NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Διαχείριση εκπρόθεσμων οφειλών: Σχεδόν 80 μέρες δαπανούν οι ελληνικές επιχειρήσεις

Διαχείριση εκπρόθεσμων οφειλών: Σχεδόν 80 μέρες δαπανούν οι ελληνικές επιχειρήσεις

H βελτιωμένη διαχείριση του κύκλου πληρωμών θα έδινε ώθηση στις επιχειρήσεις ώστε να επικεντρώσουν στη βασική τους δραστηριότητα, να αναπτύξουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, να επενδύσουν στη βιωσιμότητα και την ψηφιακή καινοτομία, να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης και δημιουργήσουν εν τέλει ανάπτυξη.

Την ίδια ώρα διαπιστώνεται πως οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αναγνωρίζουν πλέον ότι η επιχειρηματική βιωσιμότητα προϋποθέτει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και γι’ αυτό εντείνουν τις προσπάθειες ώστε να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στον τομέα αυτόν και κατ’ επέκταση να καταστούν πιο ανταγωνιστικές.

Όπως παρουσιάζει στην τελευταία έκθεση European Payment Report η Intrum, η αποτελεσματική διαχείριση του κύκλου πληρωμών και η αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου αποτελούν στρατηγικές πλέον προτεραιότητες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν ολοκληρωμένες λύσεις για να αντιμετωπίσουν την άνοδο του πληθωρισμού και των επιτοκίων, να προστατεύσουν τη ρευστότητα και να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ελληνικές επιχειρήσεις δαπανούν κατά μέσο όρο 78 ημέρες ετησίως για τη διευθέτηση εκπρόθεσμων οφειλών και την επαναδιαπραγμάτευση των όρων πληρωμής με προμηθευτές και συνεργάτες.

Κατά γενική ομολογία, η έλλειψη εξειδικευμένης τεχνογνωσίας και εσωτερικής υποδομής για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης των πιστώσεων «κοστίζει» ολοένα και περισσότερο χρόνο και πόρους στην επιχείρησή τους. Μεταξύ άλλων, αναλύοντας τα χρήσιμα συμπεράσματα της έρευνας:

Θα αυξηθούν οι εκπρόθεσμες πληρωμές

6 στους 10 ερωτώμενους –τόσο στην Ελλάδα (62%) όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη (60%)– εκτιμούν ότι οι εκπρόθεσμες πληρωμές θα αυξηθούν, τους επόμενους 12 μήνες, καθώς οι οφειλέτες θα αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες. Γι’ αυτό προτίθενται να λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ταμειακές ροές και αποτελεσματικότερη διαχείριση των πιστώσεων.

Το 82% δηλώνει ότι, τους τελευταίους 12 μήνες, του ζητήθηκε να επεκτείνει τους χρόνους πληρωμής ενώ το 70% έχει ήδη αποδεχθεί μεγαλύτερους χρόνους πληρωμής.

Από την άλλη πλευρά, οι μισές επιχειρήσεις ομολογούν ότι πλέον, λόγω της ανόδου των επιτοκίων, είναι πιο προσεκτικοί όσον αφορά την ανάληψη χρέους (ευρωπαϊκός μέσος όρος: 56%).

Αισιοδοξία για την πορεία του πληθωρισμού

Όσον αφορά την εξέλιξη του πληθωρισμού, οι ελληνικές επιχειρήσεις αποδεικνύονται αισιόδοξες. Το 59% εκφράζει την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί σε ποσοστό 2% ή και χαμηλότερο εντός 12μηνου. Αντίθετα, σε ποσοστό 68% οι ερωτώμενοι από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πιστεύουν ότι θα απαιτηθεί το λιγότερο 1 έτος.

Άξιο αναφοράς επίσης είναι το γεγονός πως το 52% των ερωτωμένων δυσκολεύεται να βελτιώσει τη διαχείριση των εκπρόθεσμων πληρωμών λόγω έλλειψης εσωτερικών διαδικασιών, δεξιοτήτων και πόρων. Ωστόσο, μόνο το 34% συνεργάζεται με εξειδικευμένες εταιρίες διαχείρισης πιστώσεων.

Κατά τα άλλα, ως θετική «παρενέργεια» της αύξησης του ενεργειακού κόστους καταγράφεται η μείωση της χρήσης ενέργειας από το 49% των ερωτώμενων που δηλώνουν ότι στο εξής σκοπεύουν να διατηρούν χαμηλά την ενεργειακή κατανάλωση για περιβαλλοντικούς, όμως λόγους.

Τέλος, πάνω σχεδόν από τους μισούς συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο τις επιπτώσεις από τη λειτουργία της επιχείρησής τους στο κοινωνικό σύνολο.


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr