NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

ΒΕΘ: Θετική εξέλιξη το μπόνους για τους συνταξιούχους που εργάζονται

ΒΕΘ: Θετική εξέλιξη το μπόνους για τους συνταξιούχους που εργάζονται

Την ικανοποίηση του για τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις από τον ΕΦΚΑ, αναφορικά με το καθεστώς απασχόλησης των συνταξιούχων, εκφράζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΚΑ προσανατολίζεται σε παρεμβάσεις για τους συνταξιούχους, αναφορικά με την εφαρμογή ψηφισμένης διάταξης για την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης στους απασχολούμενους συνταξιούχους, αλλά και την καθιέρωση αναλογικότερου συστήματος στο «πέναλτι» για αυτή την κατηγορία συνταξιούχων.

Σημειώνεται πως με νόμο του κ. Γιάννη Βρούτση μειώθηκε η ποινή από 60% σε 30% οριζόντια για όλους, ανεξάρτητα από τις ημέρες απασχόλησης. Δηλαδή ακόμα και να εργαστεί μία ημέρα τον μήνα ο συνταξιούχος θα πληρώσει «πέναλτι» με το ένα τρίτο της σύνταξης.

Η ύπαρξη ενός αναλογικότερου συστήματος με βάση τις ημέρες απασχόλησης, αποτελεί αίτημα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, το οποίο μάλιστα το διατύπωσε και σε πρόσφατη επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη, και τον διοικητή του ΕΦΚΑ, κ. Παναγιώτη Δουφεξή.

«Από 13/5/2016, όποτε και ψηφίσθηκε ο νόμος 4387/2016, δεν έχει δημιουργηθεί, εδώ και 7 χρόνια, με ευθύνη των διοικήσεων του ΕΦΚΑ διαχρονικά, η εφαρμογή με την οποία προσμετράται ο χρόνος ασφάλισης του ενεργού συνταξιούχου μετά την πλήρη συνταξιοδότησή του. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 6% παρακρατείται αδίκως από τον ενεργό συνταξιούχο με αποτέλεσμα να πληρώνει διπλά τόσο από τις ασφαλιστικές εισφορές του ποσοστού της εργασίας, όσο και από τις ασφαλιστικές εισφορές της σύνταξης», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή του ΒΕΘ.

Τέλος, σύμφωνα με το ΒΕΘ, ο εξορθολογισμός του συστήματος αναμένεται να επιφέρει δικαιοσύνη και να αποτελέσει κίνητρο για τον περιορισμό της μαύρης εργασίας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr