NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Εσείς θα δοκιμάσετε “πράσινο” και εκτυπωμένο σε 3-D φαγητό;

Εσείς θα δοκιμάσετε “πράσινο” και εκτυπωμένο σε 3-D φαγητό;

Εστιατορικό bbq σε κοινή θέα με βάση τα λαχανικά, εκτυπωμένα σε 3-D βρώσιμα κομμάτια από εταιρεία που διανέμει εκλεκτό κρέας στην Ευρώπη αλλά και μενού τεράστιων αλυσίδων γρήγορου φαγητού που βασίζονται στα όσπρια και τα λαχανικά.

Είναι γεγονός ότι οι όροι vegan, pescetarian και vegetarian μοιάζουν ήδη αδύναμοι για να αγκαλιάσουν την “πράσινη” επέλαση που συνδέεται με τη βιομηχανία των τροφίμων, την υγιεινή διατροφή αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των ζώων. Ιδιαίτερα μετά την πανδημία, νέες ιδέες παντρεύονται με καινοτόμες τεχνολογίες που κάνουν την εμφάνιση τους ανατρέποντας τα δεδομένα και διευρύνοντας τα όρια της διατροφής που, ουσιαστικά, δεν περιέχει κρέας.

Ένα νοερό πράσινο κύμα συμπαρασύρει από τις κουζίνες των πιο προχωρημένων fine dining εστιατορικών μενού του κόσμου μέχρι τις νέες προσθήκες των μεγαλύτερων αλυσίδων γρήγορου φαγητου παγκοσμίως.

Οι ανατρεπτικά πράσινες κουζίνες εστιατορίων

Τα εστιατορικά μενού αναβαθμίζονται στα μάτια των πελατών προσθέτοντας πιο υγιεινές και πιο πράσινες επιλογές γευμάτων. Οι αλλαγές στις προτεραιότητες πολλών καταναλωτών φαίνεται δημιουργούν μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση, να διαμορφώνουν, συν τω χρόνω, μια “νέα κανονικότητα” που ήρθε ήρθε για να μείνει και να ωριμάσει.

Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση «State of Food Service» της PBFA, η αύξηση των τροφίμων που βασίζονται στα όσπρια και στα λαχανικά στα μενού των εστιατορίων των ΗΠΑ έχει αγγίξει το 62%. Συνεπακόλουθα πολλοί προμηθευτές αυξάνουν τις επιλογές φυτικής προέλευσης ενώ οι λέξεις “plant based” φαίνεται να αποτελούν τις λέξεις κλειδιά που στις μέρες μας “ξεκλειδώνουν” τις πρώτες προτιμήσεις των πελατών.

Και ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι όλα τα παραπάνω φαίνεται να ισχύουν όχι μόνο στα λεγόμενα ως fast-casual αλλά και για τα fine dining εστιατόρια.

Από την άλλη, φαίνεται να είναι αρκετοί εκείνοι οι πελάτες που εξακολουθούν να εκφράζουν ανησυχία τόσο για την επεξεργασία, όσο και τη γεύση των συγκεκριμένων τροφίμων αλλά και για τις υπερβολικές πολλές φορές τιμές των γευμάτων με βάση τα λαχανικά και τα όσπρια.

Νέες, πράσινες, καινοτόμες και νόστιμες ιδέες

Στο Λονδίνο, το εστιατόριο με το ελληνικό όνομα Acme - Fire Cult, έχει δημιουργήσει ένα πρωτότυπο concept με τους σεφ Andrew Clarke και Daniel Watkins αναθεωρώντας ουσιαστικά το “περιεχόμενο” του μπάρμπεκιου καθώς στη φωτιά που σιγοκαίει σε κοινή θέα, ψήνονται λαχανικά αλλά και φυτικά κρεατοσκευάσματα.

Παράλληλα η ισραηλινή start-up εταιρεία Redefine Meat διοχετεύει πλέον στην Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, μέσω της γνωστής έως τώρα για το εκλεκτό κρέας ιταλικής εισαγωγικής εταιρείας Giraudi Meats, τη σειρά “New-Meat”. Μια σειρά προϊόντων που μοιάζουν με κομμάτια από διάφορα είδη κρέατος αλλά έχουν παραχθεί σε εκτυπωτές 3D μεγάλης κλίμακας στο Άμστερνταμ και στο Τελ Αβίβ.

Η Redefine Meat δημιουργεί ένα «εναλλακτικό» προϊόν διατροφής από συστατικά όπως είναι η σόγια, τα μπιζέλια, τα ρεβίθια, τα παντζάρια και η καρύδα και έχει το φιλόδοξο σχέδιο να προσφέρει μια σοβαρή εναλλακτική επιλογή στη συμβατική παραγωγή κρέατος.

Ακόμα και η αλυσίδα Burger King έχει δημιουργήσει vegan, vegetarian και plant-based εναλλακτικές στο μενού της όπως τα vegan nuggets, το vegan royale και το Plant-Based Whopper.

Ενώ η συνεργασία της Beyond Meat με την KFC προσφέρει ουσιαστικά στον καταναλωτή τη δυνατότητα να δοκιμάσει πιο “πράσινες” επιλογές από το μενού για περιορισμένο χρονικό διάστημα, “τεστάροντας” έτσι εκείνες που θα αποδειχθούν πιο μακροπρόθεσμες και θα ενταχθούν στο μόνιμο μενού.

Η “πράσινη“ παγκόσμια διατροφική τάση φαίνεται να αναζητά αλλά και να βρίσκει τους τρόπους να γεμίσει τα πιάτα των εστιατορίων, τους δίσκους στις επιχειρήσεις και τις αλυσίδες γρήγορου φαγητού και τις συσκευασίες που εμφανίζονται στην πόρτα μας με delivery.

Και εμείς εκτυπώνουμε… το συγκεκριμένο άρθρο για να επανέλθουμε όταν θα έχουμε νεότερα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr