NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

H ψηφιοποίηση της ΑΑΔΕ και η τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπιστούν αδήλωτες πισίνες

H ψηφιοποίηση της ΑΑΔΕ και η τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπιστούν αδήλωτες πισίνες

​Η διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ (κενό ΦΠΑ) υπολογίζεται από το 2017 έως σήμερα στο 50%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Την ίδια ώρα η Ανεξάρτητη Αρχή συνεχίζει στο δρόμο του ψηφιακού μετασχηματισμού «χτίζοντας» υποδομές και διαθέτοντας εργαλεία που εκσυγχρονίζουν τις διαδικασίες και φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ, κ. Γ. Πιτσιλή ο οποίος μίλησε στην έκθεση τεχνολογίας και καινοτομίας που λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη, το «MyData», για παράδειγμα υπήρξε η πιο επιδραστική ψηφιακή πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, η οποία αφορά την καθημερινότητα 1,234 εκατ. επιχειρήσεων. «Ξεπεράσαμε ήδη το 1,5 τρισ. καταγεγραμμένες συναλλαγές και πάνω από 2,1 δισ. παραστατικά» σημείωσε και πρόσθεσε ότι το έργο έχει αναγνωριστεί και διεθνώς ως καινοτόμο και βραβευτεί κατά τη Σύνοδο των Επικεφαλής Φορολογικών Διοικήσεων στη Ρόδο, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία - ακόμα και η ψηφιακή.

Σχετικά με την ψηφιοποίηση της τελωνειακής διοίκησης, υπενθύμισε ότι ήδη υπάρχουν σε εξέλιξη έργα όπως το «single window» (ενιαία θυρίδα) για τις προτελωνειακές διαδικασίες, οι οποίες ουσιαστικά ενώνονται στο σύνολό τους σε ένα σημείο, για να μπορεί η όλη διαδικασία να διεκπεραιώνεται αυτοματοποιημένα και να διευκολύνονται οι συναλλαγές.

«Αυτό είναι προγραμματισμένο να τελειώσει μέχρι το τέλος του 2023» σημείωσε ο κ. Πιτσιλής και αναφέρθηκε ακόμα στο νέο πληροφοριακό σύστημα των τελωνείων, που βρίσκεται σε εξέλιξη, στο «πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα» παρακολούθησης φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων, ήδη από τη στιγμή που εισέρχονται σε ελληνικό έδαφος και στο σύστημα εισροών-εκροών στα πρατήρια καυσίμων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ως προς τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για τον εντοπισμό αδήλωτων πισίνων, ο κ. Πιτσιλής επισήμανε ότι ο αλγόριθμος σάρωσε συγκεκριμένα σημεία του χάρτη και εντόπισε τα μπλε σημεία, ενώ στη συνέχεια το νευρωνικό δίκτυο ξεχώρισε ποια από αυτά είναι όντως κολυμβητικές δεξαμενές και όχι κάτι άλλο, έβγαλε τις συντεταγμένες και ακολούθησε διασταύρωση μέσω Κτηματολογίου. «Τώρα είμαστε σε φάση που διασταυρώνουμε τα στοιχεία. Τις επόμενες εβδομάδες θα γνωρίζουμε περισσότερα ώστε στη συνέχεια να το τρέξουμε και πανελλαδικά», επισήμανε και πρόσθεσε πως το εργαλείο της Τεχνητής Νοημοσύνης θα χρησιμοποιηθεί και ευρύτερα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr