NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: AI is here - Where are we​

Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: AI is here - Where are we​

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Μαρτίου, στο Theater at ACS Athens, η συζήτηση εμπειρογνώμων που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, και η Επιτροπή Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με το ACS Athens και το Ινστιτούτο του.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εξέχουσες προσωπικότητες από το εκπαιδευτικό και επιχειρηματικό οικοσύστημα. Σημεία αναφοράς για τον διάλογο που αναπτύχθηκε απετέλεσαν οι τοποθετήσεις των Michael Kratsios, Managing Director, Scale AI / 4th Chief Technology Officer of the USA (2017-2021) και Christian Talbot, President & CEO, Middle States Association Commissions on Elementary and Secondary School. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος Απόστολος Μαγγηριάδης.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την διεισδυτική ανταλλαγή απόψεων, δίνουν σημαντική τροφή για σκέψη και περαιτέρω επεξεργασία.

Συγκεκριμένα:

  • Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αποτελεί κάτι καινοφανές. Διαβιώνουμε δίπλα της και επωφελούμαστε από αυτή τα τελευταία χρόνια, από το Siri και την Alexa, έως και το προβλέψιμο κείμενο.
  • H ένταση ενδιαφέροντος για την Τεχνητή Νοημοσύνη συνδέεται και με την σημαντική τεχνολογική αναβάθμιση, η οποία δημιουργεί και τις προϋποθέσεις αξιοποίησης μεγάλου όγκου δεδομένων ικανού να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.
  • · Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει αλλάξει τα πάντα και οι λύσεις που προσφέρει είναι εντυπωσιακές. Οι κυρίαρχες δυνάμεις του επόμενου αιώνα θα αποτελούνται από εκείνους που, αυτή τη δεκαετία, θα έχουν καταφέρει «να κατακτήσουν» την Τεχνητή Νοημοσύνη.
  • Η Τεχνητή Νοημοσύνη, αντικατοπτρίζει τις προκαταλήψεις και τους υποθετικούς ισχυρισμούς της κοινωνίας μας καθώς και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα «εργαλείο», που δημιουργήθηκε και ελέγχεται από τον άνθρωπο.
  • Το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης, εξαρτάται από τον άνθρωπο και τον τρόπο που την εκπαιδεύουμε να λειτουργεί, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το 2045, θα είναι ένα δισεκατομμύριο φορές πιο έξυπνη από κάθε άνθρωπο.
  • Οι εκπαιδευτικοί, τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην προετοιμασία των νέων ανθρώπων, ώστε να διαβιώνουν, σε ένα περιβάλλον που θα προσδιορίζεται έντονα από την Τεχνητή Νοημοσύνη, με ανεπτυγμένη αίσθηση του ρόλου τους ως πολίτες.
  • Η διαμόρφωση μαθητών οι οποίοι θα διαθέτουν κριτική σκέψη, δημιουργικότητα και ηθικό σκεπτικό θα τους βοηθήσει να προσαρμοστούν ταχύτερα σε αυτό το νέο και διαρκώς μεταβαλλόμενο οικοσύστημα.
  • Το ανθρώπινο γένος είναι πιο ισχυρό συνδυαστικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη, παρά σε μια σχέση αντιπαλότητας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή μας και όχι για να δημιουργούνται αγκυλώσεις. Είναι σημαντικό, οι άνθρωποι να «κρατούν τα ηνία» στη σωστή χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
  • Η έλλειψη επαρκούς διακυβέρνησης και πολιτικών μπορεί να δημιουργήσει έναν δικαιολογημένο φόβο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία ωστόσο, έχει τις προοπτικές να επαναπροσδιορίσει την κοινωνία προς το καλύτερο. Αν όμως αφεθεί ανεξέλεγκτη, οι συνέπειες θα είναι αρνητικές σε ένα ευρύ φάσμα που ξεκινάει από την εργασιακή αναταραχή, τις προκαταλήψεις και διακρίσεις και φτάνει έως και την παραβίαση της ιδιωτικότητας.
  • Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου τα πάντα είναι εφικτά. Οι αποφάσεις που παίρνουμε σήμερα θα επηρεάσουν το μέλλον μας, για αυτό θα πρέπει να διέπονται από την ηθική. Αρχικά, θα πρέπει να ξεπεράσουμε τον φόβο ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προξενήσει βλάβη στην ανθρωπότητα, διαμορφώνοντας την επόμενη γενιά με την κατάλληλη νοοτροπία καινοτομικής και όχι φοβικής αντιμετώπισης της τεχνολογίας.

Ο Νικόλαος Μπακατσέλος, Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, δήλωσε: “Μετά την επανάσταση που προκάλεσε η εφαρμογή Chat GPT, η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται για μία ακόμα φορά στο προσκήνιο. Η ικανότητα του αναλογικού κόσμου – της μηχανής – να απαντά και να επιχειρηματολογεί προσομοιάζοντας σε τέτοιο βαθμό τον φυσικό κόσμο – τον άνθρωπο – εντυπωσιάσει και σοκάρει. Καλούμαστε λοιπόν να καθορίσουμε τη θέση μας και ως εκ τούτου το μέλλον μας. Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ηγείται του διαλόγου και θέτει καίρια ερωτήματα σχετικά με το τι συνεπάγεται η ευρεία είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή μας. Με γνώμονα την κοινωνική σταθερότητα και την οικονομική βιωσιμότητα, αλλά και επιδεικνύοντας την απαραίτητη ενσυναίσθηση, αναδεικνύει τις διαφορετικές πτυχές αυτής της νέας πραγματικότητας στην εκπαίδευση, την εργασία, και την καθημερινότητα όλων μας”.

Από την πλευρά της, η Δρ. Πέγκυ Πελώνη, President, ACS Athens, ανέφερε: “Η εκπαίδευση έχει κυρίαρχο ρόλο στην προετοιμασία των νέων για το μέλλον με την τεχνητή νοημοσύνη. Καλούμε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να συμμετάσχουν σε αυτόν τον διάλογο, διότι είναι ευθύνη μας να δώσουμε την πρέπουσα προσοχή σε αυτές τις αλλαγές. Ο χώρος της εκπαίδευσης είναι το ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη και απόκτηση αυτής της νοοτροπίας. Θέλουμε οι νέοι να βλέπουν τους εαυτούς τους ως ενεργούς πολίτες με υψηλό το αίσθημα της ενσυναίσθησης, ικανούς να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της ζωής. Αυτή είναι η νοοτροπία στην οποία και επενδύουμε (Conscious Citizenship)”.

Η Carla Tanas, Dean, The Institute of ACS Athens, σημείωσε: “Έχουμε εισέλθει σε μια εποχή όπου οι μηχανές έχουν μετατραπεί σε “υψηλής διανόησης” συνεργάτες, φέρνοντας πολλά πλεονεκτήματα με κύριο την ελαχιστοποίηση του ανθρώπινου λάθους και τη μείωση της ανθρώπινης ανάληψης κινδύνων - και η συνεισφορά τους θα αυξάνεται όλο και περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Αλλά με τη μεγάλη αλλαγή έρχεται και η μεγάλη ευθύνη. Αυτό που θα πρέπει όλοι να έχουμε κατά νου είναι οι προκλήσεις και οι ηθικοί προβληματισμοί που συνοδεύουν την τεχνητή νοημοσύνη, όπως η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, οι απειλές για την ασφάλεια και η απώλεια ανθρώπινων θέσεων εργασίας. Η συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και της βιομηχανίας είναι ζωτικής σημασίας, καθώς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν ζωτικό ρόλο στην καθοδήγηση των μαθητών για την ανάπτυξη της ταυτότητας, του χαρακτήρα και των θεμελιωδών αξιών τους”.

Η Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας, Εκπαίδευσης και Επιχειρηματικότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, δήλωσε: “Γίνεται σταδιακά σαφές σε όλους μας ότι το μέλλον οικοδομείται διαρκώς πάνω σε νέες συνθήκες και δεδομένα διαμορφώνοντας ένα νέο πλαίσιο στο οποίο θα κληθούμε να ζήσουμε, να εργαστούμε και να δημιουργήσουμε. Η επιτροπή μας, η οποία κινείται στο τρίπτυχο εκπαίδευση, καινοτομία και επιχειρηματικότητα, αφουγκράζεται τόσο τη δυναμική αυτή του μέλλοντος όσο και την ζώσα πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που επιδιώκει να βρει τον βηματισμό της μέσα σε εργαλεία, εφαρμογές και καινοτομικές προτάσεις ενσωματώνοντας τες στην καθημερινότητα των μαθητών, πολιτών και των εργαζόμενων”.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr