NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Υγεία
ανάγνωση

Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Οι αιτίες, τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Οι αιτίες, τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση
16_05_2023 | 14:08
epixeiro icon Ειδήσεις | Υγεία

Το ανεύρυσμα εγκεφάλου αποτελεί μία σοβαρή νευρολογική πάθηση, που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και σωστά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς. Ουσιαστικά πρόκειται για μια πάθηση του τοιχώματος των αρτηριών του εγκεφάλου όπου υπάρχει κάποια αδυναμία, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ρήξης του.

Η διάγνωση του ανευρύσματος εγκεφάλου – όπως και άλλες διαδικασίες που αφορούν τον εγκέφαλο – δεν αποτελούν εύκολη υπόθεση. Πρόκειται για πολύπλοκες διαδικασίες, που αν όμως γίνουν έγκαιρα, αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα, τότε η πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης του ανευρύσματος εγκεφάλου;

Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν ανεύρυσμα στον εγκέφαλο. Ένας από αυτούς είναι η κληρονομικότητα. Άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό είναι πιο πιθανό να έχουν ανεύρυσμα σε σχέση με άλλους. Επίσης, αν κάποιος ασθενής έχει αναπτύξει ήδη μια φορά ανεύρυσμα εγκεφάλου, τότε είναι πιθανό να αναπτύξει ξανά.

Ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο είναι το φύλο. Μελέτες δείχνουν πως οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη ανευρύσματος εγκεφάλου.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι διαταραχές της αποτελεί άλλη μια αιτία, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος για ανεύρυσμα να είναι μεγαλύτερος σε άτομα με ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης. Στην περίπτωση αυτή, δημιουργείται αρτηριακή πίεση στους τοίχους των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα η πίεση αυτή να μετατρέπεται σε ανεύρυσμα με την πάροδο του χρόνου.

Οι τραυματισμοί στο κεφάλι μπορεί επίσης να προκαλέσουν ανευρύσματα στον εγκέφαλο. Αθλητές, όπως και άνθρωποι που εκτελούν καθημερινά δραστηριότητες που μπορεί να θέσουν την ακεραιότητα του εγκεφάλου τους σε κίνδυνο, είναι περισσότερο επιρρεπείς.

Τέλος και μεταξύ άλλων, το κάπνισμα αποτελεί επίσης μια αιτία εμφάνισης ανευρύσματος.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα;

Δυστυχώς, τα περισσότερα ανευρύσματα εγκεφάλου συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα, οπότε είναι πιο δύσκολο να γίνει η διάγνωση έγκαιρα. Βέβαια, πολλές φορές ανακαλύπτονται τυχαία κατά τη διάρκεια άλλων εξετάσεων. Υπάρχουν βέβαια και φορές που το ανεύρυσμα θα προκαλέσει προβλήματα πιο «ορατά», καθώς θα πιέζει διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Το αποτέλεσμα είναι ο έντονος πονοκέφαλος, οι ζαλάδες, ακόμα και η θολή όραση ή η δυσκολία ομιλίας, ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου που επηρεάζεται και τη σοβαρότητα του ανευρύσματος.

Κατά γενική ομολογία, τα συμπτώματα ρήξης ανευρύσματος έρχονται ξαφνικά και περιλαμβάνουν έντονους και οξείς πόνους είτε σε κεφάλι είτε στον αυχένα, το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, εμετό ή λιποθυμία.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα στον περίγυρό σας, κρίνεται απαραίτητο να καλέσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Πώς γίνεται η διάγνωση του ανευρύσματος;

Η διάγνωση του ανευρύσματος περιλαμβάνει την καταγραφή ιστορικού του ασθενή, καθώς και ακτινολογικές εξετάσεις.

Η πιο συνηθισμένη μέθοδος διάγνωσης είναι με τη χρήση αξονικής τομογραφίας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό αιμορραγίας στον εγκέφαλο.

Συνοπτικά, αντιλαμβανόμαστε πόσο σοβαρές επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου το οποίο δεν θα αναγνωριστεί άμεσα. Καλό είναι να κάνετε τακτικά όλες τις απαραίτητες εξετάσεις για να είστε βέβαιοι πως δεν υπάρχει κάποια επιπλοκή στην υγεία σας.

Τέλος, αν νιώσετε κάποιο σύμπτωμα, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας, ώστε να μπορέσει να σας καθοδηγήσει και να σας βοηθήσει.

Ο Νευροχειρουργός Παντελής Παπανικολάου είναι Διευθυντής Νευροχειρουργικού Τμήματος του Ιατρικού Κέντρου Π. Φαλήρου/Αθηνών με μεγάλη εμπειρία και ευρεία γνώση στην αντιμετώπιση παθήσεων του νευρικού συστήματος.

Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα και χρειάζεστε ραντεβού, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του εδώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr