NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Delphi Economic Forum
ανάγνωση

H ΕΑΤΕ ανέδειξε τον ρόλο της στην ανάπτυξη των ελληνικών κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών

H ΕΑΤΕ ανέδειξε τον ρόλο της στην ανάπτυξη των ελληνικών κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων συμμετείχε στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αναδεικνύοντας τον καταλυτικό ρόλο της στην ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, στην εξωστρέφεια και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων είχε ενεργή παρουσία μαζί με την κ. Ιsabelle Bebear, Head of International and European Affairs της Bpi France και αντιπρόεδρο της ΕΑΤE, καθώς και με εκπροσώπους της Mubadala, διευκολύνοντας τη δικτύωση εκπροσώπων του οικοσυστήματος με ξένους επενδυτές από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Τη σημασία του να αδράξει η Ελλάδα την ευκαιρία κάλυψης του μεγάλου επενδυτικού κενού που δημιουργήθηκε στην περίοδο της κρίσης, ανέδειξε ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ, καθηγητής κ. Χάρης Λαμπρόπουλος κατά την παρέμβασή του στο πάνελ με θέμα «Απελευθερώνοντας το Ανεκμετάλλευτο Δυναμικό: Επενδύοντας και Επιχειρώντας στην Περιφέρεια».

Ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι υπάρχει πλέον μια πληθώρα διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και αναφέρθηκε στα δομημένα επενδυτικά σχήματα που διαμορφώνει η ΕΑΤΕ διαχειριζόμενη επενδυτικά κεφάλαια ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Επίσης, ο κ. Λαμπρόπουλος επεσήμανε τον κυρίαρχο ρόλο που θα διαδραματίσει η περιφέρεια σε αυτή την προσπάθεια, αναφέροντας ότι αναπτύσσονται μικρομεσαίες και startup εταιρείες διαμάντια που θα μπορέσουν να διεκδικήσουν με επιτυχία διεθνή και ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια, επισημαίνοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση η ΕΑΤΕ αξιοποιεί βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, αλλά και τις δυνατότητες διεθνούς συνεργασίας με σημαντικούς εταίρους όπως, μεταξύ άλλων, η BPI France, η Μubadala και η ADQ. Ακόμη, ο πρόεδρος σχολίασε πως η χώρα εξαιτίας της φιλοεπενδυτικής πολιτικής που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια έχει μπει στο ραντάρ των ξένων επενδυτών που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δίνει πλέον η Ελλάδα και επεσήμανε ότι ζητούμενο παραμένει η αναβάθμιση και επικαιροποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων του ανθρωπίνου κεφαλαίου.

Συμμετέχοντας στο πάνελ με θέμα «Η νέα εποχή για την Ελλάδα και την Περιφέρεια ως Κόμβος Καινοτομίας», η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤΕ, κ. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της εξωστρέφειας και της ομαδικής δουλειάς για την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και για τη διαρκή ενημέρωση για τις επενδυτικές ευκαιρίες. Σύμφωνα με στοιχεία από το Invest Europe, αναφορικά με την επένδυση επιχειρηματικών κεφαλαίων ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Ελλάδα έχει ανέβει πολύ υψηλότερα στη λίστα των χωρών, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξωστρέφεια και τις δυνατές συνέργειες με μεγάλα επενδυτικά ιδρύματα που έχει φέρει η νέα εποχή για τις επενδύσεις στη χώρα με τη μετατροπή του ΤΑΝΕΟ στην ΕΑΤΕ.

Επιπρόσθετα, με τη συμμετοχή στο «Scale Up Initiative», μια πρωτοβουλία που αφορά την κινητοποίηση κεφαλαίων για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών scale-ups, η ΕΑΤΕ βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τους εταίρους της, Bpi France, KFW από τη Γερμανία, TESI από τη Φιλανδία και Vaekstfonden από τη Δανία με σκοπό την από κοινού επένδυση σε ευρωπαϊκά επενδυτικά ταμεία προκειμένου να επιτευχθεί η διατήρηση της τεχνολογικής κυριαρχίας της Ευρώπης.

Τέλος, την έντονη παρουσία της καινοτομίας και τη δημιουργία ψηφιακών πλατφόρμων ως συστατικά στοιχεία στις νέες επενδύσεις υπογράμμισε η κ. Λυμπεροπούλου στο πάνελ «E-Merging Platforms: The Future of Economy».

Όπως τόνισε «Μια πλατφόρμα χρησιμοποιείται για να παρέχονται επιλογές, διαφάνεια και πρόσβαση στην πληροφορία, καθώς οι απαιτήσεις των χρηστών διαρκώς αυξάνονται. Υπό αυτή τη οπτική η ΕΑΤΕ αποτελεί μια πλατφόρμα επιλογών, καθώς διαχειρίζεται δημόσια και ευρωπαϊκά κεφάλαια μέσω προγραμμάτων τα οποία προσφέρονται στους υποψήφιους διαχειριστές». Αναφέροντας μετά ότι η ΕΑΤΕ αποτελεί τον αξιόπιστο θεσμικό συνομιλητή και εταίρο για τους επενδυτικούς οργανισμούς που επιθυμούν να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά παρέχοντας τη δυνατότητα συνεπενδύσεων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr