NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Delphi Economic Forum
ανάγνωση

ΚΕΒΕ: To 40% της ενέργειας που καταναλώνει η Ευρώπη - στο επίκεντρο η αξιοποίηση των ΑΠΕ

ΚΕΒΕ: To 40% της ενέργειας που καταναλώνει η Ευρώπη - στο επίκεντρο η αξιοποίηση των ΑΠΕ

Με το βλέμμα στραμμένο στην πράσινη μετάβαση μέσω της ελαχιστοποίησης της ενεργειακής κατανάλωσης και της αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος έδωσε δυναμικό «παρών» στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Την ΚΕΒΕ εκπροσώπησε ο κ. Άγις Κοθάλης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ με τίτλο «Accelerating Green Growth in Built Environment». Συγκεκριμένα, ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας πως το 40% της ενέργειας που καταναλώνει η Ευρώπη σήμερα οφείλεται στα κτίρια, και κυρίως στη θέρμανση και την ψύξη τους. Η πράσινη μετάβαση του κτηριακού τομέα επικεντρώνεται στην ελαχιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης των ίδιων των κτηρίων και στα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή τους και κατά επέκταση στην ενέργεια που καταναλώνεται κατά την παραγωγή των δομικών υλικών. Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κατά τη διαδικασία της παραγωγής των υλικών, είναι κομβικής σημασίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Κοθάλης σημείωσε: «Αναγνωρίζοντας τη σημασία της αξιοποίησης των ΑΠΕ, στην ΚΕΒΕ επενδύουμε συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκοντας να ελαχιστοποιήσουμε την κατανάλωση ενέργειας κατά την παραγωγή των προϊόντων μας και να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εντός του 2023, η ΚΕΒΕ απέκτησε τέσσερις άδειες αποθήκευσης ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, συνολικής ισχύος 386.4MW και ωφέλιμης χωρητικότητας 762.9MWh. Επιπλέον, η εταιρεία διατηρεί άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΡΑΕ συνολικής ισχύος 135MW, εκ των οποίων 19.5MW είναι σε λειτουργία, 14MW έχουν όρους σύνδεσης και 69MW είναι σε ώριμο στάδιο.

Ακόμη, πρωταγωνιστικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση και τα ενεργειακά αποδοτικά κτήρια κατέχουν τα ίδια τα δομικά υλικά, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΒΕ, καθώς καθορίζουν τα χαρακτηριστικά των κτηρίων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αρκεί η επιλογή των κατάλληλων υλικών με μόνο στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτηρίων, αλλά για να επιτευχθεί ένα πράσινο κτήριο θα πρέπει να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον καταναλωτή και τα υλικά που χρησιμοποιούνται να είναι «πράσινα».

«Υπάρχουν πολύ πιο απλές λύσεις από όσο νομίζουμε. Για παράδειγμα, η κεραμοσκεπή, η οποία υπάρχει στην αρχιτεκτονική μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μπορεί να επιτύχει έως και 50% εξοικονόμηση ενέργειας σε ένα κτήριο σε σύγκριση με την κλασσική πλάκα που έχουμε συνηθίσει στο αστικό περιβάλλον», εξήγησε κλείνοντας την ομιλία του.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr