NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Συνέδριο SOLUTIONS 12 για τα Logistics: Βαδίζοντας από το Logistics 4.0 στην εποχή Logistics 5.0

Συνέδριο SOLUTIONS 12 για τα Logistics: Βαδίζοντας από το Logistics 4.0 στην εποχή Logistics 5.0

Με επιτυχία διεξήχθη την Τετάρτη 17.05.2023 το συνέδριο SOLUTIONS 12 για τα Logistics: «Βαδίζοντας από το Logistics 4.0 στην εποχή Logistics 5.0», υπό τη διοργάνωση του SUPLLY CHAIN INSTITUTE και με την επιστημονική υποστήριξη της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων PLANNING.

Το συνέδριο προσέγγισε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές των Logistics στην Ελλάδα σε συνδυασμό με εφαρμογές και best practices του εξωτερικού. Στον επιβλητικό και φιλόξενο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να μοιραστούν πολύτιμες γνώσεις, εμπειρίες και απόψεις πλήθος ηγετικών στελεχών της ελληνικής αγοράς για μεθόδους, εργαλεία και λύσεις στους τομείς της αποθήκευσης και των μεταφορών. Ειδικότερα, περισσότερα από 200 στελέχη από 90+ εταιρείες ήταν εκεί για να ενημερωθούν.

Το μέλλον των Logistics είναι εδώ, με την πραγματικότητα να ξεπερνάει τη φαντασία. Πληροφοριακά εργαλεία τύπου supply chain tower για διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας σε πραγματικό χρόνο, φορητές κάμερες και γυαλιά - οθόνες που καθοδηγούν το προσωπικό αποθήκης σε κάθε του βήμα, ρομποτικοί αυτοματισμοί που μετακινούν παλέτες σε πυκνά συστήματα ραφιών χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση και φορτηγά οχήματα που εκτελούν δρομολόγια χωρίς οδηγό, είναι μερικά παραδείγματα της νέας εποχής των Logistics.

Βιώνουμε πλέον τη μετάβαση από τα Logistics 4.0 στην επόμενη γενιά των Logistics 5.0, με κύριο χαρακτηριστικό την υψηλή ταχύτητα στην επεξεργασία των δεδομένων και τη λήψη αποφάσεων ακόμα και σε πραγματικό χρόνο. Η ολοένα και αυξανόμενη χρήση αλγορίθμων και ρομποτικών συστημάτων δημιουργεί και στη χώρα μας νέα δεδομένα, ενώ έννοιες όπως το machine learning και artificial intelligence έχουν πάψει να αποτελούν σενάρια επιστημονικής φαντασίας καθώς εφαρμόζονται ήδη και σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανάπτυξη και διαχείριση του κυκλώματος e-shop με παράδοση προϊόντων απευθείας στο σπίτι του πελάτη από γνωστή αλυσίδα λιανικού εμπορίου. Για την επιτυχία του νέου αυτού εγχειρήματος εφαρμόστηκαν σύγχρονες μέθοδοι demand planning σε συνδυασμό με machine learning και δυνατότητα αξιοποίησης μεγάλου πλήθους ιστορικών δεδομένων σε συνδυασμό με εποχικά μοντέλα πρόβλεψης ζήτησης. Οι τεχνολογικές αυτές εφαρμογές συνδυάστηκαν με επένδυση σε υποδομές, πόρους, διαδικασίες και ανάλυση ρίσκου ώστε να επιτευχθεί η ζητούμενη αποτελεσματικότητα, αξιοπιστία και βιωσιμότητα.

SOLUTIONS-12-Logistics-02.jpg?mtime=20230523143337#asset:416370

Στα πλαίσια των panels του συνεδρίου SOLUTIONS 12, με συμμετοχή κορυφαίων στελεχών της αγοράς, αναδείχθηκε ότι στη νέα εποχή των Logistics 5.0 απαιτείται πραγματική και ουσιαστική συνεργασία(collaboration) μεταξύ των εμπορικών εταίρων της εφοδιαστικής αλυσίδας με στόχο την επίτευξη της απόλυτης εξειδίκευσης στην κάλυψη της ανάγκης του τελικού πελάτη (personalization). Η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών μπορεί πλέον να κάνει εφικτή και αποτελεσματική αυτή τη συνεργασία, η οποία όμως θα πρέπει να συνοδεύεται και από δομικές αλλαγές στη συνολική λειτουργία και οργάνωση των επιχειρήσεων. Με αυτόν το τρόπο η εν λόγω επένδυση θα μπορέσει να αποδώσει γρηγορότερα τόσο στο πρακτικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο.

Όσον αφορά το παρόν και το μέλλον των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, αναδείχθηκε ο σημαντικός ρόλος και οι προοπτικές της περιοχής του Θριάσιου Πεδίου της Αττικής, όπου ήδη βρίσκονται υπό κατασκευή 750 στρέμματα αποθηκευτικής επιφάνειας που γρήγορα θα ενταχθούν στην αγορά. Παράλληλα, επισημάνθηκαν οι νέες κρίσιμες απαιτήσεις για εγκατάσταση συστημάτων και υποδομών πυρασφάλειας, αυτοματισμών αποθηκευτικής λειτουργίας, υψηλής ποιότητας δαπέδων, ενεργειακής αυτονομίας (πράσινα κτίρια) καθώς και ασφάλισης των κτιρίων. Τόσο η επένδυση σε νέα σύγχρονα βιώσιμα κτίρια όσο και η συστηματική συντήρησή τους μπορούν να διαμορφώσουν τις συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου των logistics αλλά και της ευρύτερης οικονομίας της χώρας.

Παρόλα αυτά, η μετάβαση στην νέα εποχή των Logistics 5.0 δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση.

Όπως αναδείχθηκε στο συνέδριο ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η έλλειψη ικανού εργατικού δυναμικού αποθηκών και οδηγών. Η διαπίστωση αυτή σε συνδυασμό με την αναγκαία επένδυση σε νέες δεξιότητες αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα στη νέα εποχή των Logistics 5.0. Μεγάλο στοίχημα των επιχειρήσεων θα είναι να συνδυάσουν τις νέες τεχνολογίες με την αναβάθμιση και δημιουργική ενσωμάτωση του ανθρώπινου δυναμικού στο νέο αυτοματοποιημένο περιβάλλον εργασίας. Στον αντίποδα, πολλές από τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας προβλέπεται ότι θα χαθούν και θα πρέπει η επαγγελματική κοινότητα να προετοιμαστεί για αυτό.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι η μετάβαση σε κάποιες νέες τεχνολογίες δεν είναι ακόμα βιώσιμη, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, όπου απαιτείται η στήριξη του κράτους τόσο μέσω της επιδότησης της αγοράς όσο και μέσω της ανάπτυξης ικανού δικτύου φορτιστών πανελλαδικά για την απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Συνεπώς, η νέα εποχή των logistics είναι εδώ, διαμορφώνοντας ένα νέο δυναμικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις οι οποίες καλούνται να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες καθώς και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εφαρμογής και της οικονομικής αποδοτικότητάς τους.

SOLUTIONS-12-Logistics-03.jpg?mtime=20230523200415#asset:416497


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr