NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Η Κομισιόν ενέκρινε πρόταση για την ενίσχυση των ικανοτήτων στον κυβερνοχώρο στην ΕΕ

Η Κομισιόν ενέκρινε πρόταση για την ενίσχυση των ικανοτήτων στον κυβερνοχώρο στην ΕΕ

Σήμερα, η Κομισιόν ενέκρινε πρόταση για τον νόμο της ΕΕ για την ενίσχυση των ικανοτήτων στον κυβερνοχώρο στην ΕΕ. Η πρόταση θα υποστηρίξει τον εντοπισμό και την ευαισθητοποίηση απειλών και συμβάντων στον κυβερνοχώρο, θα ενισχύσει την ετοιμότητα των κρίσιμων φορέων, καθώς θα ενισχύσει την αλληλεγγύη, τη συντονισμένη διαχείριση κρίσεων και τις ικανότητες αντίδρασης στα κράτη-μέλη. Ο νόμος για την αλληλεγγύη στον κυβερνοχώρο καθιερώνει τις δυνατότητες της ΕΕ για να καταστήσει την Ευρώπη πιο ανθεκτική και αντιδραστική απέναντι στις απειλές στον κυβερνοχώρο, ενισχύοντας παράλληλα τον υφιστάμενο μηχανισμό συνεργασίας. Ακόμη, θα συμβάλει στη διασφάλιση ενός ασφαλούς ψηφιακού τοπίου για πολίτες και επιχειρήσεις και στην προστασία κρίσιμων οντοτήτων και βασικών υπηρεσιών, όπως νοσοκομεία και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Η Επιτροπή παρουσίασε επίσης μια ακαδημία δεξιοτήτων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων 2023, για να διασφαλίσει μια πιο συντονισμένη προσέγγιση για την κάλυψη του χάσματος ταλέντων στον κυβερνοχώρο, που αποτελεί προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης. Η Ακαδημία θα συγκεντρώσει διάφορες υπάρχουσες πρωτοβουλίες με στόχο την προώθηση των δεξιοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και θα τις καταστήσει διαθέσιμες σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα, αυξάνοντας έτσι την προβολή τους και ενισχύοντας τον αριθμό των ειδικευμένων επαγγελματιών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ασφάλειας, η ΕΕ δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι επιχειρήσεις προστατεύονται καλά, τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός σύνδεσης, καθώς και στην προώθηση ενός ανοιχτού, ασφαλούς και σταθερού κυβερνοχώρου. Ωστόσο, το αυξανόμενο μέγεθος, η συχνότητα και ο αντίκτυπος των συμβάντων στον κυβερνοχώρο αποτελούν σημαντική απειλή για τη λειτουργία των συστημάτων δικτύων και πληροφοριών και για την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά. Η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει επιδεινώσει περαιτέρω αυτήν την απειλή, μαζί με την πολλαπλότητα των παραγόντων που είναι ευθυγραμμισμένοι με το κράτος, εγκληματίες και χακτιβιστές που εμπλέκονται στις τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις.

Με βάση ένα ισχυρό στρατηγικό, πολιτικό και νομοθετικό πλαίσιο που είναι ήδη σε ισχύ, ο προτεινόμενος νόμος για την κυβερνοαλληλεγγύη της ΕΕ και η Ακαδημία Δεξιοτήτων για την Κυβερνοασφάλεια θα συμβάλουν περαιτέρω στην ενίσχυση της ανίχνευσης των απειλών στον κυβερνοχώρο, της ανθεκτικότητας και της ετοιμότητας σε όλα τα επίπεδα του οικοσυστήματος κυβερνοασφάλειας της ΕΕ.

Νόμος της ΕΕ για την αλληλεγγύη στον κυβερνοχώρο

Ο νόμος της ΕΕ για την κυβερνοαλληλεγγύη θα ενισχύσει την αλληλεγγύη σε επίπεδο Ένωσης για τον καλύτερο εντοπισμό, προετοιμασία και απάντηση σε σημαντικά ή μεγάλης κλίμακας περιστατικά κυβερνοασφάλειας, δημιουργώντας μια Ευρωπαϊκή Ασπίδα Κυβερνοασφάλειας και έναν ολοκληρωμένο Μηχανισμό Έκτακτης Ανάγκης στον κυβερνοχώρο.

Για τον γρήγορο και αποτελεσματικό εντοπισμό σημαντικών απειλών στον κυβερνοχώρο, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ασπίδας Κυβερνοασφάλειας, η οποία είναι μια πανευρωπαϊκή υποδομή που αποτελείται από εθνικά και διασυνοριακά Επιχειρησιακά Κέντρα Ασφάλειας σε ολόκληρη την ΕΕ. Πρόκειται για οντότητες που επιφορτίζονται με τον εντοπισμό και την ενεργοποίηση των απειλών στον κυβερνοχώρο. Θα χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής, όπως τεχνητή νοημοσύνη (AI) και προηγμένες αναλύσεις δεδομένων, για να εντοπίζουν και να μοιράζονται έγκαιρες προειδοποιήσεις για απειλές και συμβάντα στον κυβερνοχώρο διασυνοριακά. Με τη σειρά τους, οι αρχές και οι αρμόδιοι φορείς θα είναι σε θέση να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα και αποτελεσματικότερα σε μεγάλα περιστατικά.

Αυτά τα κέντρα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μέχρι τις αρχές του 2024. Ως προπαρασκευαστική φάση της Ευρωπαϊκής Ασπίδας στον Κυβερνοχώρο, τον Απρίλιο του 2023 η Επιτροπή επέλεξε, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ψηφιακής Ευρώπης, τρεις κοινοπραξίες διασυνοριακών Επιχειρησιακών Κέντρων Ασφάλειας, που συγκεντρώνουν δημόσιους φορείς από 17 κράτη-μέλη και την Ισλανδία.

Ο νόμος της ΕΕ για την αλληλεγγύη στον κυβερνοχώρο περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία ενός μηχανισμού έκτακτης ανάγκης στον κυβερνοχώρο για την αύξηση της ετοιμότητας και τη βελτίωση των δυνατοτήτων αντιμετώπισης συμβάντων στην ΕΕ. Ο νόμος θα υποστηρίξει:

  • Δράσεις ετοιμότητας, συμπεριλαμβανομένων οντοτήτων δοκιμής σε τομείς εξαιρετικά κρίσιμους (υγειονομική περίθαλψη, μεταφορές, ενέργεια, κλπ.) για πιθανές ευπάθειες, με βάση κοινά σενάρια κινδύνου και μεθοδολογίες.
  • Δημιουργία ενός νέου αποθεματικού για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο της ΕΕ που αποτελείται από υπηρεσίες αντιμετώπισης περιστατικών από αξιόπιστους παρόχους με προσυμβόλαιο και ως εκ τούτου έτοιμο να παρέμβει, κατόπιν αιτήματος κράτους-μέλους ή θεσμικών οργάνων, φορέων και φορέων της Ένωσης, σε περίπτωση σημαντικού ή μεγάλης κλίμακας περιστατικού κυβερνοασφάλειας.
  • Παροχή οικονομικής υποστήριξης για αμοιβαία συνδρομή, όταν ένα κράτος-μέλος θα μπορούσε να προσφέρει υποστήριξη σε άλλο κράτος-μέλος.

Επιπλέον, ο προτεινόμενος κανονισμός θεσπίζει τον Μηχανισμό Ελέγχου Περιστατικών Κυβερνοασφάλειας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ένωσης με την επανεξέταση και την αξιολόγηση σημαντικών ή μεγάλης κλίμακας συμβάντων κυβερνοασφάλειας αφού πραγματοποιηθούν, αντλώντας διδάγματα και, όπου χρειάζεται, εκδίδοντας συστάσεις για τη βελτίωση της στάσης της Ένωσης στον κυβερνοχώρο. Ο συνολικός προϋπολογισμός για όλες τις δράσεις στο πλαίσιο του Νόμου για την Αλληλεγγύη στον Κυβερνοχώρο της ΕΕ ανέρχεται σε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία περίπου τα 2/3 θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ μέσω του Προγράμματος Ψηφιακής Ευρώπης.

Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δεξιοτήτων για την Κυβερνοασφάλεια

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δεξιοτήτων για την Κυβερνοασφάλεια θα συγκεντρώσει ιδιωτικές και δημόσιες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενίσχυση των δεξιοτήτων στον κυβερνοχώρο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, καθιστώντας τις πιο ορατές και συμβάλλοντας στο να γεφυρωθεί το χάσμα ταλέντων στον κυβερνοχώρο των επαγγελματιών της κυβερνοασφάλειας. Η Ακαδημία αρχικά θα φιλοξενηθεί διαδικτυακά στην πλατφόρμα Ψηφιακών Δεξιοτήτων και Εργασίας της Επιτροπής. Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν μια καριέρα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας θα μπορούν να βρουν εκπαίδευση και πιστοποιήσεις από όλη την ΕΕ σε ένα μόνο μέρος στο διαδίκτυο. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν επίσης να δεσμευτούν για την υποστήριξή τους για τη βελτίωση των δεξιοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ με την ανάληψη ειδικών δράσεων, όπως η παροχή εκπαιδεύσεων και πιστοποιήσεων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Η Ακαδημία θα εξελιχθεί ώστε να περιλαμβάνει έναν κοινό χώρο για τον ακαδημαϊκό κόσμο, τους παρόχους κατάρτισης και τη βιομηχανία που θα τους βοηθά να συντονίζουν εκπαιδευτικά προγράμματα, εκπαιδεύσεις, χρηματοδότηση και να παρακολουθούν την εξέλιξη της αγοράς εργασίας στον κυβερνοχώρο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr