NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Delphi Economic Forum
ανάγνωση

Νίκη Τσούμα, ΗΔΙΚΑ: Χρειάζονται κοινοί κανόνες στην Ευρώπη ώστε να διαλειτουργούν κάποια συστήματα

Νίκη Τσούμα, ΗΔΙΚΑ: Χρειάζονται κοινοί κανόνες στην Ευρώπη ώστε να διαλειτουργούν κάποια συστήματα

Τρόποι και προϋποθέσεις αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, παρουσιάστηκαν στη συζήτηση «Το Μέλλον του Κράτους στην Ψηφιακή Εποχή» που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Tony Blair Institute for Global Change στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Στη συζήτηση συμμετείχαν διαδικτυακά ο επικεφαλής ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο υπουργείο Ψηφιακών Υποθέσεων της Ουκρανίας και από κοντά ο αντιπρόεδρος για τις Παγκόσμιες Κυβερνητικές Υποθέσεις της Oracle, ο καθηγητής Software Engineering στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ ΑΕ και ο διευθυντής του Tony Blair Institute for Global Change.

Πιο αναλυτικά στη συζήτηση, ο κ. Slava Banik, επικεφαλής ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο υπουργείο Ψηφιακών Υποθέσεων της Ουκρανίας, που παρουσίασε το πρόγραμμα ψηφιοποίησης της ουκρανικής κυβέρνησης σημείωσε πως «Οι κυβερνήσεις πρέπει να δρούνε προληπτικά. Στην Ουκρανία, στρατηγική μας είναι να παρέχουμε όσο το δυνατό περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες μέσα από την ίδια εφαρμογή και αυτό μας βοήθησε πολύ στο να εξαπλώσουμε την απήχηση τα τελευταία τρία χρόνια. Οι δικές μας λύσεις έχουν ήδη αναπτυχθεί στην Εσθονία μία από τις πιο προηγμένες χώρες στην τεχνολογία. Η Ρωσία επιτέθηκε με πύραυλο σε εγκατάσταση αποθήκευσης δεδομένων τις πρώτες ημέρες της εισβολής, για αυτό για εμάς είναι καλή πολιτική να αποθηκεύουμε τα δεδομένα μας σε χώρες του εξωτερικού».

«Το cloud είναι game changer για τις κυβερνήσεις, τα πλεονεκτήματα όταν μεταφέρονται στο cloud είναι πολλά» ανέφερε ο κ. Matis Pellerin, αντιπρόεδρος για τις Παγκόσμιες Κυβερνητικές Υποθέσεις της Oracle και συνέχισε λέγοντας ότι «ωστόσο εγείρει πολλά ερωτήματα, κυρίως αν υπάρχει εμπιστοσύνη στον πάροχο του cloud. Το πιο σημαντικό για τις κυβερνήσεις είναι να αποφασίσουν ποια αρχεία θα είναι απόρρητα. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μοντέλα cloud με διαφορετικά επίπεδα ελέγχου για τις κυβερνήσεις. Τώρα έχουν αρχίσει να χτίζονται ειδικά cloud αποκλειστικά για τις κυβερνήσεις. Διαφορετικής ευαισθησίας δεδομένα πρέπει να έχουν διαφορετικά επίπεδα ασφάλειας. Οι κυβερνήσεις δεν είναι, ούτε χρειάζεται να είναι ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια, αυτό είναι δουλειά των παρόχων, οι κίνδυνοι πρέπει να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται από τις εταιρείες που διαφυλάττουν τα δεδομένα με χρήση νέων τεχνολογίας και ΤΝ».

Στη συνέχεια, ο κ. Διομήδης Σπινέλλης, καθηγητής Software Engineering στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσίασε τις δυσκολίες για την Ευρώπη να χτίσει τα δικά της συστήματα cloud. «Δεν είναι εύκολο να χτίσει κανείς το δικό του cloud, αλλά το να βασίζεσαι σε άλλους ενέχει κινδύνους κυρίως σε περιόδους γεωπολιτικής ταραχής. Ακόμα και αν ένα cloud χτιστεί στην Ευρώπη, πρέπει να εμπιστεύεσαι τους εταίρους γιατί κάποια μέρη του cloud θα έχουν αναπτυχθεί εκτός Ευρώπης».

«Στην Ευρώπη θα έπρεπε να είχαμε κοινούς κανόνες ώστε κάποια συστήματα να διαλειτουργούν», υποστήριξε η κ. Νίκη Τσούμα, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, και πρόσθεσε πως «Ένα καλό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα ψηφιακών ιατρικών φακέλων που δίνει τη δυνατότητα σε ασθενείς να έχουν πρόσβαση στους φακέλους τους σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Πρέπει πρώτα να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα εργαλεία ΑΙ που έχουμε ήδη και μετά να δούμε πώς θα εισάγουμε νέα εργαλεία, όπως το Chatgpt».

Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Jakub Jaworowski, διευθυντής του Tony Blair Institute for Global Change, ενός οργανισμού που υποστηρίζει τις κυβερνήσεις σε κρίσιμα θέματα, όπως στρατηγική, πολιτικές και εισαγωγή στις νέες τεχνολογίες και το πώς πρέπει να απαντήσουν οι κυβερνήσεις σε θέματα, όπως η κυβερνοασφάλεια, η ΤΝ και η θωράκιση των κρατικών υπηρεσιών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr