NEWSFLASH...
TourismLab
ανάγνωση

Πως διαγράφεται το τουριστικό προϊόν και το μέλλον της Κρήτης

Πως διαγράφεται το τουριστικό προϊόν και το μέλλον της Κρήτης

Γερμανοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Ιταλοί, Σκανδιναβοί και Κινέζοι επιλέγουν την Κρήτη για τις διακοπές τους.

Με την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ προ των πυλών η Κρήτη, ο πρώτος Ελληνικός προορισμός που υποδέχεται το 20% των τουριστικών αφίξεων στην Ελλάδα, στέκει μπροστά σε μια νέα περίοδο ανάπτυξης.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κατάλογο των δέκα κορυφαίων προορισμών, που κατάρτισε η Mabrian Technologies (Ιανουάριος 2023, Travel Intelligence Services, Ταξιδιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, ανάλυση και πρόβλεψη τουριστικών τάσεων) η Κρήτη, βρίσκεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Όπως φαίνεται η Κρήτη θα είναι στη μόδα το 2023 χάρη στο μείγμα διακοπών που προσφέρει και περιλαμβάνει τουριστικά προϊόντα, αεροπορική συνδεσιμότητα και προσφορά ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

Παρακάτω αναφέρονται τα βραβεία που έλαβε η Κρήτη το 2022 για διάφορες δράσεις που έχει αναπτύξει.

Τourism Awards 2022 - Πέντε διακρίσεις για την Κρήτη (9 Μαϊου 2022)

Σε μία τελετή για τον Ελληνικό Τουρισμό που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, η Περιφέρεια κατέκτησε πέντε βραβεία, ορισμένα εκ των οποίων συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στην κατηγορία τους, επιβεβαιώνοντας τη συγκροτημένη, συνεπή και αποτελεσματική δουλειά της Περιφέρειας για την ανάδειξη και την συνεχή βελτίωση του τουριστικού προϊόντος του νησιού.

Ένας από τους κύριους λόγους στη συγκομοιδή όλων αυτών των βραβείων, θεωρείται ότι είναι η επιτυχία της Περιφέρειας Κρήτης στην υιοθεσία ενός συγκροτημένου στρατηγικού σχεδόυ για τον τουρισμό. Αυτό το σχέδιο το οποίο εκπόνησε και υλοποιεί με συνέπεια η Περιφέρεια τα τελευταία χρόνια, έχει φέρει ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα, ειδικά στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας. Είναι ενδεικτικό ότι, το β’ εξάμηνο του 2021, οι αεροπορικές αφίξεις ξένων επισκεπτών ανήλθαν στα 2,1 εκατομμύρια, φτάνοντας το 77% της «χρυσής χρονιάς» του 2019. Μάλιστα, οι εκτός υψηλής τουριστικής περιόδου μήνες ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, καθώς τον Σεπτέμβριο η αύξηση των αφίξεων εξωτερικού έφτασε το +108%, τον Οκτώβριο το +135%, το Νοέμβριο το +86% και το Δεκέμβριο το +224%.

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Κάθε ευρώ που επενδύουμε στη στήριξη του τουρισμού φέρνει πολλαπλάσια οφέλη για τους παραγωγικούς φορείς, τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες του κλάδου. Στρατηγικός μας στόχος είναι η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, προϋπόθεση αναγκαία για να πρωταγωνιστήσει η Κρήτη ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός τα επόμενα χρόνια. Ο τουρισμός στην Κρήτη είναι συνυφασμένος με αυθεντικές εμπειρίες, ποιότητα, ανοιχτόκαρδη φιλοξενία και σύγχρονες τουριστικές υποδομές. Το επιβεβαιώνουν οι βραβεύσεις της Περιφέρειας στα Tourism Awards 2022. Στη σύνθετη διεθνή συγκυρία και σε συνεργασία με όλους τους φορείς του τουρισμού, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε το brand name “Κρήτη” στο εξωτερικό, να υποστηρίζουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, να υλοποιούμε δράσεις επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν και συμβάλλουν στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας». Στην τελετή απονομής παραβρέθηκε και παρέλαβε τα βραβεία ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης.

tourism-business-awards-2022-crete.jpg?mtime=20230402150426#asset:407419


Η ανεξάρτητη κριτική επιτροπή ειδικών της φιλοξενίας των Tourism Awards 2022, που απαρτίζεται από πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες του τουρισμού και ειδικούς ανά τομέα αξιολόγησης επαγγελματίες, βράβευσε την Περιφέρεια Κρήτης στις εξής κατηγορίες:

  • Destinations: City break /Summer /Winter /Family /Cultural /Sports & adventure /Year-round: gold/platinum βραβείο για την καμπάνια «Crete. Sense The Authentic - Η Αυθεντική Κρήτη 365 μέρες τον χρόνο».
  • Website: gold βραβείο για το portal Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης.
  • Video content: silver βραβείο για το video περιεχόμενο «Crete. Sense The Authentic
  • Το πρόσωπο της Αυθεντικής Κρήτης».
  • Προστασία του φιλοξενούμενου /Προστασία του προσωπικού: bronze βραβείο για το πολυσύνθετο πλάνο επικοινωνίας «Περιφέρεια Κρήτης: Προτεραιότητα η ασφάλεια όλων μας».
  • Πολιτιστικός τουρισμός: bronze βραβείο για διαδραστικό παιχνίδι με αντικείμενο την προβολή του Πολιτιστικού Τουρισμού στην Περιφέρεια Κρήτης.

Η νέα στρατηγική τοποθέτηση της Περιφέρειας Κρήτης στον τουρισμό, μέσω της καμπάνιας «Crete. Sense the Authentic», υπό τη στρατηγική/δημιουργική καθοδήγηση της Choose Strategic Communications Partners και με την αρωγή της εταιρείας παραγωγής Indigoview, καλεί τον επισκέπτη να ανακαλύψει όλα όσα συνθέτουν τη μοναδική τουριστική εμπειρία της Κρήτης και τις τέσσερις εποχές του έτους. Βασική συνταγή, η αυθεντικότητά της, το χαρακτηριστικό που την διαφοροποιεί από όλους τους άλλους προορισμούς του πλανήτη και εγγυάται έναν πλούτο γνήσιων εμπειριών οι οποίες απλώνονται στην Άνοιξη, στο Καλοκαίρι, στο Φθινόπωρο και στον Χειμώνα, τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες το χρόνο.

Τη δημιουργία και ανανέωση του portal Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς και τη δημιουργία του διαδραστικού παιχνιδιού με αντικείμενο την προβολή του Πολιτιστικού Τουρισμού στην Περιφέρεια Κρήτης ανέλαβε η Αιγαίου Solutions.

Τα 4 videos που αποτυπώνουν την αλήθεια της Κρήτης 365 μέρες τον χρόνο

Περιπέτεια, Καλοκαίρι, Γεύση, Αυθεντικότητα. Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας, τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες τον χρόνο. Κεντρική ιδέα της καμπάνιας «Crete. Sense The Authentic» είναι η μοναδικότητα. Η μοναδικότητα της Κρήτης ως τουριστικού προορισμού. Και στις τέσσερις εποχές του χρόνου. Σε κάθε τομέα τουριστικής δραστηριότητας. Πάντα με αυθεντικότητα.

Τέσσερα videos -με τη ματιά του πολυβραβευμένου Κρητικού σκηνοθέτη, Θοδωρή Παπαδουλάκη και της εταιρείας παραγωγής IndigoView (Το Νησί, Κομάντα και Δράκοι κ.λπ. – συνολικά 70 βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ) και με τη στρατηγική και δημιουργική καθοδήγηση της Choose Strategic Communications Partners- προσέγγισαν υποψήφιους επισκέπτες από 20 χώρες. Περιπέτεια, από τα βαθιά φαράγγια, τα επιβλητικά τοπία, ως τα γοητευτικά βάθη του κρητικού βυθού, από τις χιονισμένες κορυφές του Ψηλορείτη, μέχρι τις υπέροχες παραλίες του Ξερόκαμπου. Καλοκαίρι, με τα χίλια χιλιόμετρα ακτογραμμής, τους αμμόλοφους, τις κρυμμένες παραλίες, τα φοινικοδάση, τα πευκόφυτα ακρογιάλια. Γεύση, από τα ενδημικά άγρια χόρτα και αρωματικά βότανα, τα εξαιρετικά γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά, το μοναδικό μέλι, μέχρι τους μπουμπουριστούς χοχλιούς, τα ξεροτήγανα, τα καλτσούνια και το γαμοπίλαφο. Αυθεντικότητα, μέσα από τα μάτια της Κρήτης, με όχημα τις αυτοβιογραφικές αφηγήσεις των ντόπιων, του ανεξάρτητου Κρητικού και της Κρητικιάς, που δίνουν σάρκα και οστά στην αυθεντική κρητική φιλοξενία.

Ένα πολυσύνθετο πλάνο ενεργειών επικοινωνίας το οποίο καλλιέργησε στη διεθνή κοινή γνώμη την εικόνα της Κρήτης ως του πλέον ασφαλούς τουριστικού προορισμού. Εστίασε αρχικά στον «έγκλειστο» Έλληνα και ξένο υποψήφιο επισκέπτη, μετά στον «φοβισμένο» επισκέπτη, στον «απελπισμένο» και «μπερδεμένο» εργαζόμενο ή επιχειρηματία του τουρισμού και, τέλος, στον τοπικό πληθυσμό. Όλες οι ταινίες έγιναν viral εξασφαλίζοντας περισσότερα από 2 εκατομμύρια οργανικά views και 7.000 shares.

Bravo Sustainability Awards 2022 (24 Ιουνίου 2022)

Μία πολύ σημαντική διάκριση απέσπασε η Περιφέρεια Κρήτης στην τελετή απονομής Bravo Sustainability Awards 2022, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Παλιάς Βουλής, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης Bravo Sustainability Week 2022, που διοργανώνεται από το QualityNet Foundation. H διάκριση αφορά τον Πυλώνα ΚΟΙΝΩΝΙΑ (BRAVO SOCIETY), για τη Δράση: «Μηχανισμός χαρτογράφησης (mapping) κοινωνικών υπηρεσιών, αναγκών και θυλάκων τοπικής αποστέρησης για τη χάραξη πολιτικών κοινωνικής ένταξης στην Περιφέρεια Κρήτης», του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης, η οποία υποστηρίζεται από το Εργαστήριο Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας (ΕΚΑΕΚΕ) του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στόχος της δράσης είναι η αποτύπωση του βαθμού ανταπόκρισης των πολιτικών στις ανάγκες επιμέρους κοινωνικών ομάδων και περιοχών στην Περιφέρεια Κρήτης μέσα από τη διαμόρφωση ενός σταθερού μηχανισμού εντοπισμού θυλάκων τοπικής αποστέρησης και διάγνωσης αναγκών. Απώτερος σκοπός της πρωτοβουλίας, είναι η χάραξη πολιτικών κοινωνικής ένταξης που θα συνεισφέρουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της Περιφέρειας Κρήτης, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες.

Η πρωτοβουλία μεταφέρει καινοτόμες πρακτικές στο πεδίο χάραξης κοινωνικής πολιτικής, αξιοποιώντας τη νέα τεχνολογία (Γεωπληροφοριακό Σύστημα Περιφέρειας Κρήτης/ GIS Crete). Συγκεκριμένα με τη χρήση του μηχανισμού:

A. εντοπίζονται μέσω δεικτών/εργαλείων και αποτυπώνονται σε διαδραστικούς χάρτες:

  • η τοπική αποστέρηση του πληθυσμού σε θέματα εισοδήματος, απασχόλησης, πρόνοιας/φροντίδας, στέγασης, εκπαίδευσης, υγείας, κ.α
  • οι υπηρεσίες που παρέχονται κατά τόπους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων φτώχειας και αποστέρησης που αντιμετωπίζουν άτομα και νοικοκυριά στην Κρήτη.

Β. γίνεται διάγνωση αναγκών σε τοπικό επίπεδο, στη βάση δεικτών υλικής αποστέρησης, εισοδήματος, ανισοτήτων, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Βραβείο στην Περιφέρεια Κρήτης από την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για την καλή συνεργασία και τον απεγκλωβισμό χιλιάδων κινέζων από την εμπόλεμη Λιβύη (26 Σεπτεμβρίου 2022)

Η Περιφέρεια Κρήτης βραβεύτηκε με τιμητική διάκριση από την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για την καλή συνεργασία και για την συμβολή της στο απεγκλωβισμό χιλιάδων Κινέζων πολιτών από την εμπόλεμη Λιβύη τον Φεβρουάριο του 2011. Η εκδήλωση με τίτλο «Τελετή βραβείων εξαιρετικής συνεισφοράς» έγινε στο κτίριο της Κινεζικής Πρεσβείας στην Αθήνα με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας.

Στην εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, παράλληλα με την Περιφέρεια Κρήτης βραβεύτηκαν 37 διακεκριμένοι Έλληνες από τους χώρους της πολιτικής, της επιστήμης, του αθλητισμού κ.α, για την συνεισφορά τους στην ενίσχυση της Ελληνοκινεζικής φιλίας.

20220926-_βραβειο-από-Κινα.jpg?mtime=20230402150425#asset:407418


Το Τιμητικό Βραβείο της Περιφέρειας Κρήτης με αποδέκτη τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, παρέλαβε ο εκπρόσωπος του, ο Εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης. Ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη κ. Φασουλάκης μετέφερε στον Πρέσβη που απένειμε το βραβείο, και στα στελέχη της Πρεσβείας, τον χαιρετισμό και τις ευχαριστίες του κ. Αρναουτάκη, ενώ σε δήλωση του, ανέφερε:

«Με πολύ χαρά παρέλαβα εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Κρήτης την τιμητική διάκριση που απένειμε η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στη Περιφέρεια Κρήτης και προσωπικά στον κ. Αρναουτάκη, για την συνεργασία που υπάρχει και για την αποτελεσματική συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης στον απεγκλωβισμό χιλιάδων Κινέζων πολιτών από την εμπόλεμη ζώνη της Λιβύης το 2011. Η Περιφέρεια Κρήτης στοχεύει περεταίρω στην ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα προς το κοινό όφελος, ενώ παράλληλα υπάρχει παραδοσιακά πολύχρονη φιλία».

Κρητική Διατροφή

Πολλές θετικές αναφορές της Κρήτης σε διεθνή πρωτοσέλιδα αφορούν στην "κρητική διατροφή". Μια διατροφή στην οποία φαίνεται να οφείλεται η μακροζωϊα αλλά και η καλή υγεία των κρητικών, όπως έχει αναφερθεί σε πολλές έρευνες.

Στ. Αρναουτάκης: «Στις προτεραιότητες μας η διαφύλαξη και ανάδειξη της άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης» (28 Αυγούστου 2022)

Με επιτυχία η έναρξη του πιλοτικού θεσμού «Κρητικού Διατροφικού Πολιτισμού. Γη, Τροφή, Υγεία» στην Επισκοπή. Υπογραφή συνεργασίας με Τοσκάνη και Καλαβρία

Η διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κρήτης είναι στις βασικές προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης, τόνισε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στην εκδήλωση για τον πιλοτικό θεσμό του «Κρητικού Διατροφικού Πολιτισμού. Γη, Τροφή, Υγεία», ο οποίος έχει ως κυρίαρχο στόχο την ανάδειξη της διατροφικής κληρονομιάς της Κρήτης.

Στην επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων που έγινε στην Επισκοπή Ηρακλείου παρουσία θεσμικών εκπροσώπων, εκθετών και πολιτών, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι, πρόκειται για έναν σημαντικό θεσμό, ο οποίος αναδεικνύει την κρητική διατροφή, την παραγωγή των ποιοτικών προϊόντων, τον πολιτισμού της υπαίθρου, ως ένα ενιαίο πολιτισμικό αγαθό, το οποίο διαμορφώνεται μέσα από τις τοπικές διατροφικές συνήθειες και παραδόσεις, συγκροτώντας παράλληλά ένα δίκτυο υλικών και άυλων πολιτισμικών εκφάνσεων και μια μακραίωνη παραγωγική ταυτότητα βαθιά ριζωμένα στο χρόνο. Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην ποιότητα, την ταυτότητα και στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, το τρίπτυχο που προωθεί η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική σύμπραξη,προσθέτοντας, πως: “οι πολιτικές παρέμβασης της Περιφέρειας Κρήτης, αναφορικά με την Κρητική Διατροφή και τη διασύνδεσή της με τους υπόλοιπους παραγωγικούς πυλώνες, την αντιμετωπίζουν ως μια κοινωνική πρακτική, ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσης, πρακτικών και παραδόσεων, που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, μέσα στο χρόνο και στο χώρο, παραμένοντας στενά συνδεδεμένη με την ιστορία και την παράδοση, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα.”

Ο Περιφερειάρχης συνεχάρη τους διοργανωτές και όλους τους συμμετέχοντες στη διοργάνωση, όπως επίσης συνεχάρη και χαιρέτησε τη συνεργασία με τον «Πλοηγό» και τους Δήμους της Κρήτης, αλλά και την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με την Ένωση των πιο Όμορφων χωριών της Τοσκάνης και την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Καλαβρίας. Ο κ. Αρναουτάκης είχε επίσης συνάντηση με τα μέλη των αντιπροσωπειών και την επικεφαλής Ιταλίδα Δήμαρχο. Ο Περιφερειάρχης, πρόσθεσε, ότι “μέσα από αυτή την πρωτοποριακή συνεργασία, θα αναδειχθεί το γεγονός ότι ο διατροφικός πολιτισμός, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης λαών και κοινωνιών, ένας Πολιτισμός με υπερτοπικά και διαχρονικά χαρακτηριστικά.”

Στην επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων του πιλοτικού θεσμού, παράλληλα με τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος καθώς υπήρξαν και τοποθετήσεις του προέδρου της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ Χάρη Ροδιτάκη για το περιεχόμενο και τους στόχους του θεσμού «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη, Τροφή, Υγεία» και του αν. καθηγητή του πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργου Νικολακάκη με θέμα «Κρητικός διατροφικός πολιτισμός. Με ονειροπόλο βλέμμα». Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η υπογραφή συνεργασιών μεταξύ της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ και φορέων της Ιταλίας, την «Ένωση των πιο Όμορφων Χωριών της Τοσκάνης» και την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Καλαβρίας. Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Γιώργος Πιτσούλης, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ο Αντιδήμαρχος Χερσονήσου Γιώργος Μπαγουράκης, ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, ο π. Δήμαρχος Μανολης Λαδομένος, άλλοι θεσμικοί εκπρόσωποι, εκθέτες προϊόντων και πολίτες.

Η αξία της κρητικής διατροφής στην υγεία στο επίκεντρο του πρώτου επιστημονικού συνεδρίου του Ελληνικού Κέντρου Αριστείας Υγείας και της Grecotel - Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης (7 Νομεβρίου 2022)

Η αξία της κρητικής διατροφής αλλά και του τρόπου ζωής που έχει βαθιές «ρίζες» στο νησί, αποτελεί επί σειρά ετών αντικείμενο επιστημονικών μελετών και βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων ανά τον κόσμο, με δεδομένα τα οφέλη στην υγεία και την ευεξία.

Η βιωματική προσέγγιση του κρητικού τρόπου ζωής παλαιότερων δεκαετιών που ανέδειξαν τα παραπάνω οφέλη στην υγεία του πληθυσμού της Κρήτης, σε συνδυασμό με επιστημονικά δεδομένα από 25 καταξιωμένους επιστήμονες κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου, αποτέλεσαν τον «πυρήνα» του πρώτου συνεδρίου που έγινε στο ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace με θέμα «Κρητικός Τρόπος Ζωής: Μεσογειακή Παράδοση & Εφαρμογές στη σύγχρονη εποχή».

Το συνέδριο διοργάνωσαν το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία και ο Όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel. Έγινε με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτηςκαι των Υπουργείων Τουρισμού, Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στη σχετική συνέντευξη τύπου μίλησαν ο Διευθυντής Λειτουργίας της Grecotel Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης και o Καθηγητής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard Δρ. Στέφανος Κάλης.

Το συνέδριο εστίασε στην εφαρμογή της κρητικής διατροφής στη σύγχρονη ζωή και αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη δράση από τις πολλές που προγραμματίζονται για το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας Υγείας και Ευεξίας, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία για την ανάδειξη και προβολή της Κρήτης και του τρόπου ζωής των κρητικών ως πρότυπο ευζωίας. Μέσα από το συνέδριο που πλαισιώθηκε από πλήθος παράλληλων δράσεων, αναδείχθηκαν σημαντικά επιστημονικά δεδομένα καθώς και τα πολυδιάστατα οφέλη μέσα από τη βιωματική προσέγγιση του κρητικού τρόπου ζωής και του πλούτου της Κρητικής Γης.

Στο συνέδριο,συμμετείχαν ως ομιλητές, κορυφαίοι καθηγητές υγείας και ευεξίας από το Χάρβαρντ και άλλα γνωστά πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ελλάδας και το πρόγραμμα περιελάμβανε ομιλίες και στρογγυλά τραπέζια με βιωματικές εμπειρίες, εκδρομές, γευσιγνωσίες αλλά και γνωριμία των συμμετεχόντων με τα τοπικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και επιχειρηματιών της Αμερικής. Ανάμεσα στις δράσεις που πλαισίωσαν το επιστημονικό συνέδριο, ξεχωριστή παρουσίαση έγινε στο ξενοδοχείο Grecotel Caramel, που έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν, να γευτούν και να μάθουν για τα τοπικά προϊόντα. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα μέσα από τις παράλληλες εκδηλώσεις να γευτούν το κρητικό ελαιόλαδο μέσα από την υψηλών προδιαγραφών γευσιγνωσία και την συμμετοχή της ειδικού κας Ελευθερίας Γερμανάκη , και να δοκιμάσουν τρεις χαρακτηριστικές ποικιλίες ελιάς της Κρήτης. Στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετείχε και ο σύνδεσμος εξαγωγέων Κρήτης προκειμένου τόσο οι επαγγελματίες της Αμερικανικής αγοράς όσο και οι επιχειρηματίες του νησιού να έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για τις προοπτικές εξαγωγών αλλά και τον πλούτο των Κρητικών προϊόντων. Παράλληλα, μέσα από επισκέψεις στους χώρους της Ιεράς Μονής Αρκαδίου και την ξενάγηση, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα θεματικό δείπνο με θέμα την νηστεία που αποτέλεσε το θεμέλιο του υγιεινού τρόπου ζωής κατά το παρελθόν. Στο επίκεντρο των δράσεων του συνεδρίου, ήταν και η επίσκεψη στην φάρμα Agreco που αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα της διασύνδεσης του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα. Τέλος, οι εργασίες του συνεδρίου περιέλαβαν και την επίσκεψη και στην Π.Ε Χανίων με παράλληλες ξεναγήσεις σε χώρους υψηλού ενδιαφέροντος για τα τοπικά προϊόντα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο καθηγητής τουπανεπιστημίου του Ηarvard, Δρ Στέφανος Κάλλης, Παθολόγος, Επιδημιολόγος, Γιατρός Εργασίας και Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ηarvard, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου αναφέρθηκε στο ακαδημαϊκό υπόβαθρο του συνεδρίου και το ελληνικό κέντρο αριστείας τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας στοχεύει να προωθήσει τον υγιεινό τρόπο ζωής των παππούδων μας με την Κρητική παράδοση σαν πρότυπο. αναγνωρίζοντας ότι η Κρητική διατροφή είναι η κορωνίδα της Ελληνικής, αυτό που σήμερα λέμε Μεσογειακή Διατροφή και είναι η παραδοσιακή Ελληνική διατροφή, όρος που γεννήθηκε από τη μελέτη επτά χωρών για τα καλά αποτελέσματα του πληθυσμού της κρήτης των δεκαετιών από το 1950 έως το 1980. Στην ουσία, η μεσογειακή διατροφή έχει ως πρωτότυπη την κρητική διατροφή. Η αποστολή μας σαν κέντρο είναι απλή αλλά είναι και δύσκολη. Είναι απλή με την έννοια ότι πρέπει να γυρίσουμε στην αρχαία φιλοσοφία μέτρον άριστον και ταυτόχρονα στην κοινή λογική των παππούδων μας. Είναι δύσκολη όμως γιατί στη σύγχρονη πραγματικότητα έχουμε ξεφύγει πολύ από αυτή και το μέτρον άριστον αλλά και την κοινή λογική και τον τρόπο ζωής των παππούδων μας. σήμερα, τρώμε μεγάλες μερίδες, πίνουμε άδειες θερμίδες σε αναψυκτικά, κοιμόμαστε λιγότερο, περπατάμε λιγότερο και το χειρότερο είναι ο τρόπος ζωής των παιδιών μας. Αντί τα παιδιά να παίζουν σήμερα σε γήπεδα, παίζουν με τάμπλετ και κινητά με πολύ σοβαρές συνέπειες. Το ερχόμενο συνέδριο μας επιτρέπει σε ακαδημαϊκό αλλά και σε ένα πανέμορφο και εορταστικό περιβάλλον και κλίμα να μάθουμε την παράδοση της κρήτης, για τις μελέτες των επτά χωρών και να ζήσουμε τον υγιεινό τρόπο ζωής με βιωματικές εμπειρίες στην αγκαλιά της κρητικής φιλοξενίας.».

Με τρία βραβεία επέστρεψε από την «World Travel Market 2022» τη μεγάλη τουριστική έκεθση του Λονδίνου η Περιφέρεια Κρήτης

"Καλύτερος προορισμός παραλίας", "Καλύτερη γαστρονομία" κι "Ένα από τα πιο επιθυμητά νησιά για τους Βρετανούς η Κρήτη" (10/11/2022).

Με δύο βραβεύσεις για την Κρήτη ολοκληρώθηκε η παρουσία της Περιφέρειας Κρήτης στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «World Travel Market 2022» του Λονδίνου, ενώ ακολούθησε μία ακόμα βράβευση από το παλαιότερο ταξιδιωτικό περιοδικό της Βρετανίας το Wanderlust.

Στο πλαίσιο της έκθεσης δόθηκαν τα βραβεία Greek Travel Awards σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε ο ΕΟΤ και για τα οποία είχε ψηφίσει η Βρετανική τουριστική αγορά, από τα οποία η Κρήτη απέσπασε δύο: Το Βραβείο “Best Beach Destination” που κέρδισε το νησί της Κρήτης και παρέλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησής Δρ. Κυριάκος Κώτσογλου καθώς και το βραβείο “Best Gastronomy” που κέρδισε η Π.Ε. Χανίων και παρέλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής.

20221116_ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ_ΛΟΝΔΙΝΟ_jpg.jpg?mtime=20230402150425#asset:407417


Επίσης σε άλλη εκδήλωση που οργανώθηκε στον Πύργο του Λονδίνου, από το παλαιότερο Βρετανικό Ταξιδιωτικό Περιοδικό Wanderlust, απονεμήθηκαν τα βραβεία του ομώνυμου οργανισμού. Η Κρήτη απέσπασε το βραβείο του τρίτου περισσότερο επιθυμητού νησιού της Ευρώπης, βραβείο το οποίο παρέλαβε ο κ. Κώτσογλου.

Η Περιφέρεια Κρήτης διοργάνωσε στο Λονδίνο δύο εκδηλώσεις, απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους, tour operators και bloggers. Το νησί παρουσιάστηκε αφενός ως ελκυστικός τουριστικός προορισμός και για τις τέσσερεις εποχές του έτους, αφετέρου ως γαστρονομικός προορισμός.

Η τουριστική έκθεση του Λονδίνου αποτελεί ετήσιο σημείο συνάντησης των εκπροσώπων της Διεθνούς Τουριστικής Αγοράς και η συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποιήθηκε με περίπτερο υψηλής αισθητικής (με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ) δίπλα στον εκθεσιακό χώρο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Το Κρητικό περίπτερο ήταν τόπος εμπορικών συναντήσεων των Κρητών Eπιχειρηματιών με τους συνεργάτες τους της Βρετανικής αλλά και της Διεθνούς Τουριστικής Αγοράς. Πραγματοποιήθηκαν επίσης συναντήσεις που είχαν ζητήσει φορείς του εξωτερικού με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Κρήτης μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των διοργανωτών.

Το περίπτερο της Κρήτης επισκέφτηκαν ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης.

Σε δήλωσή του ο κ. Καλογερής τονίζει: «Το 2022 αποτέλεσε μια ακόμα χρονιά ρεκόρ για τον Τουρισμό της Κρήτης ενώ και η επόμενη προδιαγράφεται εξίσου καλή. Φάνηκε από την έκθεση ότι ιδιαίτερα η Κρήτη, μπορεί και αντιμετωπίζει με επιτυχία ένα ολοένα αυξανόμενο ανταγωνισμό, κυρίως χάρη στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, κράτους, φορέων και επιχειρηματιών. Μέσα από τη συνεργασία γινόμαστε ένας ελκυστικότερος και βιωσιμότερος τουριστικός προορισμός».

Στην αντιπροσωπεία της Κρήτης συμμετείχαν επίσης οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη και Λευτέρης Κοπάσης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης, Νίκος Αλεξάκης, η Προϊσταμένη και το στέλεχος της Μονάδας Β2 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Κρήτης, Αναστασία Κυρίτση και Ελένη Μαστοράκη αντίστοιχα, ο Προϊστάμενος και το στέλεχος του Τμήματος Τουρισμού της Π.Ε. Χανίων, Μανόλης Βολικάκης και Αναστ. Διαμαντάκης αντίστοιχα, η Διπλωματούχος Ξεναγός, Ελευθερία Μανούσου και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τουρισμού Υπαίθρου – RURALTOUR και Ειδικός Σύμβουλος της ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ Hellas – Agrotourism, Νίκος Ασημιανάκης.

Βράβευση Περιφέρειας Κρήτης για την δράση της στην Κυκλική Οικονομία

Μια πολύ σημαντική διάκριση απέσπασε η Περιφέρεια Κρήτης για την επιτυχή της δράση στον τομέα της Κυκλικής Οικονομίας, με την βράβευσή της κατά την ολοκλήρωση του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου CIRCLE THE MED-THE MEDITERRANEAN FORUM, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο.

Το βραβείο παρέλαβε ο Γιώργος Αλεξάκης Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης επί Ευρωπαϊκών-Διεθνών Θεμάτων και Αντιπρόεδρος CPMR για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Όπως δήλωσε ο Γιώργος Αλεξάκης, «η Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί την πρωτοπόρα Ελληνική Περιφέρεια που εγκαινίασε δράσεις και έργα για την Κυκλική Οικονομία τα τελευταία χρόνια, ενεργοποιώντας τους τοπικούς φορείς και επαγγελματικούς κλάδους της Κρήτης. Για το σκοπό αυτό αξιοποιεί το περιφερειακό της χρηματοδοτικό πρόγραμμα, έχοντας παράλληλα εξειδικεύσει σχετικές επενδυτικές προτεραιότητες στην επικαιροποιημένη της Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης. Επιπλέον αξιοποιεί δεκάδες διαπεριφερειακές συνεργασίες μέσα από ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα για την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας από όλη την Ευρώπη».

Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας

Το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό την διάσωση, προβολή και διάδοση του προτύπου της Κρητικής Διατροφής αλλά και την πιστοποίηση χώρων εστίασης που προσφέρουν Κρητική Κουζίνα. Η δημιουργία της εταιρείας έρχεται να καλύψει την ανάγκη για συντονισμένη προβολή και προώθηση της Κρητικής Διατροφής και την προαγωγή των τοπικών προϊόντων, τόσο σε επίπεδο νησιού, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα και διεθνώς “Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας”. Ο στρατηγικός στόχος του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας είναι η ισόρροπη και αειφόρος ανάπτυξη της Κρήτης μέσω της συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών.

Τα χαρακτηριστικά της Κρητικής Διατροφής

Αν θέλαμε να αποτυπώσουμε αδρά τη διατροφή των Κρητικών στη δεκαετία του 1960, θα λέγαμε ότι πυρήνα της διατροφής αποτελούσαν τα τρόφιμα από φυτικές πηγές, ενώ τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης είχαν περισσότερο περιφερειακό χαρακτήρα. Σε γενικές γραμμές καταναλώνονταν εποχιακά τρόφιμα που υφίστανται ελάχιστη ή και καθόλου επεξεργασία, τα οποία ήταν προϊόντα της ευρύτερης περιοχής.

Φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, όσπρια, λαχανικά, ενδημικά άγρια χόρτα και αρωματικά φυτά, μη επεξεργασμένα δημητριακά και ξηροί καρποί, των οποίων την καλλιέργεια ευνοούσε το κλίμα της περιοχής, καταναλώνονταν σε αφθονία και αποτελούσαν τη βάση της διατροφής των Κρητικών την περίοδο αυτή. Γαλακτοκομικά προϊόντα καταναλώνονταν καθημερινά σε χαμηλές έως μέτριες ποσότητες. Πουλερικά και ψάρια καταναλώνονταν σε εβδομαδιαία βάση σε μέτριες ποσότητες, ενώ αντίθετα το κόκκινο κρέας καταναλωνόταν μόνο λίγες φορές μέσα στο μήνα. Τη βασική πηγή λίπους στη διατροφή αποτελούσε το ελαιόλαδο, το οποίο χρησιμοποιούνταν τόσο στις σαλάτες, όσο και στην παρασκευή των φαγητών, σε αντίθεση με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης στις οποίες καταναλώνονταν κυρίως ζωικά λίπη. Ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό της διατροφής της Κρήτης το 1960 ήταν η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, κυρίως με τη μορφή του κόκκινου κρασιού που συνόδευε τα γεύματα. Τέλος, σύνηθες καθημερινό επιδόρπιο αποτελούσαν τα φρέσκα φρούτα, ενώ διάφορα παραδοσιακά γλυκά με βάση το μέλι καταναλώνονταν λίγες φορές μέσα στην εβδομάδα (Willett et al. 1995; Kromhout et al. 1989; Simopoulos 2001).

Η Κρητική διατροφή ως τρόπος ζωής

Όταν αναφερόμαστε στην Κρητική διατροφή του 1960 θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι αυτή καταναλωνόταν σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο και αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι ενός συνολικότερου τρόπου ζωής. Πέρα από τις συγκεκριμένες επιλογές τροφίμων, διάφοροι άλλοι παράγοντες ενδεχομένως συνέβαλλαν στις ευεργετικές δράσεις της διατροφής αυτής στην ανθρώπινη υγεία.

Σωματική δραστηριότητα

Ένας από τους παράγοντες αυτούς είναι η σωματική δραστηριότητα, καθώς στη μελέτη των Επτά Χωρών φάνηκε ότι το 62% των ανδρών από την Κρήτη έκαναν έντονη σωματική δραστηριότητα καθημερινά, ενώ μόνο το 7% αυτών έκανε καθιστική ζωή ή μόνο κάποια ελαφριά δραστηριότητα. Η έντονη σωματική δραστηριότητα, η οποία σχετιζόταν με τις αναγκαστικές μετακινήσεις αλλά και το είδος της εργασίας, φαίνεται ότι συνέβαλλε και στα χαμηλά ποσοστά σωματικού λίπους των ανδρών από την Κρήτη σε σχέση με τους άλλους πληθυσμούς (Aravanis et al. 1970). Έτσι, ο συνδυασμός της Κρητικής διατροφής με την τακτική σωματική δραστηριότητα καθιστούσε εφικτή τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Σταθερές ώρες γευμάτων

Πέρα όμως και από την άσκηση, σημαντική παράμετρος του τρόπου ζωής των Κρητικών, αλλά και άλλων Μεσογειακών λαών, ήταν οι σταθερές ώρες των γευμάτων (Bellisle 2008). Τα τακτικά γεύματα που συμβαίνουν σε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα φαίνεται ότι βοηθούν τον οργανισμό να ρυθμίσει πιο αποτελεσματικά την πρόσληψη τροφής με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτονται οι ενεργειακές απαιτήσεις, χωρίς όμως να συμβαίνει υπερκατανάλωση φαγητού (Bellisle et al. 1997;de Castro 2007).

Τα γεύματα κομμάτι της κοινωνικής ζωής

Τέλος, είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα γεύματα αποτελούσαν αφορμή για τη συνεύρεση της οικογένειας, αλλά και για ευρύτερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, και αποτελούσαν μια ευχάριστη κοινωνική εμπειρία (Bellisle 2008). Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν λάβουμε υπόψη ότι σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων καταναλώνει φαγητό μπροστά στην τηλεόραση, συνήθεια η οποία σχετίζεται με υπερκατανάλωση φαγητού, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά (Bellisle et al. 2004;Stroebele et al. 2004;Francis & Bich 2006;Wiecha et al. 2006). Συγκεκριμένα για τα παιδιά έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης την ώρα του γεύματος είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που έχει συμβάλλει στην επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας (Gortmaker et al. 1996).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr