NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Ημερίδα για το μέλλον των φωτοβολταϊκών - ​​Το εθνικό μας καύσιμο είναι ο ήλιος

Ημερίδα για το μέλλον των φωτοβολταϊκών - ​​Το εθνικό μας καύσιμο είναι ο ήλιος

Το κλειδί για τη βιωσιμότητα για την Πράσινη Τεχνολογία είναι τόσο τα υλικά που χρησιμοποιούμε και ο τρόπος που τα σχεδιάζουμε, τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Δημοσθένης Σαρηγιάννης χαιρετίζοντας την ημερίδα για «το μέλλον των φωτοβολταϊκών» που συνδιοργανώθηκε στο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του ΕΙΕ από την πρωτοβουλία CLIMA 21 την Περιφέρεια Αττικής και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Ο Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Δημοσθένης Σαρηγιάννης κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης μεταξύ άλλων εξήγησε ότι η ημερίδα στην οποία αναλύονται τα πλεονεκτήματα των νέων τεχνολογιών και των συστημάτων βιωσιμότητας που μειώνουν το αποτύπωμα του άνθρακα, δημιουργεί το βήμα για έναν γόνιμο διάλογο μεταξύ των επιστημονικών, ερευνητικών φορέων, των πολιτικών, των κοινωνικών και των επιχειρηματικών για το όφελος της κοινωνίας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το σχέδιο ενεργειακής βιωσιμότητας.

Αναφερόμενος στον φορέα Clima 21 ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος συνδιοργανωτής της εκδήλωσης τόνισε: «Ξεκινήσαμε ως πρωτοβουλία να ασχολούμαστε με το μεγάλο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, να καταγράφουμε και να παρακολουθούμε τάσεις, απόψεις, προσπάθειες κλπ. Πριν από 15 χρόνια σύμφωνα με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία κάθε δήμος θα κατάρτιζε το δικό του σχέδιο ενεργειακής βιωσιμότητας. Δημιουργήθηκαν και στελεχώθηκαν γραφεία, θα ήταν μια συντονισμένη ενέργεια που θα παρακολουθούσε τη σταδιακή μείωση του διοξειδίου του άνθρακα όμως μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει.

Μιλώντας στην Ημερίδα ο καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής στο ΕΚΠΑ και υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ για θέματα Ενέργειας Χάρης Δούκας, αναφέρθηκε στους άμεσους στόχους της επόμενης διετίας που αφορούν στην «Πράσινη Μετάβαση» Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ένα μεγάλο πάρκο φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά μέσω της πολιτικής κοινωνικού τιμολογίου.

Αναφερόμενος στις προοπτικές του κλάδου των φωτοβολταϊκών ο Σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών Στέλιος Ψωμάς είπε ότι η ετήσια αγορά φωτοβολταϊκών στη χώρα μας κινήθηκε το 2022 στο ένα δισεκατομμύριο σε επίπεδο τζίρου. Το 2022 τοποθετήθηκαν 60.000 οικιακά φωτοβολταϊκά, ενώ μέσα στους πρώτους μήνες του 2023 30.000 μαζί με χώρους αποθήκευσης ενέργειας. Αυτή η….έκρηξη στον τομέα των φωτοβολταϊκών δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, τομείς εκπαίδευσης κλπ

Το εθνικό μας καύσιμο δεν είναι πλέον ο λιγνίτης αλλά ο ήλιος, κατέληξε ο κ Ψωμάς και συμπλήρωσε ότι ήδη παράγονται 20.000 MW από φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα και σε ένα χρόνο αναμένεται να παραχθούν 2 GW

Αγροβολταϊκά και χώροι αποθήκευσης

Ο τομέας των φωτοβολταϊκών εξελίσσεται διαρκώς. Στην Ελλάδα τα περισσότερα φωτοβολταϊκά είναι τοποθετημένα στη γη, σε αγροτικές περιοχές. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που γίνεται αυτό. Το θέμα είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη γη και για καλλιέργεια αλλά και για παραγωγή ενέργειας ταυτόχρονα με τη χρήση των αγροβολταϊκών. Ωστόσο θα πρέπει να έχουμε και το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο προς το παρόν δεν υφίσταται στην Ελλάδα.

Τα επόμενα χρόνια θα παρακολουθήσουμε την ανάπτυξη των αγροβολταϊκών αλλά και των πλωτών φωτοβολταϊκών. Ήδη έγινε η πρώτη ρύθμιση που ορίζει τον αριθμό των πλωτών φωτοβολταϊκών αλλά και την επιφάνεια κάλυψης σε έναν ταμιευτήρα νερού. Με κριτήριο τη βιωσιμότητα δεν θα πρέπει να τοποθετούνται στις φυσικές λίμνες και υπό προϋποθέσεις σε θαλάσσιο χώρο.

Στα επόμενα χρόνια θα φαντάζει αδιανόητο να γίνει πάρκο φωτοβολταϊκών χωρίς πρόβλεψη για αποθήκευση ενέργειας. Ο πρώτος διαγωνισμός για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας έχει ήδη ολοκληρωθεί και ο συνδυασμός φωτοβολταϊκών με μπαταρίες μπορούν να φέρουν «θανατηφόρο πλήγμα» και στο φυσικό αέριο, είπε χαρακτηριστικά ο κ Ψωμάς.

Κυψέλες υδρογόνου

Στο θέμα της αποθήκευσης της ενέργειας και στις κυψέλες υδρογόνου, τομέα στον οποίο γίνονται σημαντικές επενδύσεις και στην Ελλάδα, αναφέρθηκε η Γενική Διευθύντρια της Advent Technologies Νόρα Γουρδούπη, αλλά και ο Δημήτρης Βαρβιτσιώτης Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών Solar Cells Hellas.

3ης γενιάς φωτοβολταϊκά

Ο Ανδρέας Καλτζόγλου ερευνητής από το Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του ΕΙΕ μίλησε για τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς και τις ιδιότητές τους. Πρόκειται για φωτοβολταϊκά με πρώτη ύλη τη σιλικόνη, τον περοβσκίτη ή άλλα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά τα οποία είναι διαφανή και εύκαμπτα.

Ήδη στον τομέα αυτό υπάρχει στενή συνεργασία του ΕΙΕ και του Δημόκριτου για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, ενώ έχει δημιουργηθεί και ένα σχετικό cluster.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας αναπτύχθηκαν οι καλές πρακτικές στον τομέα της Πράσινης Ενέργειας και συγκεκριμένα των φωτοβολταϊκών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Το παράδειγμα της χρήσης φωτοβολταϊκών και των ενεργειακών κοινοτήτων που αναπτύχθηκαν την περίοδο της πανδημίας στη Βιέννη αναλύθηκε από την Μαρία Βασιλάκου που διετέλεσε Αντιδήμαρχος της πόλης

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Κόμβος Βιωσιμότητας.

Το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι σχεδόν αυτόνομα σε ανάγκες νερού. Οι χώροι αρδεύονται με ειδικά συστήματα που αξιοποιούν το μη πόσιμο και το θαλασσινό νερό. Το θέμα παρουσιάστηκε αναλυτικά από τον Διευθυντή του Κέντρου Δημήτριου Πρωτοψάλτη, ενώ από Ινστιτούτο Frauhofer/ISE έγινε αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών.

Ο Διευθυντής Ενέργειας Διαχείρισης και Υποδομών του Αερολιμένα Αθηνών Γιώργος Μισσαηλίδης εξήγησε τις καινοτομίες και τις εφαρμογές στην Πράσινη Ενέργεια με την αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr