NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Dyson: Το 60% των ανθρώπων καθαρίζουν μόνο όταν εντοπίζουν ορατή βρωμιά ή σκόνη

Dyson: Το 60% των ανθρώπων καθαρίζουν μόνο όταν εντοπίζουν ορατή βρωμιά ή σκόνη

Η Dyson δημοσιεύει τα αποτελέσματα της ετήσιας παγκόσμιας μελέτης για τη σκόνη στο οικιακό περιβάλλον, μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 39 χώρες και διερευνά τις συνήθειες καθαριότητας στο σπίτι, σε συνάρτηση με τις επιπτώσεις στην υγεία.

Η ομάδα μικροβιολόγων της Dyson μελετά, εδώ και 20 χρόνια, τη σκόνη και τα μικροσωματίδια που έχουν μέγεθος μεταξύ 70 και 0,1 του μικρομέτρου, δηλαδή από μια τρίχα μέχρι έναν ιό, ενώ το ίδιο κάνει με αλλεργιογόνα και ακάρεα, προσεγγίζοντας το θέμα επιστημονικά. Έτσι, οι μηχανικοί της Dyson μπορούν να κατασκευάζουν εξελιγμένες ηλεκτρικές σκούπες, που αντιμετωπίζουν βέλτιστα το ζήτημα της σκόνης και των ρύπων.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε όλες τις ηπείρους και σε ένα εξαιρετικά εκτεταμένο δείγμα περίπου 34.000 ανθρώπων, από τις ΗΠΑ μέχρι τη Νότια Αφρική και την Ιαπωνία, και από το Μεξικό μέχρι την Ελλάδα και την Ινδονησία, βάζοντας στο επίκεντρο τις συνήθειες καθαρισμού σε όλον τον κόσμο. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν ήταν εξόχως ενδιαφέροντα, καθώς συντελούν στη βαθύτερη κατανόηση της σκόνης και στο πώς αυτή επηρεάζει την υγεία και την ευεξία, αλλά και στο τι είναι γνωστό για αυτή.

Το 60% του δείγματος παραδέχεται ότι καθαρίζει το σπίτι του μόνο όταν η σκόνη και η βρωμιά είναι πλέον ορατές, όταν ο ίδιος δείκτης πέρυσι βρισκόταν στο 40%. Επιπλέον, ενώ το 41% δηλώνει ότι έχει μια τακτική ρουτίνα καθαρισμού, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί κατά 15% από πέρυσι, που ήταν 56%.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι τα οικιακά μέτρα προστασίας φαίνεται να ατονούν, καθώς στη μεταπανδημική εποχή καταγράφεται ένας εφησυχασμός. Λανθασμένα, όμως, καθώς οι ιοί, τα βακτήρια και τα ακάρεα είναι πάντοτε εκεί, παρότι είναι μικροσκοπικά και δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Την ίδια στιγμή το 55% των νοικοκυριών παγκοσμίως έχουν κάποιον που υποφέρει από τις αλλεργίες, αλλά πολλοί λιγότεροι (33% του δείγματος), γνωρίζουν ότι η γύρη και τα λοιπά αλλεργιογόνα μπορεί να εμπεριέχονται στη σκόνη που αμελούμε να καθαρίσουμε. Σημειωτέον, η μελέτη αποκαλύπτει ότι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα φίλτρα HEPA (High Efficiency Particulate Airflow) είναι γενικά χαμηλή και μόλις το 25% δηλώνει ότι γνωρίζει τι είναι τα φίλτρα HEPA.

Όσον αφορά την Ελλάδα, τα ποσοστά που φέρνει στην επιφάνεια η έρευνα πάνω στα εν λόγω ζητήματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά για τις συνήθειες του ελληνικού λάου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη ρουτίνα καθαρισμού πετυχαίνει κανείς επιδόσεις άνω του παγκόσμιου μέσου όρου. Ο καθαρισμός των κλινοσκεπασμάτων ανέρχεται στο 65% έναντι 57% του μέσου όρου, πίσω από τον καναπέ καθαρίζει το 71% έναντι 55%, τους καθρέφτες το 79% έναντι 69%, τα γραφείο το 84% έναντι 68%, ενώ το 85% περιποιείται συστηματικά το τρίχωμα των κατοικίδιων (σκύλος - γάτα), έναντι μόλις 54% του μέσου όρου. Στον αντίποδα φαινόμαστε λιγότερο ενημερωμένοι σε σχέση με τους ιούς και τα βακτήρια που μπορεί να μεταφέρουν τα κατοικίδια στο σπίτι, αλλά και τα ακάρεα που κρύβονται παντού. Τα βλαβερά αυτά ζωύφια είναι πολύ συχνά υπεύθυνα για τη βουλωμένη μύτη, το συνάχι, αλλά και για σοβαρότερες καταστάσεις, όπως η ωτίτιδα, η βρογχίτιδα, το άσθμα και δερματικές παθήσεις, όπως η κνίδωση και η δερματίτιδα.

Η ανάγκη για μια εξελιγμένη ηλεκτρική σκούπα δεν αμφισβητείται, ωστόσο, πόσοι πραγματικά γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό; Ορισμένες παρανοήσεις, αλλά και έλλειψη γνώσης, εμποδίζουν τον κόσμο από το να απολαμβάνει ένα υγιεινό και απαλλαγμένο από αλλεργιογόνα οικιακό περιβάλλον. Ανάμεσά τους δύο παρανοήσεις που πραγματικά συσκοτίζουν τα πράγματα και καλό είναι να ξεκαθαριστούν.

Παρανόηση 1

Δεν είναι κάθε ηλεκτρική σκούπα εξοπλισμένη με φίλτρο HEPA, σκούπα HEPA

Σύμφωνα με το ASTM (American Society for Testing and Materials), δεν αρκεί μόνο το τελικό φίλτρο (στο μοτέρ) να είναι κατηγορίας HEPA. Κάθε φίλτρο, όπως και η στεγανοποίηση σε όλο το μηχάνημα, πρέπει να είναι κατηγορίας HEPA για να θεωρηθεί μια συσκευή HEPA. Ορισμένοι ανταγωνιστές ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν φίλτρα HEPA, αλλά αυτά είναι τοποθετημένα σε κακώς σφραγισμένα μηχανήματα που επιτρέπουν στον βρώμικο αέρα να παρακάμψει το φίλτρο και να επιστρέψει ξανά μέσα στο δωμάτιο. Ενώ άλλοι κατασκευαστές πραγματοποιούν τις δοκιμές τους εστιάζοντας μόνο στην απόδοση του φίλτρου και όχι σε ολόκληρο το μηχάνημα, κάτι που είναι και το ζητούμενο. Λανθασμένα, καθώς η απόδοση φιλτραρίσματος οποιασδήποτε μηχανής είναι μια αλληλεπίδραση όλων των εξαρτημάτων και των μερών της και όχι συνάρτηση ενός μόνο φίλτρου.

Παρανόηση 2

Ακόμη και αν μία σκούπα διαθέτει εξελιγμένο σύστημα στεγανοποίησης αυτό δεν σημαίνει ότι συλλαμβάνει και κρατάει παγιδευμένα όλα τα μικροσωματίδια και ειδικά εκείνα που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι.

Οι μηχανικοί της Dyson πέρασαν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες αναπτύσσοντας εσωτερικά τα φίλτρα, τα καλύμματα και τα σφραγίσματα και όλα τα σχετικά εξαρτήματα, ώστε να είναι βέβαιοι ότι οι σκούπες Dyson μπορούν όχι μόνο να ρουφήξουν την ορατή σκόνη, αλλά και την αόρατη. Αλλά μπορούν και να την κρατήσουν εγκιβωτισμένη, χωρίς διαφυγές. Οι ασύρματες ηλεκτρικές σκούπες Dyson είναι πλήρως σφραγισμένες και εξοπλισμένες με ένα προηγμένο σύστημα φιλτραρίσματος πέντε σταδίων που ρουφάει το 99,99% των σωματιδίων μεγέθους έως 0,1 του μικρομέτρου (microns), σε αντίθεση με πολλά ανταγωνιστικά προϊόντα στα οποία ένα μέρος αυτών ρουφάει η σκούπα, αποβάλλεται μέσα στο σπίτι. Στη Dyson γνωρίζουν ότι μια βασική δουλειά της ηλεκτρικής σκούπας είναι να παγιδεύει τη σκόνη μέσα στο μηχάνημα και να αποβάλλει καθαρότερο αέρα. Το πόσο καθαρός είναι αυτός ο αέρας, καθορίζεται από το σύστημα φιλτραρίσματος, όπου ο σχεδιασμός και οι προδιαγραφές του φίλτρου, οι διαδρομές ροής αέρα και η στεγανοποίηση του μηχανήματος συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν ότι η σκόνη που απορροφάται δεν αποβάλλεται στον αέρα και στο σπίτι.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr