NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Έλλειψη Ταλέντου: Αφορά όλες τις επιχειρήσεις - η Ελλάδα και οι διεθνείς μέσοι όροι

Έλλειψη Ταλέντου: Αφορά όλες τις επιχειρήσεις -  η Ελλάδα και οι διεθνείς μέσοι όροι

To brain drain ήταν κάτι που απασχόλησε έντονα την ελληνική αγορά τα πρώτα χρόνια της πολυετούς ελληνικής κρίσης και οι προσπάθειες αντιστροφής αυτής της τάσης (brain regain) έχουν ενταθεί - με διάφορους τρόπους - έως και σήμερα. ​Προφανώς η εικόνα είναι καλύτερη, αλλά όχι και στα επιθυμητά επίπεδα.

Η έλλειψη ταλέντων θεωρείται το σημαντικότερο ζήτημα που απασχολεί όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου.

Η δυσκολία στην εύρεση ταλαντούχων στελεχών δεν είναι καινούριο φαινόμενο αλλά το πρόβλημα επιδεινώθηκε πολύ στα χρόνια της πανδημίας καθώς πολλοί εργαζόμενοι αποφάσισαν να αλλάξουν κλάδο που δραστηριοποιούνται, δημιουργώντας μεγάλες ανακατατάξεις στους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις.

Επίσης, παρατηρείται μια δυσκολία και στη διατήρηση του ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού με τις επιχειρήσεις να προσπαθούν να περιορίσουν τη διαρροή ταλέντου με συνεχείς εκπαιδεύσεις που αναβαθμίζουν τις δεξιότητες των εργαζομένων (upskilling).

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Adecco, η αγορά εργασίας δεν έχει ανακάμψει ακόμα πλήρως από τις αναταράξεις που επέφερε η πανδημία και η εκτίναξη του πληθωρισμού κάνει το μακροοικονομικό περιβάλλον δυσμενέστερο.

Συνεπώς, για να εξοπλιστούν οι επιχειρήσεις απέναντι στους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να υιοθετήσουν μια ξεκάθαρη στρατηγική διατήρησης ταλέντων με ισχυρά κίνητρα προς τους εργαζομένους τους.

8 στους 10 Έλληνες εργοδότες δεν βρίσκουν ταλαντούχα στελέχη;

Εντυπωσιακό και συνάμα ανησυχητικό είναι το γεγονός πως το 80% των εργοδοτών στην Ελλάδα δεν βρίσκει εξειδικευμένα ταλέντα, ένα στοιχείο που αποτελεί υψηλό ρεκόρ 10ετίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Ετήσιας Διεθνούς Έρευνας Έλλειψης Ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup για το 2023, η Ελλάδα πραγματικά κινείται στους διεθνείς μέσους όρους.

Το πρόβλημα φαίνεται πως είναι γενικευμένο σε παγκόσμιο επίπεδο: μεγαλύτερη δυσκολία (90%) εντοπίζουν οι εργοδότες στην Ταϊβάν, τη Γερμανία (86%), το Χονγκ Κονγκ (85%), την Πορτογαλία (84%) και το Πόρτο Ρίκο (83%) και μικρότερη στην Κολομβία (64%), τον Παναμά (66%), την Τσεχία (66%), τη Σλοβακία (68%) και το Μεξικό (69%).

Κάνουν οι εργοδότες κάτι για αυτό;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ManpowerGroup, το 60% των εργοδοτών επενδύουν στην εκπαίδευση του ήδη υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού τους, το 54% στη μόνιμη πρόσληψη νέων ταλέντων και το 45% επενδύουν σε περισσότερη τεχνολογία.

Επίσης, το 47% αναφέρουν ότι προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της έλλειψης ταλέντου, προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στον τόπο ή τον χρόνο εργασίας.

Από την άλλη πλευρά, το 14% είναι πρόθυμοι να προσλάβουν ταλέντα εκτός των συνόρων τους ειδικά για τους κλάδους Καταναλωτικά Αγαθά & Υπηρεσίες (Συμπεριλαμβάνεται ο Τουρισμός) και Υγεία & Βιο-επιστήμες.

Σοβαρές ελλείψεις σε Ενέργεια, Βιομηχανία... και πολλούς άλλους κλάδους

Μεγάλες φαίνονται οι δυσκολίες ανεύρεσης σε πολλούς κλάδους. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 96% των Ελλήνων εργοδοτών δηλώνει ότι δεν βρίσκει ταλέντα για τον κλάδο της Ενέργειας & των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, το 85% για τον κλάδο της Βιομηχανίας & Κατασκευών, το 84% για τον τομέα της Υγείας & Βιο-επιστημών, το 82% για τον κλάδο των Υπηρεσιών Επικοινωνίας.

Σοβαρές είναι οι ελλείψεις και σε άλλους κρίσιμους τομείς: το 81% δηλώνει για τον κλάδο της Πληροφορικής ενώ για τους κλάδους των Καταναλωτικών Αγαθών και Υπηρεσιών (περιλαμβάνεται και ο τουρισμός), των Χρηματοοικονομικών & Κτηματομεσιτικών και των Μεταφορών, Εφοδιαστικής Αλυσίδας & Αυτοκινητοβιομηχανίας τα ποσοστά είναι 70%, 68% και 65%, αντίστοιχα.








... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr