NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Εργασία: Οι αποδοχές, οι παροχές... και οι αλλαγές μετά την πανδημία

Εργασία: Οι αποδοχές, οι παροχές... και οι αλλαγές μετά την πανδημία

​Στοιχεία που αφήνουν ικανοποιητικά μηνύματα στην αγορά παρουσιάζει τελευταία έρευνα της KPMG για τις αποδοχές και τις παροχές σε εργαζόμενους και στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Αν και δεν έχει εκτιμηθεί ο απόηχος των τελευταίων εξελίξεων σε χρηματαγορές και τράπεζες, η δυσκολίες της 3ετίας που μας πέρασε φαίνεται πως ανήκουν στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ελληνικών και πολυεθνικών ομίλων από όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας (λιανεμπόριο, καταναλωτικά προϊόντα, υψηλή τεχνολογία, ασφαλιστικές, φαρμακευτικές), το 78% των επιχειρήσεων έδωσαν αυξήσεις σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων το 2022 με το ποσοστό των αυξήσεων να κινείται στο 2.1%.

Την ίδια ώρα, το ποσό που δόθηκε ως bonus απόδοσης συνολικά το 2022 ανήλθε κατά μέσο όρο στο 9% των συνολικών ετήσιων βασικών αποδοχών.

Επίσης, 6 στις 10 επιχειρήσεις παρέχουν ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, με το 80% αυτών να παρέχει τέτοια προγράμματα στους εργαζόμενους ταυτόχρονα με την πρόσληψή τους. Ειδικότερα, 88% και 96% των επιχειρήσεων προσφέρουν προγράμματα ασφάλισης ζωής και υγείας αντίστοιχα.

Τι άλλαξε τελικά μετά πανδημία;

Με την πανδημία να μεταβάλει τα δεδομένα στους χώρους και τρόπους εργασίας, η έρευνα κάλυψε το θέμα του υβριδικού μοντέλου εργασίας - που συνδυάζει εργασία από το σπίτι και το γραφείο - και ανέδειξε ότι:

  • 7 στις 10 εταιρείες προχώρησαν ή θα προχωρήσουν σε υβριδικό μοντέλο εργασίας.
  • Η μετάβαση στο υβριδικό μοντέλο διευκολύνεται με την προμήθεια από τις επιχειρήσεις επιπλέον εξοπλισμού, την εφαρμογή ψηφιακών λύσεων και την εκπαίδευση του προσωπικού σε νέα μέσα.
  • Το 35% των εταιρειών υλοποίησε ή σχεδιάζει να υλοποιήσει αλλαγές στους χώρους εργασίας, π.χ. hot-desking, προσαρμοζόμενο στο υβριδικό μοντέλο.

Αυξήσεις μεν... δεν καλύπτουν το αυξημένο κόστος ζωής ωστόσο

Πάντως το 2022 χαρακτηρίστηκε από τη σημαντική αισιοδοξία της αγοράς -αφήνοντας πίσω τη δύσκολη περίοδο των τριών τελευταίων ετών. Συνάμα, οι εταιρείες προβληματίστηκαν έντονα για την αύξηση του κόστους ζωής και τους τρόπους υποστήριξης των εργαζομένων τους.

Σύμφωνα με την κα Γεωργία Καλεμίδου, Director, People Services, Consulting, KPMG στην Ελλάδα, παρατηρούνται κάποιες αυξήσεις στις σταθερές αποδοχές – με διαφοροποίηση ανά κλάδο-, οι οποίες ωστόσο δεν είναι τόσο υψηλές ώστε να καλύψουν τις αυξήσεις στο κόστος ζωής καθώς και πρωτοβουλίες μεμονωμένης οικονομικής ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων για την υποστήριξή τους.


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr