NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Α. Αθανασόπουλος, Eurobank: Πέντε κύριες συνιστώσες για τον ελληνικό τουρισμό

Α. Αθανασόπουλος, Eurobank: Πέντε κύριες συνιστώσες για τον ελληνικό τουρισμό

Πέντε βασικές συνιστώσες για τον σχεδιασμό νέων προϊόντων με στόχο την ενίσχυση και την ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού προέκρινε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Ανδρέας Αθανασόπουλος σε ημερίδα που διοργάνωσε η Τράπεζα σε συνεργασία με τον ΙΝΣΕΤΕ.

Στους στόχους, μεταξύ άλλων οι συμπληρωματικές αγορές που δεν έχουν μερίδιο στην Ελλάδα, όπως είναι ο τουρισμός ευεξίας που απαιτεί οργάνωση και τεράστιες βελτιώσεις υπηρεσιών στην Ελλάδα, με συμπράξεις φορέων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και ο οικοτουρισμός. Στο πρόγραμμα ενίσχυσης του ελληνικού τουρισμού είναι και η ενίσχυση των βασικών αγορών, όπως είναι ο ήλιος και θάλασσα, ο ναυτικός τουρισμός σε Περιφέρειες της Ελλάδας με χαμηλή διείσδυση αλλά και που οι προορισμοί ανήκοντες στις Περιφέρειες εμφανίζουν προοπτικές ανάπτυξης.

Η έννοια του τουρισμού ευεξίας

andreas_athanasopoulos_eurobank.JPG?mtime=20230321155011#asset:405073


Στις πέντε συνιστώσες περιλαμβάνονται, όπως προαναφέρθηκε στην εισαγωγή ο σχεδιασμός υπηρεσιών / προϊόντων ευεξίας. Προκειμένου να μην υπάρξει παρερμηνεία, ο τουρισμός ευεξίας περιλαμβάνει ένα ευρύ σύνολο υπηρεσιών, όπως είναι η διαμονή σε ένα κατάλυμα στην φύση, το οικοσύστημα γύρω από το κατάλυμα, οι υπηρεσίες και υποδομές που παρέχει η Περιφέρεια και που όλες αυτές οι συνιστώσες οδηγούν τον τουρίστα σε μία ισορροπία μεταξύ αυτών που αναμένει να συναντήσει και αυτά που προσφέρονται από τον προορισμό.

Από τον ΙΝΣΕΤΕ, στην ημερίδα έγινε αναφορά προορισμού ευεξίας στην Γερμανία που καλύπτει αυτές τις ανάγκες, ενισχύοντας έτσι την συμπληρωματική αγορά τουρισμού, αλλά και παράδειγμα αρχαιολογικών προορισμών στην Ελλάδα που βρίσκονται, όπως υπογραμμίστηκε σε πολύ κακή κατάσταση, πετυχαίνοντας τα αντίθετα αποτελέσματα και προσώρας, καθιστώντας την Ελλάδα εκτός ανταγωνισμού στον τομέα αυτό.

Ωρολογιακή βόμβα για μία επιχείρηση τα λάθος άτομα

Η δεύτερη συνιστώσα σύμφωνα με την Eurobank είναι η βελτίωση των ψηφιακών υποδομών σε ό,τι αφορά του πελάτες, την τιμολόγηση, τις κρατήσεις και την εφοδιαστική αλυσίδα. Η τρίτη συνιστώσα είναι ο συσχετισμός του ενεργειακού κόστους με τον κύκλο εργασιών ενός για παράδειγμα ξενοδοχείου. Για να αντιμετωπιστεί αυτό χρειάζονται επενδύσεις που να συνάδουν με τους κανονισμούς και τα πρότυπα των παραγόντων ESG. H τέταρτη συνιστώσα είναι η εύρεση και στελέχωση κατάλληλου ανθρωπίνου δυναμικού. Η υποστελέχωση ή στελέχωση ακατάλληλων ανθρώπων σε θέσεις εργασίας τονίστηκε λειτουργεί ως μία ωρολογιακή βόμβα για την επιχείρηση. Τέλος, η πέμπτη συνιστώσα είναι ο σχεδιασμός και η επέκταση του οικοσυστήματος του τουρισμού.

ΙΝΣΕΤΕ: Ανάπτυξη του τουρισμού με σχέδιο και συνδυασμένα προϊόντα

Από την πλευρά του ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ Αρης Ικκος παρουσίασε το εθνικό μοντέλο ανάπτυξης του τουρισμού που προκρίνει ο ΣΕΤΕ που σχετίζεται με την ανάπτυξη του τουρισμού με σχέδιο, συνδυασμένα προϊόντα με συνδυασμένες επενδύσεις σε αγορές και προορισμούς στόχους. Διευκρίνισε μεταξύ άλλων ότι τα κύρια προϊόντα του ελληνικού τουρισμού: είναι ο ήλιος και η θάλασσα με τζίρο 226 εκατομμύρια ευρώ, ο ναυτικός τουρισμός με τζίρο 34 εκατομμύρια ευρώ, ο πολιτιστικός τουρισμός με τζίρο 107 εκατομμύρια, ο αστικός τουρισμός με τζίρο 165 εκατομμύρια, ο επαγγελματικός τουρισμός, τουρισμός συνεδρίων, κινήτρων με 89 εκατομμύρια ευρώ.

Συμπράξεις για να μπει ο τουρισμός ευεξία στην αγορά

Εκτός των αγορών βρίσκεται η Ελλάδα στον αγροτουρισμό, οινοτουρισμό, γαστρονομικό τουρισμό και τουρισμό ευεξίας. Προκειμένου να υπάρξει μία αρχικά υπολογίσιμη αγορά θα πρέπει να υπάρξουν συνέργειες και συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Στόχος για τον ΙΝΣΕΤΕ το 2023 να αυξηθούν τα έσοδα από τον τουρισμό όχι οι αφίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι η απόκλιση των εισπράξεων στον τουρισμό το 2022 σε σχέση με το 2019 -έτος αναφοράς, ήταν -3%. Η απόκλιση αυτή οφείλεται στην Ρωσία και την κρουαζιέρα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr