NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Αντιμονοπωλιακή νομοθεσία: Αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις της ΕΕ στον κλάδο των ενεργειακών ποτών

Αντιμονοπωλιακή νομοθεσία: Αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις της ΕΕ στον κλάδο των ενεργειακών ποτών

Στις 20 Μαρτίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των ενεργειακών ποτών σε διάφορα κράτη μέλη.

Η Επιτροπή ανησυχεί ότι η εν λόγω εταιρεία ενδέχεται να έχει παραβιάσει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ, η οποία απαγορεύει τη δημιουργία καρτέλ και τις περιοριστικές επιχειρηματικές πρακτικές [άρθρο 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) και άρθρο 53 της Συμφωνίας για τον ΕΟΧ]. Η ελεγχόμενη εταιρεία ενδέχεται επίσης να έχει παραβιάσει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ που απαγορεύει την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης (άρθρο 102 της ΣΛΕΕ και άρθρο 54 της συμφωνίας για τον ΕΟΧ).

Οι υπάλληλοι της Επιτροπής συνοδεύονταν από τους ομολόγους τους από τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών όπου διενεργήθηκαν οι επιθεωρήσεις.

Οι αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις αποτελούν προκαταρκτικό βήμα σε μια έρευνα σχετικά με ύποπτες αντιανταγωνιστικές πρακτικές. Το γεγονός ότι η Επιτροπή διενεργεί τέτοιες επιθεωρήσεις δεν σημαίνει ότι η εταιρεία είναι ένοχη για αντιανταγωνιστική συμπεριφορά, ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της ίδιας της έρευνας. Η Επιτροπή σέβεται τα δικαιώματα υπεράσπισης, ιδίως το δικαίωμα ακρόασης των εταιρειών στις αντιμονοπωλιακές διαδικασίες.

Δεν υπάρχει νομική προθεσμία για την ολοκλήρωση των ερευνών σχετικά με την αντιανταγωνιστική συμπεριφορά. Η διάρκειά τους εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η πολυπλοκότητα κάθε υπόθεσης, ο βαθμός συνεργασίας των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων με την Επιτροπή και το εύρος της άσκησης των δικαιωμάτων υπεράσπισης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος επιείκειας της Επιτροπής, οι επιχειρήσεις που έχουν εμπλακεί σε μυστική σύμπραξη μπορούν να τύχουν απαλλαγής από πρόστιμα ή σημαντικής μείωσης των προστίμων με αντάλλαγμα την αναφορά της συμπεριφοράς και τη συνεργασία με την Επιτροπή καθ' όλη τη διάρκεια της έρευνάς της. Ιδιώτες και εταιρείες μπορούν να αναφέρουν καρτέλ ή άλλη αντιανταγωνιστική συμπεριφορά σε ανώνυμη βάση μέσω του εργαλείου καταγγελίας της Επιτροπής. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα επιείκειας της Επιτροπής και το εργαλείο καταγγελίας είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο της ΓΔ Ανταγωνισμού.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr