασχηματισμός σημαίνει και ψηφιακό ρίσκο», σημείωσε χαρακτηριστικά, θέλοντας να τονίσει πως όσο πιο προηγμένη είναι μια επιχείρηση ψηφιακά, τόσο μεγαλύτερες απειλές αντιμετωπίζει από επιθέσεις και για αυτό οφείλει να θωρακίζεται, με τις κατάλληλες τεχνολογίες και εφαρμογές που θα μπορέσουν να του παρέχουν ασφάλεια.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr