NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Θωρακισμένη με 9,5 δισ. η ελληνική οικονομία για το επόμενο 8μηνο, ενόψει των πολιτικών εξελίξεων

Θωρακισμένη με 9,5 δισ. η ελληνική οικονομία για το επόμενο 8μηνο, ενόψει των πολιτικών εξελίξεων

Η ελληνική οικονομία θα έχει την μεγαλύτερη ευκαιρία της για την αναπροσαρμογή της μέχρι το 2026 με 40+ δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η άκρως επιτυχημένη έκδοση (σε κεφάλαια και ποιότητα επενδυτών) του 5ετούς ομολόγου δημιούργησε ένα ανθεκτικό στρώμα 2,5 δισ. ευρώ για το διάστημα της εκλογικής περιπέτειας (δηλαδή μέχρι τον Σεπτέμβριο) το οποίο αναμένεται να εμπλουτιστεί με έσοδα 2 δισ. ευρώ από το εισόδημα και το ΦΠΑ της θερινής περιόδου ενώ υπάρχει βάσιμο ενδεχόμενο η Ελλάδα να πάρει επιπλέον 5 δισ. ευρώ από τα αδιάθετα κεφάλαια (δάνεια) του Ταμείου Ανάπτυξης που δεν απορροφήθηκαν από άλλα κράτη μέλη και θα κατευθυνθούν προς ενεργειακές επενδύσεις.

Αυτό σημαίνει ότι έχει κτιστεί ένα «στρώμα» κεφαλαιακής επάρκειας 9,5-10 δισ. ευρώ που μπορεί να κρατήσει την ελληνική οικονομία όρθια για τους επόμενους 8 μήνες κάτω απ’ οποιοδήποτε εκλογικό ενδεχόμενο. Όμως αυτό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι μέσα στα επόμενα 3 χρόνια (μέχρι το 2026) η ελληνική οικονομία θα έχει την ευκαιρία να λάβει και να αξιοποιήσει ένα τεράστιο κονδύλι ύψους 40 δις. Ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα κατευθυνθεί προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε Κράτος και επιχειρήσεις, την ενεργειακή αναπροσαρμογή και την περιβαλλοντική προστασία.

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία του ελληνικού κράτους, τα κεφάλαια για τον ανασχηματισμό οικονομίας και κοινωνίας δεν είχαν φτάσει συνδυαστικά στα 50 δισ. ευρώ σε διάστημα 4 ετών. Χωρίς να υπολογιστούν βέβαια και τα έσοδα των τακτικών προϋπολογισμών για δημόσιες επενδύσεις. Εναπόκειται στην πολιτική ηγεσία που θα προκύψει στα επόμενα χρόνια πως θα διαχειριστεί τα κεφάλαια αυτά.

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού – Ήρθε για να μείνει;

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή την περίοδο είναι ο κίνδυνος του παρατεταμένου πληθωρισμού. Αν συνεχιστεί για τους επόμενους 6 μήνες να βρίσκεται πάνω από το 6% για την Ελλάδα, τότε θα δημιουργήσει ένα νέο κύμα ακρίβειας που θα ταλαιπωρήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το 2024. Aυτό είναι το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σενάριο με μικρότερες πιθανότητες είναι να μειωθεί ο πληθωρισμός προς το 4% και να μετριαστεί το κύμα ακρίβειας. Αυτό που χρειάζεται η κυβέρνηση όμως είναι να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια που δεν αφήνει να μειωθεί η ακρίβεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr